Atteikšanās no diendusas. Vai ir pienācis īstais brīdis?

Katram bērnam pienāk brīdis, kad viņš kategoriski atsakās no pusdienlaika gulēšanas. Kā saprast, vai patiesi ir īstais laiks vairs diendusiņu negulēt?

Jo vecāks kļūst bērns, jo mazāk viņam ir nepieciešams dienas miegs un jo lielākas ir viņu bailes gulēšanas laikā palaist garām kaut ko svarīgu.

FOTO: Shutterstock.com

Jo vecāks kļūst bērns, jo mazāk viņam ir nepieciešams dienas miegs un jo lielākas ir viņu bailes gulēšanas laikā palaist garām kaut ko svarīgu.

Ja tavs mazulis nevēlas gulēt diendusu, pārbaudi, vai ir mainījusies bērna vajadzība pēc miega vai arī ir kādi citi iemesli, kas traucē viņa miegu. Varbūt esi nokavējusi brīdi, kad bērns kļūst miegains, un tagad viņš jau ir pārguris? Vai arī viņš ir pārāk satraukts, piemēram, pēc svētkiem vai ceļojuma, un nespēj aizmigt?

Jo vecāks kļūst bērns, jo mazāk viņam ir nepieciešams dienas miegs un jo lielākas ir viņu bailes gulēšanas laikā palaist garām kaut ko svarīgu. Tas, protams, ne vienmēr iepriecina vecākus. Lielākajai daļai vecāku bērnu diendusa ir atpūtas laiks. Kad gan vēl viņi varētu nomazgāt netīros traukus, piekārtot māju un izdzert tasīti kafijas? Atpūtas brīži ir ļoti svarīgi.

Vienkārši nav iespējams gulēt  vairāk par to, cik katram individuāli nepieciešams.

Tomēr atteikšanās no diendusas dod arī kaut ko labu: tu turpmāk vari daudz brīvāk ieplānot savu dienas gaitu, jo vairs nav jārēķinās ar bērna gulēšanas laikiem.

Nevajadzētu ar varu piespiest bērnu gulēt. Tu tik un tā neko nepanāksi un viss izvērtīsies cīņā par varu, turklāt vēl iespējamas problēmas ar gulēšanu vakarā un naktī. Vienkārši nav iespējams gulēt  vairāk par to, cik katram individuāli nepieciešams. Lai arī bērns kategoriski atsakās gulēt, atpūta viņam tomēr ir vajadzīga, tādēļ būtu lietderīga kāda mierīga nodarbe, piemēram, mierīga rotaļāšanās vienatnē, grāmatu skatīšanās vai zīmēšana. Tā bērns var atpūsties pēc bērnudārza un sagaties jaunām aktivitātēm.

Reklāma
Reklāma

Klusais pusdienlaiks

Saglabā arī turpmāk pierasto pusdienas pauzi; paskaidro bērnam, ka arī tev ir nepieciešama atpūta, un piedāvā viņam kādu mierīgu nodarbi vienatnē. Īpaši piemērotas ir tādas nodarbes kā krāsošana, CD klausīšanās, grāmatu skatīšanās, veidošana, rotaļas ar klucīšiem, saliekamattēlu likšana u.tml. Lai bērns varētu tam labāk noskaņoties, sāc un beidz pusdienlaiku ar kādu norunātu signālu. 

 

Avots: Nikola Rihtere - Ulmere "Bērnu miegs. Miers visas naksts garumā" (izd.Jumava).