Vecāki publiskā vietā iepļaukā bērnu. Kā reaģēt?

Ja tā labi padomājam, cik gan patiesībā bieži publiskās vietās var redzēt, kā vecāki iepļaukā, sapurina un citādi aizskar savus bērnus. Pie sevis tad padomājam, cik tas ir briesmīgi, bet, vai kaut reizi šādā situāijā esi iejaucies, lai pārtrauktu vardarbību pret bērnu? Esi vēlējies to darīt, bet nezināji, kā rīkoties? Sniedzam speciālista padomus, kā vajadzētu reaģēt šādā situācijā. 

Vai tiešām par apģērba nošmulēšanu bērns ir pelnījis pļaukas? Esiet saprātīgi, dārgie vecāki! Foto:Inga Šterna.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vai tiešām par apģērba nošmulēšanu bērns ir pelnījis pļaukas? Esiet saprātīgi, dārgie vecāki! Foto:Inga Šterna.

 

Tikai dažas situācijas:

"Pēcpusdiena, skolēniem beigušās stundas. Iet māte ar diviem dēliem. Jau tā īpaši draudzīga ģimene neizskatās, jo bērni (ap 6 un 9 gadus veci puikas) mātei velkas labu gabaliņu iepakaļus, bēdīgām sejām. Te pēkšņi mātei kaut kas neiepatīkas un ar dažādiem lamu vārdiem paiet atpakaļ pie bērniem un lielākajam ar roku tā kārtīgi iešķeļ pa pakausi. Var redzēt, ka bērnam jau iestrādātas kustības, kā galviņu noliekt, lai roka netrāpītu pārāk spēcīgi. Puika turpina iet, acīs asaras, tad māte neiztur un arī mazajam kārtīgi sakliedz, lai beidzot velkoties, citādi arī dabūs pa galvu. Neviens no garāmgājējiem nereaģē, daži vien paskatās, jo viss notiek visai skaļi". 

 

"Bērnudārzs. Māte atnākusi pakaļ meitai. Ieraugot bērnu, saķer aiz rokām, iepliķē un nolamā par sasmērētajām biskēm. Jāpiebilst, bikses gaiši krēmīgā krāsā, un zināms, ka bērnudārzā bērni tiek vesti uz rotaļu laukumu."

 

Un šādas situācijas veikalos, sabiedriskajā transportā un citur ir novērojamas katru dienu. Kā būtu jāreaģē pieaugušajam, kurš to redz? Konsultē Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Millere:

"Viennozīmīgi, saprātīgi būtu reaģēt - pieiet klāt un aizrādīt. Tas vecākam, kurš iepliķē bērnu, radīs neērtības sajūtu, kā arī var pamatīgi iedragāt reputāciju bērna acīs.

 

Ja redzams, ka vecāks tā pamatīgi fiziski ietekmē bērnu, var piedraudēt ar policijas izsaukšanu. Parasti gan īsti jēgas nav policiju saukt, jo kamēr atbrauks ekipāža, vecāks ar bērnu jau uz vietas vairs nebūs. Jo īsti jau nav pamata svešu cilvēku kādam aizturēt un nelaist prom.

 

Reklāma
Reklāma

Pats galvenais ir nepalikt vienaldzīgam, reaģēt un uzrunāt, ar šādu rīcību momentā pārtraucot vardarbību. Ko teikt? Sākumā pavaicāt, kas noticis, kāpēc tā rīkojaties? Vecāks nebūs gatavs, ka kāds viņu uzrunā un visbiežāk samulsīs, pārtrauks savu agresiju.

 

Ja nu tomēr vecāks ir īpaši agresīvs, tad atcirtīs: "Kas tev par daļu, kā audzinu savu bērnu!". Uz šo savukārt ir jāatbild, ka ir gan daļa, jo neviens nedrīkst vardarbīgi izturēties pret bērnu. Vecākam, kurš iepļaukājis savu "atvasi" jānorāda, ka šāda rīcība ir nepieņemama un tiks izsaukta policija. Gatavas receptes jau nav, visu nosaka situācija, bet viens ir skaidrs - pieaugušajam uz šādām situācijām ir jāreaģē."

 

 

 

Necel roku!Informatīvu kampaņu pret bērnu pēršanu organizē ģimenes portāls www.mammamuntetiem.lv. Kā audzināt bērnu bez vardarbīgām metodēm, lasi sadaļā BērnsKampaņu atbalsta Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija.

Pieteikties par sekotāju