Mazie atklājēji jeb ko bērni ir devuši zinātnes pasaulei

Paleontologs, biologs un zvaigžņu pētnieks – šajās nopietnajās zinātņu nozarēs interesantus un noderīgus atklājumus ir veikuši … bērni! Zinātkāre, spēja brīnīties un pat zināma spītība ir labi sabiedrotie, ja ir vēlme uzzināt ko jaunu. Šoreiz gan šķiet, ka neiztika arī bez krietnas devas veiksmes.

20 centimetrus garais zobs bija tik lieliskā stāvoklī, ka uzreiz bija skaidrs, ka atrasts kaut kas aizvēsturisks

FOTO: Mammamuntetiem.lv

20 centimetrus garais zobs bija tik lieliskā stāvoklī, ka uzreiz bija skaidrs, ka atrasts kaut kas aizvēsturisks

10 000 gadus vecs suvenīrs
Atpūšoties vasaras nometnē Ņūdžersijā, desmit gadus vecais Noa Kordlijs pilnīgi nejauši atrada 10 tūkstošu gadu vecu seno cilvēku izgatavotu bultas uzgali, vēsta “Associated Press”. To, ka atradums ir unikāls, pieaugušie, kuriem zēns parādīja sarūsējušo metāla gabaliņu, saprata uzreiz. Vecāki sazinājās ar Ņūdžersijas Arheologu biedrību, kas atzina, ka šis senais ierocis visdrīzāk  piederējis vietējām indiāņu ciltīm. Parasti šādus retus atradumus arheologi meklē, veicot nopietnus izrakumus. Nu bultas uzgalis izlikts apskatei  štata vēstures muzejā.
 

Zvaigznes pirmatklājējs
2013. gada novembrī desmit gadus vecais kanādietis Nātans Grejs  kļuva par jaunāko pasaulē zināmo zvaigznes - supernovas atklājēju. Tiesa, puisim palīdzēja tēvs. Abi kopā debesis rūpīgi pētīja vairāk kā sešus mēnešus ar mērķi ieraudzīt  kādu zvaigznes eksploziju.  Supernovu viņi pamanīja tāpēc, ka tā izskatījās kā mirgojoša zvaigzne un, kā redzēto raksturo pats Nātans , zvaigzne “izskatījās laimīga”. Atklājumu tagad oficiāli ir reģistrējusi Kanādas Astonomu biedrība.
 

Mušu atklājums
Ja vecākiem liekas, ka skolas projektu  nedēļas ir velti izšķiests laiks, tad Saimona Marendas vecāki tā vairs nedomā. Skolnieka eksperiments ar mušām iedvesmoja Filadelfijas universitātes zinātniekus nopietnāk sākt pētīt mākslīgos saldinātājus. Bet viss sākās ar to, ka projektu nedēļā Saimons eksperimentēja, kā mākslīgie saldinātāji ietekmē augļu mušiņu uzvedību. Izmantojot dažādu firmu mākslīgos saldinātājus, Saimons atklāja, ka pārtiekot no dažiem konkrētiem saldinātājiem, mušiņas mira ātrāk nekā ēdot cita veida saldinātājus. Gan Saimonam, gan skolotājiem šāds novērojums lika aizdomāties, ka daži mākslīgie saldinātāji varētu būt kaitīgāki nekā citi. Saimona tēvs, kas ir biologs, pētījumu uzdeva turpināt saviem studentiem, kas atklāja, ka kādas konkrēta uzņēmuma ražotais produkts ir toksisks un kaitīgs arī cilvēkiem.
 

Senais zobs
Deviņus gadus vecais Filips Stolls piemājas mežā Mičiganā atrada patiesi unikālu un ļoti labi saglabājušos dinozaura mastodonta  zobu, kas zemē bija nogulējis vismaz 10 tūkstošus gadu.
20 centimetrus garais zobs bija tik lieliskā stāvoklī, ka zēns uzreiz saprata, ka ir atradis kaut ko aizvēsturisku. Mičiganas universitātes arheologi,  izpētot atradumu, paskaidroja, ka tas ir mūsdienu ziloņa priekštecis.
 

Reklāma
Reklāma

Bīstamās sēnītes
Gadu desmitiem Dienvidkalifornijas apgabalā dzīvojošie iedzīvotāji slimoja un mira no dažādām saslimšanām, ko izraisīja sēnīte Cryptococcus gattii. Diemžēl nekādi neizdevās noteikt, kādā veidā cilvēki nonāk saskarē ar šo kaitīgo sēnīti. Arī vidusskolniece Elēna Fillere, kuras tēvs bija iesaistījies zinātniskajā projektā, savā skolas projektā sāka pētīt sēnītes izplatīšanās ceļus un tieši viņai ienāca prātā pārbaudīt noteiktas koku sugas. Izrādījās, ka meitenes versija bija pareiza. Zinātnieki tika uz pēdām kaitniecei un tālāk jau pētījumi sāka virzīties pareizā virzienā.
 

Jaunais arheologs
2008. gadā toreiz vien 9 gadus vecais Metjū pavadīja brīvlaiku kopā ar savu tēti – arheologu, kas strādāja Dienvidāfrikā, netālu no Johanesburgas. Teritorija, kurā tik veikti izrakumi, zēnam likās nedaudz garlaicīga, tāpēc viņš devas tālāk un … ārpus izpētes zonas atrada 2 miljonus gadus vecu kaulu fosīlijas. Atradumu pētot, zinātnieki secināja, ka kauli piederējuši iepriekš nezināmam cilvēka sencim. Tajā pašā teritorijā vēlāk tik atrasti vēl vairāki nozīmīgi arheoloģiski atradumi.

 

Izmantoti materiāli no ārzemju resursiem.
Foto: ekrānšāviņš no vietnes "Cnn.com"