Svešs vīrietis Pļavniekos bērnam piedāvā nopirkt sulu. Kas jāatceras par bērna personisko drošību uz ielas?

Ik pa laikam sociālajos tīklos izskan vecāku stāsti, ka svešinieki uzrunā bērnus, un brīdinājumi uzmanīties kādās konkrētās Latvijas vietās. Nupat kāda sieviete Facebook.com ievietojusi vēstījumu būt piesardzīgiem Rīgā Pļavniekos, kur kāds vīrietis uzrunā bērnus. 

Pāris vienkārši noteikumi var būtiski uzlabot tava bērna personīgo drošību uz ielas.

FOTO: Shutterstock.com

Pāris vienkārši noteikumi var būtiski uzlabot tava bērna personīgo drošību uz ielas.

 

Sieviete rakata: "Visi kuriem bērni kādreiz mēdz būt šajā apkaimē (Rīga, Pļavnieki, Tālava - aut.) - esiet uzmanīgi un stāstiet atkal un atkal bērniem, kā jārīkojas, ja viņus uzrunā svešinieks. Šodien, bērnam dodoties uz treniņu, kāds kungs ap gadiem 50, neliela auguma, ar bārdu, ģērbies brūnā jakā, brūnā cepurē (pižikā), melnām biksēm un brūnām kurpēm, 22 trolejbusā sāka iztaujāt bērnu - Kur dodies? Kā Tevi sauc? Izkāpa kopā ar bērnu pieturā, pie t.c. "Tālava", kur mēģināja turpināt sarunu. Teica: "Ejam uz veikalu, nopirksim sulu - Tev vēl ir daudz laika utt.". Kad bērns atbildēja, ka ar svešiniekiem nerunās un devās prom - kungs teica:"Es Tevi vēl paturēšu prātā...""

 

3 SVARĪGI PADOMI, KO ATGĀDINĀT BĒRNAM PAR PERSONĪGO DROŠĪBU UZ IELAS

1. Ja uz ielas, parkā vai sabiedriskajā transportā svešs pieaugušais vai vienaudzis piedāvā aizvest uz veikalu, kādu izklaides vietu, iegriezties tuvējā māju pagalmā, sāk izjautāt un slavēt apģērbu vai izteikt kādus citus glaimus, piedāvā iegādāties vai uzdāvināt kādas mantas, bērns nedrīkst ielaisties sarunās un doties viņam līdzi! Nekādā gadījumā nedrīkst doties prom uz kādu klusāku vai tumšāku vietu, uz pagalmu vai mājām, zinot, ka tur neviena nav. Vislabāk doties uz kādu sabiedrisku vietu – ieiet veikalā vai iekāpt sabiedriskajā transportā un zvanīt vecākiem vai vērsties pie kāda pieaugušā pēc palīdzības.

 

Reklāma
Reklāma

2. Ja uz ielas, parkā vai sabiedriskajā transportā svešs pieaugušais vai vienaudzis lūdz palīdzību - aizdot naudu, pateikt, cik ir pulkstenis, kur atodas kāda iela vai iestāde, bērns nedrīkst ielaisties sarunās. Ja kādam ir nepieciešama palīdzība - lai vaicā pieaugušajiem!


3. Ja svešs pieaugušais aicina sēsties automašīnā uz aizvest uz mājām vai vienkārši pavizināt, bērnam uzreiz jādodas prom. Ja pieaugušais mēģina aizturēt, ir satvēris, jāpievērš apkārtējo uzmanība, kliedzot, skrāpējot, kožot. 

 

Citus rakstus par bērna brošību lasi sadaļā DROŠĪBA