Stila padomi bērniem

Tuvojoties jaunajai mācību un darba sezonai, būtu īstais laiks veikt revīziju sava bērna skapī. Konsultē veikala Pinokio vadītāja Sandra Rubina.

Mazā Dārta.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mazā Dārta.

Skapja revīziju labāk veikt kopā ar bērnu. Tā varēsiet noskaidrot, kā mazais pa vasaru izaudzis, pielaikot drēbes, kas no labo drēbju plaukta pārceļos  pie mājas drēbēm, kā arī aprunāties par sava mīluļa gaumi un vēlmēm. Protams, ka Jūsu bērna gaume var nesasaknēt ar Jūsējo un ne pa visam ar naudas maciņu, bet to tad visu varat arī izrunāt un kopā izlemt, kas būtu vispiemērotākais un vajadzīgākais, lai apmierinātu Jūsu abu prasības.

Sasprogots, lentēm nosiets bērns, kas apkrauts ar somiņu, lietussargu un auskariem vai arī valkā kurpes ar gumijas zoli pie samta kleitas, ir apliecinājums tam, ka šīs meitenes mātei nav ne mazākās nojausmas par labu gaumi.

Francūziete Ženevjēva Antuāna Dairo grmatā Čeļs uz eleganci raksta: „Mazas meitenes ir savas mātes prieks un acuraugs, bet diemžēl nereti  arī savas mātes elegances trūkuma atspulgs.

Sasprogots, lentēm nosiets bērns, kas apkrauts ar somiņu, lietussargu un auskariem vai arī valkā kurpes ar gumijas zoli pie samta kleitas, ir apliecinājums tam, ka šīs meitenes mātei nav ne mazākās nojausmas par labu gaumi." Ž. A. Dairo iesaka, jo „vienkāršāk meitene ir ģērbta, jo pievilcīgāk viņa izskatās. Pašreiz mazu meiteņu svārku garums ir divas collas virs ceļgala. Pārlieku īsos brunčos viņa izskatīsies vulgāra, bet pārāk garos svārkos – pat nevīžīga." Šajā grāmatā ir ļoti labi ieteikumi par ģērbšanos , kas noderētu gan mātēm gan meitām, bet tos pietaupīsim laikam, kad dosimies uz audienci pie Anglijas karalienes, vai mūsu meitas uz pludmali ar princi Viljamu. Bet nekad nav par agru iegaumēt, ka elegances pamatā ir vienkāršība un apdomība.

Daži tabu:
1. auskari pirms septiņpadsmit gadu vecuma sasniegšanas;
2. augsti papēži pirms sešpadsmit gadu sasniegšanas;
3. neilona zeķes (izņemot  košas krāsas) pirms četrpadsmit gadu sasniegšanas;
4. melna krāsa (izņemot melnu samtu) pirms astoņpadsmit gadu vecuma;
5. drapētas kleitas un dekoltē pirms trīspadsmit gadu vecuma;
6. dimanti un jebkuri dārgakmeņi pirms trīsdesmit gadu vecuma... vai arī līdz brīdim, kad meitene saderinās.

Reklāma
Reklāma

Manuprāt, nekas nav briesmīgāk, kā princešu kleitā ģērbta meitene ar zābakiem un vējjakā. Turklāt vajag mācīt meitenēm, lai gan balles kleita paliek par mazu, skola nav tā vieta, kur to novalkāt.

Uzskatu, ka nevajag noniecināt mūsu omīšu prasmi šūt, adīt, tamborēt un arī pāršūt, kā arī drēbes, kas radu un draugu bērniem vairs īsti neder. Turklāt iesaku atcerēties, ka skolas gaitām labi piestāvēs caur mitru audumu izgludināti zilie vai melnie svārki un sarafāni pat, ja to vecums ir vecāks par Jūsu bērnu. Bet ilgstoši ar krāsainiem audumiem kopā mazgāta baltā blūze nedarīs godu ne Jums, ne Jūsu bērnam, tāpat kā matos iesietas  kaprona bantes.

Tāpēc balta blūze, labāk kokvilnas vai kokvilnas trikotāžas, būtu jānopērk jauna. Arī melnas kurpes, ja tās vilksiet tikai dažas reizes, varat nopirkt par dažiem latiem, bet tad nedomājiet, ka ar tām varēs spārdīt bumbu un staigāt ikdienā. Lai gan laka kurpes tāpat nav velkamas citur, kā tikai pie samta kleitas vai melniem svārciņiem. Izņēmums – vēl var vilkt pie  ļoti smalkām klasiskām vilnas biksēm. Vajadzētu izvairīties arī no princešu kleitām, jo tām klāt jāvelk arī tik pat smalkas kurpes, jaciņa un samta mētelītis. Manuprāt, nekas nav briesmīgāk, kā princešu kleitā ģērbta meitene ar zābakiem un vējjakā. Turklāt vajag mācīt meitenēm, lai gan balles kleita paliek par mazu, skola nav tā vieta, kur to novalkāt. Galu galā arī mamma neiet uz darbu savā vecajā balles kleitā.

Iepriekš minētajā grāmatā teikts, ka līdz 5-6 gadu vecumam bērnu vajadzētu ģērbt pasteļtoņos un izvairīties no košām krāsām. Tomēr es vienmēr esmu ģērbusi savus bērnu tumšās un košās krāsās. Tumšās, lai nesmērējās, bet košās, lai apģērbs ilgāk izskatās jauns. Izmantoju šādus salikumus – zils ar rozā, brūns ar rozā, melns un sarkans, pelēks ar sarkanu, zils ar baltu, zils ar sarkanu, violets ar dzeltenu, koši zils ar koši zaļu.

Pat maziem bērniem domātā Labas uzvedības grāmatā ierakstīti zelta likumi:
1. apģērbam un apaviem jābūt tīriem un piemērotiem gadalaikam;
2. apģērbam, apaviem  un rotaslietām jābūt savstarpēji saskaņotiem un piemērotiem bērna vecumam;
3. labi audzināts cilvēks vienmēr iepriekš padomā, cik atbilstošs viņa apģērbs un apavi ir tai vietai, uz kuru viņš nolēmis doties. Rokkoncertā vari ierasties džinsos, turpretī operā diezin vai šādi jutīsies ērti.

Lai Jums pietiek enerģijas veikalu labirintos un izdomas iegādājoties apģērbu un apavus bērniem!