Smūtiji mazulim - ēdiens, dzēriens vai uzkoda?

Smūtijs jeb zaļais kokteilis ir pēdējo gadu veselīga uztura modes spiedziens. Dažādas krāsas, konsistences un sastāva augu, dārzeņu un augļu biezsulas dzer pieaugušie un piedāvā arī bērniem. 

Smūtijs ir lielisks līdzeklis, kā uzturā palielināt dārzeņu daudzumu. Salātlapas, dīgstus un citus zaļumus var lieliski paslēpt saldajos smūtijos, tādējādi apvienojot patīkamo ar veselīgo.

FOTO: Shutterstock.com

Smūtijs ir lielisks līdzeklis, kā uzturā palielināt dārzeņu daudzumu. Salātlapas, dīgstus un citus zaļumus var lieliski paslēpt saldajos smūtijos, tādējādi apvienojot patīkamo ar veselīgo.

"Vivendi" centra uztura speciāliste Eva Kataja norāda, ka, pretēji priekšstatiem, ne visos gadījumos smūtijs būs veselīgs, un arī ne visiem šis modes kliedziens nāks par labu veselībai. Nereti smūtijs satur diezgan daudz kaloriju, un lielāko daļu no tām veido cukuri. Turklāt tas parasti tiek uzskatīts par dzērienu vai uzkodu, bet biežāk atbilst ēdienreizei. Pētījumos ir pierādīts, ka no veseliem produktiem mēs iegūstam labāku sāta sajūtu nekā no šķidras pārtikas. 

Viena gada vecumā bērnam ir jāmāca ēst veselus produktus - veselas melleņu ogas, grauzt ābolu vai burkānu. Tāpēc, tiklīdz viņš ir sasniedzis gadu, piedāvāt smūtijus nebūtu īsti pareizi. Tā viņš iepazīst augļa garšu un struktūru, trenējas košļāt un norīt ēdienu gabaliņos. 

 

Ja ir jāizvēlas, ko dot mazam bērnam - sulu vai smūtiju, tad izvēle noteikti ir par labu smūtijam, kurā ir saglabājušās gan šķiedrvielas, gan mikroelementi, gan visi citi labumi, kas ir veselos augos.

 

Tiesa, blenderētā veidā var apēst vairāk produkta, tāpēc, ja grib dot smūtijus, tad tie noteikti būtu jākombinē ar maziem augļu un ogu gabaliņiem.

Savukārt, ja ir jāizvēlas, ko dot mazam bērnam - sulu vai smūtiju, tad izvēle noteikti ir par labu smūtijam, kurā ir saglabājušās gan šķiedrvielas, gan mikroelementi, gan visi citi labumi, kas ir veselos augos.

Gatavojot smūtijus, tiem noteikti nevajadzētu pievienot saldinātājus -  cukuru, saldu jogurtu, saldinātos pienus vai medu. Vecumā līdz 3 gadiem bērnam vēl nav sabojāta garšas sajūta, tāpēc augļu smūtiji būs garšīgi arī to dabiskajā garšā, kas pieaugušajiem var likties skābi. 

Pievienojot smūtijam nesaldinātu jogurtu vai kefīru, šāda uzkoda jau ir uzskatāma par atsevišķu ēdienreizi. 

Smūtijs ir lielisks līdzeklis, kā uzturā palielināt dārzeņu daudzumu. Salātlapas, dīgstus un citus zaļumus var lieliski paslēpt saldajos smūtijos, tādējādi apvienojot patīkamo ar veselīgo. Smūtiji ir īpaši vērtīgi bērniem, lai palielinātu mikroelementu (vitamīnu un minerālvielu) daudzumu uzturā.


Pamēģini šādu recepti! 

  • Sauja brokoļu dīgstu (vai spinātu) 
  • 2 saujas krūmmelleņu (saldētas) 
  • Banāns 
  • Puse avokado 
  • Ēdamkarote linsēklu (vai čia sēklu) 
  • Dzeramais ūdens 
     

Neiztrūkstošai sastāvdaļai vajadzētu būt arī linsēklām vai čia sēklām, kas palielina šķiedrvielu daudzumu kokteilī un sniedz nelielu omega-3 taukskābju devu. 


"Pieaugušie savos zaļajos kokteiļos bieži pievieno nezāles - gārsas, nātrītes, balandas. Ar šādu maisījumu mazulim neieteiktu pārspīlēt. Pirmkārt, ir lielāks alerģiju risks. Otrkārt, nezālēs ir daudz šķiedrvielu, kas var būt par iemeslu šķirdam vēderam un bērnam var rasties pretrekacija," norāda uzturspeciāliste. 

 

Reklāma
Reklāma