Ar sēnēm saindējušo meiteni var glābt aknu transplantācija

Piecus gadus vecajai meitenītei no Smiltenes, kura saindējusies ar balto mušmiri, vienīgā iespēja glābt dzīvību ir aknu transplantācija. Patlaban bērns atrodas intensīvās terapijas nodaļā. Noskaties video.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šonedēļ slimnīcā nokļuvušā bērna stāvoklis pasliktinās, informē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Romēna Namniece. Meitene patlaban atrodas slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā, un šodien ārstu konsīlijs ir nolēmis, ka vienīgā iespēja glābt dzīvību, ir transplantēt aknas. Tāpēc tagad tiekot meklēts donors, kuram jābūt kādam no ģimenes locekļiem, kā arī notiek saziņa ar Hamburgas klīniku par to, kad aknu transplantācija varētu notikt.

Patlaban slimnīcā ārsti vienīgi var turpināt mazināt toksīna iedarbību un gaidīt, kad tiks atrasts atbilstošs donors, lai varētu veikt nepieciešamo operāciju.
 

Meitene patlaban atrodas slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā, un vienīgā iespēja glābt dzīvību, ir transplantēt aknas.

Kā portālu mammam.lv/tetiem.lv informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša, pēdējo dienu laikā NMPD brigāžu mediķi slimnīcās nogādājuši jau 9 cilvēkus, kuri saindējušies, ēdot sēnes. Saindēšanās gadījumi fiksēti gan Vidzemē, Latgalē, Zemgalē, gan arī Rīgā. Vienā no šiem gadījumiem (Vidzemē, Smiltenes pagastā), ēdot sēnes kopīgās vakariņās, saindējušies 5 cilvēki. Minētā piecus gadus vecā meitenīte Latvijā šoruden ir pirmais ar sēnēm nopietni saindējies bērns.

Šogad Latvijas mežos sēņu ir ļoti daudz. Sagaidāms, ka cilvēki izmantos iespēju gatavot sēnes ēšanai gan tūlīt, gan arī gatavot tās ziemai. Tāpēc NMP dienesta mediķi aicina būt ļoti uzmanīgiem, lasot mežā vai pērkot tirgū sēnes. Nereti saindēšanās ar sēnēm var izraisīt ļoti nopietnas un pat paliekošas veselības problēmas, kā arī dažkārt saindēšanās var beigties letāli.

 

NOTEIKTI IZLASI RAKSTU: Uzmanību! Saindēties var arī ar ēdamām sēnēm!

Reklāma
Reklāma


LTV1 Panorāma veidotais sižets.

Materiālā izmantota informācija no www.kasjauns.lv.