Divu gadu vecumā izvarotā meitenīte atkal nonākusi pie mātes

Bērnu tiesībsargus uztraucis seksuālā vardarbībā cietušas meitenes un viņas brāļa liktenis. Bērnu aprūpes tiesības ir ieguvis tēvs, kurš šobrīd dzīvo kopā ar bērnu māti, kurai aprūpes tiesības tika atņemtas, raksta www.kasjauns.lv.

Vardarbība pret meiteni notika 2010.gada oktobra beigās, pēc medijos izskanējušām ziņām – kamēr mamma nebija mājās. Māte bērnu bija uzticējusi savam brālim un audžutēvam.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vardarbība pret meiteni notika 2010.gada oktobra beigās, pēc medijos izskanējušām ziņām – kamēr mamma nebija mājās. Māte bērnu bija uzticējusi savam brālim un audžutēvam.

2010. gada rudenī pēc kādas divgadīgas meitenītes izvarošanas Rīgas bāriņtiesa nolēma neuzticēt meiteni un viņas brāli mammai un neatjaunoja viņai bērnu aprūpes tiesības. Taču tagad viņa atkal audzina abus bērnus, otrdien vēsta laikraksts „Diena”. To iespējamu darījis nesenais Tukuma novada bāriņtiesas lēmums, atdodot bērnus tēvam, kurš dzīvo kopā ar bērnu māti, raksta "Diena".
"Notiekošais ir eksperimentēšana ar bērniem," komentējusi Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa. Pārsūdzēt vai kaut uz laiku apturēt bāriņtiesas lēmumu inspekcijai neesot iespējams – to neparedz likumi.
Vardarbība pret meiteni notika 2010.gada oktobra beigās, pēc medijos izskanējušām ziņām – kamēr mamma nebija mājās. Māte bērnu bija uzticējusi savam brālim un audžutēvam. Aizdomās par bērna izvarošanu audžutēvam tiesa kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Viņu cietumā atrada pakārušos. Mātes brāļa darbībā nekonstatēja noziedzīga nodarījuma pazīmes.
Meitene Bērnu slimnīcā nonāca smagā stāvoklī.  Iepriekš TV5 ziņu sižetā Tukumā dzīvojošais bērnu tēvs notikušajā vainoja māti. Tobrīd bērnu vecāki, abi aptuveni 20 gadu veci, bija pašķīrušies.
2010.gada nogalē bāriņtiesa lēma mātei aprūpes tiesības neatjaunot. Abiem bērniem iecēla audžumāti, kura nav saistīta ar ģimeni.
Rudenī bērnu tēvs bāriņtiesai lūdza atjaunot aprūpes tiesības.
Apstākli, ka bērni dzīvos kopā ar māti, ne tikai tēvu, Tukuma novada bāriņtiesa zināja. Psihologa atzinums liecinot, ka tēvs spēj kvalitatīvi pildīt tēva lomu. Ar ģimeni turpinās strādāt sociālais dienests, kas dzīvesvietu apmeklēšot vismaz reizi nedēļā, turklāt vēl vecākiem arī pašiem būs jānāk uz sociālo dienestu.

 

Avots: www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma