Kā radīt bērna attīstību stimulējošu vidi mājās

Bērns, nesen ieradies pasaulē, sajūt un uztver visu sev apkārt. Tādēļ ir īpaši svarīgi apkārt radīt mierīgu un harmonisku vidi telpā, kurā viņš dzīvo, spēlējas un mācās. 

FOTO: Shutterstock.com

Rakstu sēriju par bērna attīstību un attīstošām rotaļām tapusi sadarbībā ar LEGO group.


Bieži vien bērnistabas grīda ir tā noklāta ar mantām, ka nav vairs kur soli spert un to. Vienkāršām rotaļām šī atmosfēra pārāk netraucē, tomēr sākot mērķtiecīgu darbu ar kādu no attīstošajām rotaļlietām, ir jāveido organizējošāka vide – bērnas rotaļām piemērots un ērts galds, speciāls paklājiņš dzīvojamās istabas vidū, pietiekami daudz brīvas vietas, kur darboties.


Istabas iekārtojums 
Arī noskaņai istabā ir nozīme - dažādi klucīši ar burtiņiem, alfabēts pie sienas, tāfele ar krītiņiem, sporta inventārs rosinās darboties. Piemēram, pie sienas piestiprināts liels plakāts ar daudz sīkām krāsainām detaļām stimulēs vēlmi pētīt. 

Noteikti turiet pa rokai baltas papīra lapas un zīmuļus, lai apvilktu mozaīkas gabaliņus. Apvilkšanas process ir ļoti svarīgs. Šis uzdevums ļoti labi trennē kustību koordināciju, satvērienu un fantāziju. Kad kāds gabaliņš ir apvilkts – izkrāsojiet to. Radiet to par peli, māju vai pastnieku. Mudiniet mazo izmantot savu neizsmeļamo fantāziju – kas ir tas? Pēc kā izskatās šī forma? Mudiniet mazo runāt un veidot stāstījumu, vienlaikus papildinot zināšanas. Kuri no šiem zvēriem guļ ziemas miegu? Varbūt sakārtosim šīs krāsas varavīksnē ? Cik vārdiņus vēl mēs varam izdomāt, kuri sāktos ar šo burtu ? Maza bērna fantāzijai nav robežas. 

Tāpat ieteicams uzzīmēt uzbūvētās kluču mājas. Kluču zīmēšana izcili trennē telpisko redzi un veido izpratni par to, kā telpiskie priekšmeti izskatās dabā un uz papīra. Vēlāk steriometrijā šīs iemaņas un izpratne lieti noderēs. Ja telpiskā redze bērnībā netiek trennēta, tad vēlāk to iegūt ir daudz daudz grūtāk.

 
Bērna noslogojums
Nereti vecāki, baidoties bēnu pārāk noslogot, nemaz īsti nezin, cik augstas darba spējas bērnam piemīt. Radošam darba procesam ir nepieciešama augsta koncentrēšanās spēja un to vislabāk attīstīt situācijās, kad tiek sasniegti spēju ''griesti''. Tieši tā arī šīs spēju robežas tiek izplestas, gluži kā jebkurā sporta veidā, vai citās dzīves disciplīnās. Pakāpeniski paaugstinot bērna koncentrēšanas spējas bērna prāts tiek sagatavots skolas gaitām – uztvert informāciju 45 minūšu garumā.


Tomēr, lai šī uzmanības attīstīšana būtu produktīva,arī šeit piedāvājam dažus padomus:

Lai palīdzētu noturēt interesi, vēlams mantiņas ik pa laikam nomainīt. Padarbojieties ar klucīšiem. Kad jūtams, ka bērniņš noguris no telpiskās redzes vingrinājumiem, padarbojieties ar piramīdām vai mozaīkām. Ja tiek likta priekšā izvēle gan rotaļlietu veidos, gan darbības paņēmienu izvēlē, par pārslodzi var aizmirst. Jo, pateicoties mātes dabas tālredzībai, domāšana un problēmu risināšana ir smadzeņu tiešais uzdevums. Trenēta galva savu uzdevumu veiks daudz labāk, tādēļ nav jābaidās no pārslodzes.

Vēl noteikti jāatceras par uzslavām. Pozitīva motivācija ir labākā motivācija. Mudiniet bērnu palauzīt galvu vēl nedaudz, kopīgi priecājoties gan par procesu, gan rezultātu. Jo, ja process būs patīkams, bērniņš to turpinās un atkārtos.


Protams, liela nozīme ir arī rotaļlietu krāsai, materiālam un lietošanas ērtumam. Ja bērns nogurst kādas spēles parametru, nevis risināmo uzdevumu dēļ, ir skaidrs – spēle neder. Pārāk košas krāsu bērnu noteikti nogurdinās. Dabiski materiāli nogurdinamazāk nekā sinētika. 


Jāpievērš uzmanība arī zīmējumiem.  Psiholoģijas pētījumi liecina, ka zīdaiņi īpaši reaģē uz acu zīlītēm. Lielas un melnas acu zīlītes bērnus biedē. Vispozitīvākā reakcija mazajiem ir uz mazām, gaiši zilām acu zīlītēm. Tās bērnos rada uzticības un drošības sajūtu. Tādēļ, iegādājoties lelles, vai rotaļlietas ar attēliem, ieskatieties tēliem acīs.


Pieaugušo palīdzība
Robeža starp palīdzēšanu un priekšā teikšanu ir ļoti šaura. Vislabākā palīdzība, kādu vecāks var piedāvāt, ir nedalīta uzmanība un motivēšana.
Bērni, kuriem regulāri tiek pateikts priekšā, saņemot uzdevumu, nemaz nesāk koncentrēties vai piepūlēt prātu – ir jau pierasts, ka kāds no vecākiem atrisinās viņa vietā. 

 


Reklāma
Reklāma

LEGO® sērijas ir sadalītas pēc dažādām vecuma grupām, sarežģītības un interesēm. Jebkurš klucītis neatkarīgi no sērijas vai komplekta ir pilnībā saderīgi, līdz ar to, bērnam augot un interesēm attiecīgi mainoties, LEGO® klucīši paliek nemainīgi noderīgi.
Pašiem mazākajiem tiek piedāvāta īpaša pirmsskolas bērnu sērija LEGO® DUPLO®, kura veidota tā, lai lielie klucīši būtu droši un ērti pielietojami pat mazākajām rociņām. Plašais klāsts ļaus bērnam iepazīt dažādus dzīvniekus un augļus, apceļot pasauli un uzzināt kaut ko jaunu par  dzīvniekiem tālās zemēs un tepat lauku sētās. Tāpat mazais varēs pagatavot pārsteidzošus ēdienus un izveidot pašam savu mazo pasaulīti, caur kuru saprast to, kas notiek apkārt. LEGO® DUPLO® palīdzēs bērnam attīstīties, mācīties un atklāt daudz jauna!