Satraucoši! Nedēļas laikā 5 jaunieši lūdz palīdzību seksuālās vardarbības dēļ

Noslēgusies Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 rīkotās informatīvās akcijas "Vardarbība nav mazs noslēpums. Runā par TO!" pirmā daļa, un dati ir visai satraucoši. 50 gadījumos zvanītāji lūdza psiholoģisko palīdzību emocionālas vardarbības gadījumā, 23 gadījumos - fiziskas vardarbības gadījumā, bet 5 - seksuālas vardarbības dēļ. Savukārt 6 gadījumos palīdzību lūdza vardarbības aculiecinieki.

FOTO: Marika Eglīte

 

Akcijas laikā speciālisti atbildējuši uz 750 zvaniem un snieguši 244 psiholoģiskās konsultācijas, informē Labklājības ministrija.

 

Apkopotie akcijas rezultāti liecina, ka visbiežāk bērni piedzīvo fizisku un emocionālu vardarbību ģimenē, kā arī izglītības iestādēs. Trijos gadījumos par iespējamo vardarbību un nespēju nodrošināt bērniem piemērotu aprūpi informāciju speciālisti nodeva pašvaldības sociālajam dienestam tālāko darbību veikšanai.

 

Akcijas norises laikā zvanītāji, piemēram, ziņojuši par ģimeni, kurā ir divi mazgadīgi bērni un kuru māte regulāri atstājot bērnus pieskatīt savam tēvam, kurš ir atkarīgs no alkohola. Vēl kāds zvanītājs stāstījis par ģimeni kaimiņos, kur māte nerūpējoties par saviem diviem bērniem. Ģimene dzīvojot vienistabas dzīvoklī, kur regulāri uzturoties vīriešu kompānijas, un lietots alkohols, līdz ar to izteikti skaļi trokšņojot, reizēm vairākas diennaktis pēc kārtas. Savukārt kāda vecmāmiņa stāstījusi par savu meitu un mazmeitu, kuras fiziski un emocionāli iespaidojot viņas vīrs un meitenes tēvs, kurš bieži ir alkohola reibumā.

Reklāma
Reklāma

 

Šādu informatīvo akciju Uzticības tālrunis aizsāka iepriekšējā gadā. Arī šīs informatīvās akcijas laikā īpašs uzsvars likts uz seksuālās vardarbības gadījumu apzināšanu un sabiedrības iedrošināšanu runāt par šiem gadījumiem. Akcijas laikā ikvienam bija iespēja zvanīt Uzticības tālrunim un ziņot par seksuālās vardarbības gadījumiem, saņemt profesionālas psiholoģiskās konsultācijas un atbalstu, kā arī nepieciešamo informāciju. Informatīvā akcija norisinājās no 26.maija līdz 1.jūnijam. Tāpat kā iepriekšējā gadā, arī šogad akcija turpināsies rudenī.

 

Uzticības tālrunis 116111 ir bezmaksas tālruņa līnija, zvanot gan no fiksētā, gan mobilā telefona. To var sazvanīt: katru darba dienu no plkst.8.00 līdz 23.00, sestdienās no plkst.8.00 līdz 22.00, svētdienās no plkst.10.00 līdz 22.00.