Aptauja: Latvijas iedzīvotāji vairāk sargā bērnus; sava drošība otrajā plānā

Ikdienā un aktīvās atpūtas laikā iedzīvotāji biežāk rūpējas par bērnu, nevis savu drošību, liecina "Swedbank" veiktā aptauja. Ja bērniem aizsargus drošākai braukšanai ar skrituļslidām un velosipēdu liek 27% respondentu, bet slēpošanai un slidošanai - 24% respodentu, tad paši respondenti to dara trīs reizes retāk jeb mazāk nekā desmitā daļa iedzīvotāju (8%).  

Bērniem ļoti patīk peldēt, turklāt ne tikai baseinos, bet arī dažādās atklātās ūdenstilpnēs. Foto iesūtīja portāla lietotāja Viktorija Valtere.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bērniem ļoti patīk peldēt, turklāt ne tikai baseinos, bet arī dažādās atklātās ūdenstilpnēs. Foto iesūtīja portāla lietotāja Viktorija Valtere.

 

 

Galvenie principi, ko iedzīvotāji ievēro, lai pasargātu paši sevi no dažādiem potenciāli dzīvību apdraudošiem riskiem, ir piesprādzēties, braucot ar auto (90%), nelēkt nepazīstamās ūdenstilpnēs (70%) un nešķērsot ielu pie sarkanās vai dzeltenās luksofora gaismas (64%).

 

Bērni brīvajā laikā visbiežāk peldas, brauc ar velosipēdu un dodas pārgājienos brīvā dabā.

 

Iedzīvotāji ir visnotaļ atvērti dažādām aktīvām brīvā laika pavadīšanas iespējām - 61% respondentu norādīja, ka dodas pārgājienos vai piknikos brīvā dabā, gandrīz tikpat daudz (60%) peldas atklātās ūdenstilpnēs, bet vēl 45% brauc ar velosipēdu. Savukārt bērni brīvajā laikā visbiežāk peldas (60%), brauc ar velosipēdu (56%) un dodas pārgājienos brīvā dabā (54%). 

 

"Bērni ir vecāku acuraugs, tāpēc saprotams, ka cilvēkiem ir tendence ikdienā vairāk domāt par savu bērnu drošību, nevis pašiem par sevi. Taču viens no svarīgākajiem bērnu drošības faktoriem ir arī pašu vecāku drošība. Tāpēc svarīgi ir ikdienas drošības "higiēnas" pasākumus attiecināt arī uz sevi. Lai atbildīgi un tālredzīgi parūpētos par tuvinieku fizisko un arī finansiālo aizsardzību, viena no mūsdienu "džentlmeņa komplekta" sastāvdaļām papildu tādiem ieradumiem kā piesprādzēšanās automašīnā un ķiveres lietošana ir arī dzīvības apdrošināšana. Īpaši būtiski par to domāt, ja esat galvenais ģimenes apgādnieks un tās labklājība ļoti lielā mērā ir atkarīga no jums," atzīmē "Swedbank" Investīciju produktu daļas vadītājs Reinis Jansons.

Reklāma
Reklāma

 

Bērnus piesprādzē, pārrunā potenciālos riskus un neatstāj bez uzraudzības

Vairums vecāku piesprādzē bērnus, braucot ar auto (81%), pārrunā, kā rīkoties dažādās bīstamās situācijās (73%), kā arī kontrolē, lai iela netiek šķērsota pie sarkanās vai dzeltenās luksofora gaismas (70%). Vecāki, kuru bērni brīvajā laikā iecienījuši skrituļošanu, brauc ar velosipēdu vai dodas laivot, būtiski biežāk ar bērniem pārrunā rīcību potenciāli bīstamās situācijās - 83% vecāku pārrunā riskus, kas var rasties, braucot ar skrituļslidām, laivojot (82%) un braucot ar velosipēdu (78%). Būtiski, ka vairāk nekā puse vecāku (60%) raugās, lai bērns visu laiku būtu pieaugušo uzraudzībā.

 

Vecāki bīstami maz nodrošinās pret potenciālu negadījumu sekām

Lielākā daļa iedzīvotāju ikdienā veic minimālo drošības pasākumu komplektu - piesprādzējas, braucot ar auto, un nešķērso ielu pie sarkanās vai dzeltenās gaismas. Dzīvības apdrošināšanu, kas palīdzētu pasargāt sevi un ģimeni no dažādu negadījumu sekām, izvēlas gandrīz piektdaļa jeb 19% aptaujāto respondentu. Zīmīgi, ka ļaušanās aktīvam dzīvesveidam un nodarbošanās ar zināmā mērā ekstrēmiem sporta veidiem cilvēkus nemotivē domāt par riskiem, kas var apdraudēt dzīvību - tikai 22% velobraucēju un 16% iedzīvotāju, kuri slēpo, brauc ar sniega dēli vai skrituļslidām, izvēlas apdrošināt dzīvību.