Lai krājumi ziemai glabātos teicami... Izvērtē savu pieliekamo un pagrabu

Šodien vairs reti kurš amatieris uzglabā visu izaudzēto ražu līdz nākamajai vasarai, tomēr gandrīz ikvienā mazdārziņā ir lielāks vai mazāks pagrabs, kurā tūlīt neapēstie ražas pārpalikumi mēdz glabāties līdz gadumijai un pat ilgāk. Par pagraba sagatavošanu jaunas ražas uzglabāšanai jāparūpējas laicīgi - vasaras beigās.

Nav vēlams uzglabāt kopā (vienā telpā) dārzeņus un ābolus

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Nav vēlams uzglabāt kopā (vienā telpā) dārzeņus un ābolus

 

Pagrabs rūpīgi jāiztīra
Vispirms ar kritisku aci jāaplūko pagraba stāvoklis: vai nevajadzētu salabot kādu plauktu vai apcirkni, vai nav sašķobījušās vai ieplīsušas durvis, vai ventilācijas lūciņas ir kārtībā, vai nav izdegusi spuldzīte. Konstatētie trūkumi, protams, jānovērš. Jāizslauka grīda, jāiztīra zirnekļu tīmek|i (zirnekļi nereti meklē pagrabos patvērumu no vasaras svelmes), jāizmet visas pērnās ražas atliekas, sevišķi bojātās, lai neizplatītos infekcijas. Pēc tam jāparūpējas par dezinfekciju.

 

Pagraba dezinfekcija
Drošākais, gadiem pārbaudītais līdzeklis ir balsināšana ar krītu, to dara tieši tāpat, kā veicot mājā remontu. Šinī gadījumā labākais ir tas, ka nav iespējams pārdozēt, jo krīts pats par sevi nav bīstams cilvēku veselībai. Ja pērnā raža ir glabājusies slikti un pagrabā bija daudz puvekļu, krītam ir vērts pievienot līdz 2% pēc svara vara vitriolu (vara sulfāts ir nopērkams dārzkopības preču veikalos). Lielāko pagrabu īpašniekiem var ieteikt līdzekli MennoClean, tas ir meklējams SIA ATS veikalā Ķekavā. Šis preparāts 2% koncentrācijā (200 ml/ 10 l ūdens) ir izsmidzināms uz visām virsmām (arī uz griestiem) no parasta tīra smidzinātāja (no tā paša, ko vasarā lieto kaitēkļu apkarošanai).

Drošākais, gadiem pārbaudītais līdzeklis ir balsināšana ar krītu, to dara tieši tāpat, kā veicot mājā remontu.

Labāks efekts būs, ja preparāta šķīdums neizžūs uzreiz, bet pastāvēs uz apstrādātās virsmas 20-30 minūtes. Ar šo līdzekli virsmas var arī nomazgāt, tāpat to var izmantot plastmasas kastu un spaiņu dezinfekcijai.

Vēl stingrus, bet appelējušus koka dēļus no pagraba labāk ir iznest ārā saulītē un ļaut tiem dažas dienas pasauļoties zem tiešiem saules stariem - nekas nav efektīvāks par ultravioleto starojumu. Kārtīgi nožāvētus dēļus ir vērts apsmidzināt ar tā paša MennoCIean šķīdumu vai pat izmērcēt tajā. Sausa koksne ātri uzsūc mitrumu, tādējādi līdzeklis nonāk arī sīkākajās spraugās un iznīcina visus slimību ierosinātājus.

Ja dezinfekcijas līdzeklis nav pieejams, koka dēļus labāk ik pēc dažiem gadiem pilnīgi nomainīt, arī tad, ja tie šķiet vēl pilnīgi labi, - koksne ir ideāls patvērums mikroorganismiem.

