Aizvien vairāk vecāku bērnus atstāj diennakts bērnudārzos. VIDEO

Latvijā ir 162 diennakts bērnudārza grupiņu, kurās vecāki no pirmdienas rīta līdz piektdienas vakaram atstāj gandrīz 2000 mazuļu. Vieniem vecāki aizbraukuši uz ārzemēm, savukārt ar citiem vecākiem nav laika nodarboties, viņiem jāstrādā vairākās darba vietās.

Iemesli, kāpēc vecāki savus vēl pavisam mazos bērnus ievieto diennakts aprūpes grupās, ir ļoti dažādi, bet vairāki no tiem parāda valsts sociālās sistēmas un sabiedrības domāšanas vājās vietas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Iemesli, kāpēc vecāki savus vēl pavisam mazos bērnus ievieto diennakts aprūpes grupās, ir ļoti dažādi, bet vairāki no tiem parāda valsts sociālās sistēmas un sabiedrības domāšanas vājās vietas.

Šādu bērnudārzu grupiņu pastāvēšana liecina, ka demogrāfijas problēmas vien ar dzimstības palielināšanu nevar risināt, jo - ko dos bērni, kuriem trūkst vecāku? Satraucoši ir tas, ka šādu diennakts bērnudārzu grupiņu skaits palielinās.

Iemesli, kāpēc vecāki savus vēl pavisam mazos bērnus ievieto diennakts aprūpes grupās ir ļoti dažādi, bet vairāki no tiem parāda valsts sociālās sistēmas un sabiedrības domāšanas vājās vietas, stāsta LTV raidījums „De Facto”.

„De Facto” viesojās Veselavas speciālo pirmsskolas izglītības iestādē Priekuļu novadā, kuru šobrīd apmeklē 58 bērni, no kuriem 40 ir tādi mazuļi, kas te pavada visu nedēļu, vecāku aprūpē nonākot vien nedēļa nogalēs.

Iestādē uzņem bērnus ar valodas un vispārējiem attīstības traucējumiem, taču kā saka bērnudārza vadītāja Iveta Liepiņa, lielākā daļa no audzēkņiem ir pavisam parasti bērni, kuriem ir kāds runas defekts, kas vecumā līdz sešiem gadiem ir ļoti izplatīta parādība.

Liepiņa norāda, ka daļa vecāku nevar atļauties ikdienā savas atvases uz dārziņa izvadāt, jo ceļa izdevumi ir ļoti dārgi, bet ir arī tādi vecāki, kuriem bērnu uzturēšana savās dzīves vietās nav pa kabatai. Dārziņu apmeklē arī tādi bērni, kuriem abi vecāki strādā ārzemēs un Latvijā palikušās vecmāmiņas netiekot galā ar ikdienas rūpēm paļaujas uz šādu iestāžu pakalpojumiem. Nereti šo iespēju, bērnus ievietot diennakts aprūpes grupās izmanto arī audžuģimenes.

 

Skatieties video: Diennakts bērnudārzos bērnus aizvien daudz (LTV „De Facto”)


Liela daļa šādu grupiņu darbojas speciālajās pirmsskolas iestādēs, kas uzņemas aprūpēt tos mazuļus, kuriem ir dažādas pakāpes attīstības traucējumi. Tomēr ne visiem bērniem šie traucējumi ir tik smagi, ka tiem nepieciešama diennakts speciālistu palīdzība.

Psiholoģe Kristīne Dūdiņa uzskata, ka šāda pieredze tik maziem bērniem var būt traumējoša un tā var atsaukties pēc tam jau pieauguša cilvēka dzīvē: „pirmkārt viņam pašam būs problēmas veidot stabilu ģimeni un rūpēties par saviem bērniem.” Dūdiņa teic, ka diennakts bērnudārzu grupiņas ir leģitīms veids, kā atbrīvoties no problēmām, tās nerisinot.

 

Reklāma
Reklāma

Avots: www.kasjauns.lv