Bērns - neēdājs? Viņš nākotnē var ciest no psihiska un emocionāla rakstura problēmām

Izvēlīgs mazēdājs ir pārbaude mammas pacietībai, bet parasti apkārtējie saka – pāries! Izaugs un ēdīs visu. Tomēr nupat Djūkas universitātes (ASV) bērnu uzvedības pētnieki un uzturzinātnieki nākuši klajā ar paziņojumu, ka  “cimperlēšanās”  ar ēdienu ir nopietns signāls vecākiem par to, ka nākotnē šiem bērniem var būt uzvedības problēmas – sociālā trauksme, uzmanības deficīta sindroms un depresija, raksta portāls  washingtonpost.com.

Neēdājs, izrādās, nav īslaicīga problēma.

FOTO: Shutterstock.com

Neēdājs, izrādās, nav īslaicīga problēma.

Aptaujājot ģimenes, atklājies, ka katrs piektais bērns vecuma posmā no 2 līdz 6 gadiem ir tā saucamais izvēlīgais ēdājs. 18% bērnu bija bērni ar regulāri sliktu apetīti, bet 3 % bērnu ne tikai slikti ēda, bet vispār atteicās sēsties pie galda. Vecāki neefektīvi piemēroja dažādas metodes, lai pabarotu bērnus – piekukuļošanu, draudus, pierunāšanu. 

Jāatzīmē, ka runa nav par bērniem, kas atsakās ēst vienu vai divus produktus, kas viņiem negaršo, bet gan mazuļiem, kas vienmēr atrod iemeslu atteikties no piedāvātā ēdiena.  Mediķi aicina ēšanas traucējumus neatstāt nerisinātas, jo visbiežāk tas ir pirmais signāls par bērna emocionālās un psihiskās veselības problēmām. 

Sīkāk pētījuma dati apkopoti žurnālā “ Pediatric” 

Reklāma
Reklāma