Mans trīsgadnieks ir agresīvs. Ko darīt?

"Manam dēlam  nesen palika  trīs gadi, viņš brīžiem ir ļoti agresīvs pret savu brāli, kam ir gads  un deviņi mēneši, un rotaļu laukumā pret citiem sava vecuma bērniem. Kā man ieskaidrot bērnam, ka nevajag citiem bērniem darīt pāri?" jautā kāda portālā mammam.lv/tetiem.lv reģitrētā mamma.

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Atbild psihoterapeite Laila Kalniņa:

"Trīsgadnieku komunicēšanās spējas patiešām mēdz būt dažādas – daži bērni šķietami mierīgi un vienkārši spēj atrast kontaktu ar vienaudžiem, citiem tas neizdodas, un kopīgās rotaļas ātri vien pārvēršas ķīviņos, ar grūstīšanos, sišanu otram vai kliegšanu. Komunicēšanās spēju attīstība saistīta un atkarīga no vairākiem būtiskiem faktoriem, – gan bērna temperamenta, vecāku audzināšanas pieejas, vides, u.c. Katrā ziņā šīs spējas visu laiku attīstās un tās ir iespējams pilnveidot.


Ja bērns ir agresīvs pret jaunāko brāli, tam ir vairāki iespējamie cēloņi. Nereti bērni izjūt greizsirdību pret jaunāko ģimenes locekli, jo jūtas zaudējuši savas pozīcijas ģimenē un apdraudējuma sajūtu mazina izrādot agresiju. Tomēr daži bērni ir šķietami agresīvi gandrīz pret visiem, gan ģimenes locekļiem, gan vienaudžiem, kas varētu norādīt uz grūtībām pozitīvā veidā kontaktēties ar citiem, grūtībām kontrolēt savas emocijas. Šo grūtību pamatā varētu būt jau minētās temperamenta iezīmes, kā arī īpašais trīsgadnieka vecumposms. Valodas spējas vēl nav tik labas, lai bez domstarpībām kaut ko sarunātu, paprasītu, iedotu… Arī spēja kontrolēt emocijas tikai attīstās un šeit tik tiešām ļoti nepieciešama ir vecāku palīdzība.

Piemēram, var mācīt bērnam, ka dusmojoties drīkst sist spilvenam, bumbai, drīkst dziedāt vai pat izkliegt dusmas, var uzzīmēt dusmu zīmējumu.

Situācijā, kad mazais dara pāri citiem bērniem, pieaugušajiem jāiejaucas, jāpārtrauc sišana, košana u.c. tamlīdzīgas darbības. Tūlīt vienkāršiem vārdiem bērnam jāpaskaidro, kas bija nepieņemami un ko vecāks vēlētos tā vietā. Piemēram, – tu nedrīksti brālim ņemt nost mašīnu un sist viņam, tu vari paspēlēties ar klučiem, jūs variet kopā uzbūvēt māju. Brālim sāp un tu nedrīksti viņam nodarīt sāpes. Ļoti iespējams, ka domstarpības mazo starpā atkārtosies atkal un atkal, tāpat kā vecākiem atkal un atkal būs jāiejaucas un jāskaidro. Tomēr darot to konsekventi, mazie bērni ļoti labi iemācās, ko no viņiem vēlas, ko viņi var un, ko nevar darīt.

Reklāma
Reklāma


Bieži vien mazu bērnu agresija ir saistīta ar dusmām, kad netiekot galā ar kādu situāciju, jūtoties apdraudētiem, bērns dusmojas, kas arī ir viena no emociju izpausmēm. Arī dusmoties bērnu var iemācīt savādāk, jo dusmas nav iespējams vienkārši apslāpēt vai aizmirst. Tie gan vairāk ir tādi profilaktiski pasākumi, kas nelīdzēs akūtā situācijā. Piemēram, var mācīt bērnam, ka dusmojoties drīkst sist spilvenam, bumbai, drīkst dziedāt vai pat izkliegt dusmas, var uzzīmēt dusmu zīmējumu. Tāpat svarīgi kopā ar bērnu pārrunāt dažādas situācijas bērnu multiplikācijas filmās, citās filmās vai kopīgi lasītajā grāmatā. Arī tur kāds ir bēdīgs, kādam nodara pāri, kāds dusmojas. Diemžēl ļoti daudzās filmiņās kāds nokrīt vai kādam iesit, tomēr citi smejas vai uztver to kā ikdienišķu situāciju. Trīsgadnieks var secināt, ka tā ir normāla vai atdarināma situācija. Vecākiem ieteicams ļoti rūpīgi izvērtēt bērnam pieejamo informāciju un iespēju robežās skaidrot situācijas, kurās ir emocionālas izpausmes – viņš raud, jo viņam sāp, viņa smejas, jo kopā ir jautri… Pieaugušajiem tas šķiet ļoti vienkārši un pašsaprotami, tomēr mazs bērns emocijas tikai apgūst un dažiem bērniņiem tas ir ilgāks process, kas prasa no vecākiem ilgstošu un neatlaidīgu darbu. Tomēr tas ir ļoti vērtīgs ieguldījums mazuļa attīstībā!

Diemžēl ļoti daudzās filmiņās kāds nokrīt vai kādam iesit, tomēr citi smejas vai uztver to kā ikdienišķu situāciju. Trīsgadnieks var secināt, ka tā ir normāla vai atdarināma situācija.

Vēl ļoti svarīgi ir bērnu nenopērt vai negrūstīt tad, kad viņš dara pāri citiem. Lai arī parasti tad bērns ātri pārtrauc pāri darīšanu citiem (jo ir nobijies), bet uzskatāmā veidā saņem piemēru no vecākiem, ka sist otram ir pieļaujama rīcība. Tātad, vecākiem arī ar savu piemēru jārāda citi konfliktsituācijas risināšanas veidi.
Bērnu agresivitātei pret citiem varētu būt dažādi iemesli, tāpēc ļoti svarīgi būtu tos noskaidrot, kas palīdzētu izvēlēties arī atbilstošākās vecāku rīcības metodes. Kādam bērniņam jāmāca tas, ko viņš drīkst darīt, kādam jāstāsta par emocijām, kāds vienkārši jāsamīļo.

 

IZLASI ARĪ: KĀPĒC TRĪSGADNIEKS IR AGRESĪVS?

BĒRNA PASAULE NO TRIM LĪDZ ČETRIEM GADIEM