 

 

Ventilācijas iespējas ziemā
Atsevišķiem produktiem ir atšķirīgi uzglabāšanas apstākļi. Kartupeļus labāk ir uzglabāt pie temperatūras +4-6°C, bet galviņkāpostus vai burkānus - pie 0- +1 °C, turpretī skābētus kāpostus vai gurķus - pie +4-10°C. Ļoti bieži nelielā pagrabā nemaz nav iespējams ievērot šos nosacījumus, tādēļ parasti visi produkti tiek uzglabāti pie tādas temperatūras, kāda ir, nemaz īsti nezinot, cik tā ir augsta vai zema. Pagrabā ir vērts ievietot parasto termometru (tādu pašu, kāds rāda temperatūru aiz loga rūts) un pasekot gaisa temperatūrai. Ideāli, ja ir iespējams atvērt un aizvērt ventilācijas lūciņas (daudzos pagrabos to nemaz nav un vasaras beigās vēl var pagūt tās ierīkot), rudeni tas ļaus atdzesēt pagrabu ar dzestro nakts gaisu un raža labāk uzglabāsies. Lai pagrabs dienā atkal nesasiltu un arī lai ziemā produkti nesasaltu, nepieciešamības gadījumos lūciņas jāver ciet. Lai caur lūciņām pagrabā neiekļūtu stiprs ziemas sals, tās var papildus aizsegt ar putuplasta plāksnēm (3-5 cm biezām), arī tās jāsagādā laikus.

Stingrus, bet appelējušus koka dēļus no pagraba labāk ir iznest ārā saulītē un ļaut tiem dažas dienas pasauļoties zem tiešiem saules stariem - nekas nav efektīvāks par ultravioleto starojumu.

Reklāma
Reklāma

Durvīm blīvi jāsēž durvju ailē, spraugas zem durvīm aukstē naktī ir pilnīgi iznīcinājušas visus ražas krājumus ne vienam vien saimniekam. Tomēr ir nepieciešama arī gaisa apmaiņa - skābekļa trūkuma dēļ burkāni nosmok, kļūst violeti sārti un negaršīgi. Tas nozīme, ka vēlāk rudeni un ziemā laiku pa laikam ventilācijas lūciņas (vai arī durvis) vajadzēs pavērt vaļā, bet pēc tam atkal aizvērt ciet.

 

Bojātie produkti regulāri jāizvāc

Nav nekādas jēgas regulāri pāršķirot bojāties sākušos produktus, tā ar saviem pirkstiem tikai vairāk izplatot infekciju. Labāk ir jau laikus novietot pagrabā miskasti vai spaini, kurā varēs iemest sabojāto produktu. Protams, šo spaini vai kasti nāksies regulāri iznest un katru reizi pēc iztukšošanas kārtīgi izmazgāt (labāk ar ziepjūdeni). Tāpat var izmantot arī atkritumu maisiņus.

Ja pagraba grīda ir betonēta, produktus nedrīkst bērt tieši uz grīdas, labāk uztaisīt koka paliktni, lai starp produktu un betonu būtu gaisa sprauga.

 Produkcijas uzglabāšana

Produktu uzglabāšanai ērtāk ir izmantot plastmasas kastes, reti kurš šodien uzglabā tik daudz produkcijas, lai būtu nepieciešami apcirkņi, varbūt vienīgi kartupeļiem. Ja pagraba grīda ir betonēta, produktus (tos pašus kartupeļus) nedrīkst bērt tieši uz grīdas, labāk uztaisīt koka paliktni, lai starp produktu un betonu būtu gaisa sprauga. Tāpat gaisa sprauga (ap 10 cm) ir nepieciešama starp produktu un sienām, citādi stipra sala gadijumā mūsu krājumi var sasalt.

Nav vēlams uzglabāt kopā (vienā telpā) dārzeņus un ābolus, ābolu izdalītais etilēns (gāze, kuru izdala gandrīz visi augļi un ziedi), kā arī pelējums veicinās dārzeņu novi-šanu un bojāšanos. Ja nav iespējams citādi atdalīt ābolus no dārzeņiem, āboli jāapsedz ar polietilēna plēvi.