Vispirms kaisle, tad mīlestība vai… nekas. Cik ilgā laikā iestājas mīlestība

No astoņiem mēnešiem līdz diviem gadiem, bet ne vairāk – tik ilgā laikā kaislei būtu jānorimst un jāpāraug jaunā kvalitātē. Konsultē psihoterapeite Inese Putniece un psihologs Reinis Upenieks.

Nevaru sev neko izdarīt. Man šo cilvēku vajag, un viss.

FOTO: Shutterstock.com

Nevaru sev neko izdarīt. Man šo cilvēku vajag, un viss.

Neviena elektroierīce nevar darboties 24 stundas diennaktī, pieslēgta pie 220 kilovatiem strāvas. Ātri vien sadegs. Tāpat ir ar kaisli – ļoti spēcīgas emocijas cilvēku vienkārši sadedzina, un, lai nenotiktu šis īssavienojums smadzenēs, daba mūs tā ir iekārtojusi, ka kaisles intensitāte ar laiku krītas. Būtībā kaislei nav nekā kopīga ar loģisko domāšanu, objektīvu spriešanu un vērtēšanu. Pa galvu maisās tikai viena doma – kā ātrāk tikt līdz gultai. Viss pārējais ir otršķirīgs. Sekss un ēšana ir cilvēka visprimitīvākie impulsi.

 

“Nesaprotu, kas ar mani notiek. Nevaru sev neko izdarīt. Man šo cilvēku vajag, un viss. Es nekad nevarētu dzīvot ar viņu kopā, viņš ir no cita sociālā slāņa, bet tiklīdz viņš man pieskaras, tā jumts aizbrauc…” 

 

Šis ir klasisks kaisles piemērs, kas vēlreiz apstiprina psiholoģijas vectētiņa Freida iemīļoto libido tēmu un apgalvojumu, ka seksuālās dziņas ir primitīvākais no cilvēkam piemītošajiem instinktiem. Veselajam saprātam tur nav vietas.
 

Sievietes pēc 30 zina, ko vēlas

30 gadu slieksni psihologi mēdz uzskatīt par krīzēm labvēlīgu laiku. Šajā laikā sievietei ir nobriedusi un viņai ir skaidrība par savām patiesajām vēlmēm, to, ko viņa vēlas un ko nevēlas dzīvē un seksā. Zināmu seksuālo atbrīvotību sievietes sasniedz tieši pēc 30 gadu vecuma. Šajā laikā tiešā veidā uzrunājot sievietes seksuālos impulsus un sniedzot seksā pilnīgu apmierinājumu, kaisle var uzvirmot kā svētku salūts.

 

Dažādi ķīmiskie procesi, kas notiek smadzenēs iemīlēšanās un kaisles gadījumā, rada patīkamu eiforiju, taču šie procesi laika gaitā noplok. 

 

Sievietes atslābst, kad ir pārliecinātas par attiecībām

Reklāma
Reklāma

Dažādi ķīmiskie procesi, kas notiek smadzenēs iemīlēšanās un kaisles gadījumā, rada patīkamu eiforiju, taču šie procesi laika gaitā noplok. Zinātnieki domā, ka sievietes libido sāk atslābt, līdzko viņa ir pilnībā pārliecināta par savu partneri. Vīrietim nepieciešams nodarboties ar seksu, lai viņš būtu drošs, ka sieviete viņu nekrāpj ar citu partneri. Tā vietā sievietei lielākās rūpes ir pēc iespējas ātrāk nodibināt drošas attiecības ar vīrieti, lai sev un savām atvasēm nodrošinātu labu nākotni. Tāpēc zinātnieki apgalvo, ka pēc četru gadu ilgām attiecībām tikai mazāk nekā pusei sieviešu joprojām ir regulārs sekss ar savu partneri. Turpretim vīriešiem arī ilgstošā kopdzīvē seksuālā kaisle varot saglabāties tieši tāda pati kā attiecību starta punktā.

 

Kopdzīve kā ugunsdzēšamais aparāts

Protams, nav akmenī kalts, ka kaisle vienmēr būs tikai pliks sekss bez dziļākām jūtām vai mīlestības. Ja attiecību sākumā ir ļoti spēcīgi seksuālie impulsi, ķīmiskā saderība un abiem partneriem rūp, kas notiek ar otru arī pēc tam, kad viņš ir izkāpis no gultas, tas vieš cerības, ka pēc sešiem mēnešiem, kas uzskatāms par aktīvāko kaisles periodu, tā pāraugs citā kvalitātē. Psihoterapeite Inese Putniece skaidro: “Mīlestību drīzāk izprotam kā rūpes, gādību, atbalstīšanu, izpratni, kas seko kaislei. Nevajag izteikt līdzjūtību pāriem, kas gadiem ir kopā, bet vairs viens uz otru nelūkojas ar dzīvniecisku iekāri. Tas ir tikai dabiski, ka, uzsākot kopdzīvi, kaisle pamazām izplēn, pāraug citā kvalitātē, parādās jaunas prioritātes. Ja tas notiek, to var uzskatīt par veiksmīgām attiecībām.”
 

Kā atšķirt kaisli no mīlas?
 

Nekā vairāk, tikai kaisle

  • Jūs satiekaties šad un tad, pārsvarā brīvdienās,
  • Jūsu randiņš vienmēr noslēdzas guļamistabā.
  • Jums nav nekā daudz, par ko runāt, nekad neesat pat ieminējušies par kopīgu nākotni.
  • Ir sajūta, ka kaut kā pietrūkst.
  • Ārpus guļamistabas tu nejūties kā nozīmīgs cilvēks otram.
  • Ja viens no jums sāk runāt par uzticēšanos, otrs bēg projām.
     

Tai jābūt mīlestībai

  • Brīžiem tu nesaproti, kas īsti esat – mīlnieki vai labi draugi.
  • Tev šis cilvēks šķiet svarīgs, un tu zini – ja sekss nebūtu izgudrots, jūs tāpat tiktos.
  • Viens pret otru vienmēr esat laipni.
  • Bez vilcināšanās kopā parādāties arī plašākā sabiedrībā.
  • Vienkārši pieskārieni reizēm šķiet kas vairāk par seksu.
  • Tagad tu zini, ka starp seksu un mīlēšanos ir liela atšķirība. Tev tas nav jāskaidro.

Saistītie raksti