Latvijā vecāki pārāk reti saviem bērniem lasa priekšā pasakas

Lai mudinātu vecākus bērniem lasīt priekšā biežāk un skaidrotu pasaku priekšā lasīšanas nozīmi bērna attīstībā un turpmākajā izglītībā, ģimeņu organizācija „Mammamuntetiem.lv” un „Pasakas.net” no 26. februāra, kad pasaulē atzīmē Pasaku stāstīšanas dienu, uzsākusi Pasaku priekšā lasīšanas kampaņu.

Pasaku lasīšana ir ieguldījums bērna nākotnē.

FOTO: Shutterstock.com

Pasaku lasīšana ir ieguldījums bērna nākotnē.

 

Gandrīz puse aptaujāto tēvu un trešdaļa mammu saviem bērniem priekšā lasa nepietiekami, – liecina „Pasakas.net” un „Mammamuntetiem.lv” veiktais pētījums*. Konkrētāk – vismaz 46,4% tēvu un 29,8% mammu saviem bērniem lasa priekšā nepietiekami bieži; priekšā vispār nelasa 19,6% tēvu un 7,9% mammu; tikai dažas reizes mēnesī lasa 26,8% tēvu un 21,9% mammu. 
 

„Vēlamais priekšā lasīšanas ilgums ir vismaz 15 minūtes dienā. Tas būtu vecāku ieguldījums bērna nākotnē – pasaku priekšā lasīšana ne tikai uzlabo bērna un vecāku attiecības, bet arī veicina bērna panākumus skolā un palīdz veidot karjeru nākotnē, attiecīgi arī iespaido viņa nākotnes ienākumu un labklājības gūšanu,” stāsta bērnu psihologs un „Pasakas.net” vadītājs Edmunds Vanags.


„Jāatzīmē, ka sliktie lasīšanas rādītāji ir cieši saistīti ar vecāku pieredzi bērnībā – aptauja atklāj, ka gandrīz pusei aptaujāto vecāku (47,5%) bērnībā ir nepietiekami lasīts priekšā. Bērnības pieredze ar tagadnes priekšā lasīšanas ieradumiem ir saistīta vistiešāk, turklāt šī sakarība ir augstāka īpaši vīriešiem,” Ierosme Pasaku priekšā lasīšanas kampaņai gūta no Vācijas pieredzes un veiktajiem pētījumiem, jo Latvijā ir līdzīga situācija, piemēram, 2009. gada PISA (Programme for International Student Assessment) pētījums liecina, ka aptuveni 18,5% vāciešu 15 gadu vecumā ir grūtības ar lasīšanu. 

Pasaku priekšā lasīšana ne tikai uzlabo bērna un vecāku attiecības, bet arī veicina bērna panākumus skolā un palīdz veidot karjeru nākotnē, attiecīgi arī iespaido viņa nākotnes ienākumu un labklājības gūšanu.

Latvijā šie rezultāti ir līdzīgi – 17,6%, un arī šiem rādītājiem ir cieša saistība ar pieredzi bērnībā.  „Priekšā nelasīšanas problemātiku Vācija ir atskārtusi agrāk, un viņu aicinājuma kampaņas jau  ir devušas rezultātus – samazinājies to tēvu skaits, kas nelasa, un sarucis to vecāku īpatsvars, kas  nelasa bērniem priekšā nemaz,” rezumē psihologs Edmunds Vanags. 
 

Pasaku priekšā lasīšanas kampaņas ietvaros, sākot no Pasaules Pasaku stāstīšanas dienas, vienu mēnesi sabiedrībā zināmi cilvēki ierunās pasakas, kas tiks publicētas „Pasakas.net” un „Mammamuntetiem.lv”. Tāpat arī portāls „Mammamuntetiem.lv” gatavo izglītojošu rakstu sēriju par pasaku priekšā lasīšanas nozīmīgumu un kā to ieviest par skaistu rituālu savā ģimenē. „Katru vakaru pirms gulētiešanas visi bērni salec mūsu gultā, lai kopā lasītu kādu grāmatu. 

Ja ir liels nogurums vai pārāk vēls, dažkārt es vai tētis izlasa vien pāris lapu, tomēr šī sapulcēšanās ar mērķi kopīgi lasīt ir kļuvusi par nozīmīgu mūsu ģimenes rituālu,” teic Inga Akmentiņa-Smildziņa, „Mammamuntetiem.lv” vadītāja un Pasaku priekšā lasīšanas kampaņas organizatore. „Pasaku lasīšana un pārrunāšana sniedz ļoti daudz prieka un miera un stiprina vecāku un bērnu attiecības, tāpēc aicinu to darīt ikvienai ģimenei.” 
 

Pasaku priekšā lasīšanas kampaņa notiek ar tirdzniecības centra „Spice” atbalstu, un par godu šai iniciatīvai no 25. līdz 29. martam „Spicē” organizācija „Mammamuntetiem.lv” rīko Pasaku festivālu, kur ikviens mazais un lielais pasaku cienītājs varēs iesaistīties radošajās darbnīcās, veidojot savas pasaku grāmatas, pasaku varoņus un pat pārtopot par kādu pasaku tēlu. Informācijai par Pasaku festivālu seko līdzi „www.spice.lv”. 
 

*Aptauja veikta „Draugiem.lv”, un tajā piedalījušies 1044 (373 tēti un 671 mamma) respondenti vecumā no 20 līdz 60 gadiem (vecāki (tēti, mammas), kuru apgādībā ir vismaz viens bērns). 
 

 


PASAKU PRIEKŠĀ LASĪŠANAS KAMPAŅA UN PASAKU FESTIVĀLS

Reklāma
Reklāma

Lai mudinātu vecākus bērniem lasīt priekšā biežāk un skaidrotu pasaku priekšā lasīšanas nozīmi bērna attīstībā un turpmākajā izglītībā, ģimeņu organizācija „Mammamuntetiem.lv” un „Pasakas.net” organizē Pasaku priekšā lasīšanas kampaņu. Par godu šai iniciatīvai no 25. līdz 29. martam „Spicē” organizācija „Mammamuntetiem.lv” rīko Pasaku festivālu, kur ikviens mazais un lielais pasaku cienītājs varēs iesaistīties radošajās darbnīcās, veidojot savas pasaku grāmatas, pasaku varoņus un pat pārtopot par kādu pasaku tēlu.

 

PASAKU FESTIVĀLS
Norises laiks
27.martā plkst. 18.00-21.00

28. un 29. martā plkst. 12.00-15.00

Vieta: t/c Spice pie informācijas centra

Radošo darbnīcu programma:

  • Pasaku rakstīšana
  • Grāmatu taisīšana
  • Pasaku tēlu veidošana
  • Burvju apmetņu darināšana
  • Masku un burvju nūjiņu gatavošana
  • Seju apgleznošana
  • Un citas aizraujošas nodarbes bērniem!


Organizē:

            

Atbalsta: