Gladiolu pārziemošana

Lai gladiolu bumbuļsīpoli ziemā labi saglabātos, tie laikus jānovāc, kārtīgi jānožāvē un pareizi jāuzglabā. 

Veseli, neinficēti un laikus norakti bumbuļsīpoli var labi nožūt arī istabas temperatūra, savukārt inficētiem sīpoliem slimības progresēs, īpaši – pelēkā puve.

FOTO: Shutterstock.com

Veseli, neinficēti un laikus norakti bumbuļsīpoli var labi nožūt arī istabas temperatūra, savukārt inficētiem sīpoliem slimības progresēs, īpaši – pelēkā puve.

Lai ziemā neizkalst
Labi nobrieduši un pareizi žāvēti bumbuļsīpoli ziemā labi saglabāsies ari nepiemērotos apstākļos. Lai bumbuļsīpols kārtīgi nobriestu, tam vismaz 20-30 dienas pēc noziedēšanas vai zieda nogriešanas vēl jāatrodas augsnē. Tāpēc, ja plānots gladiolas novākt oktobra sākumā, sākot ar septembra pirmajām dienām regulāri vajadzēja apstaigāt stādījumus un bez žēlastības izlauzt visas ziedvārpas, kas vēl tikai tad parādījās starp lapām.


Norakšana
Gladiolas ieteicams novākt septembra otrajā pusē, pabeidzot šo darbu oktobra pirmajā pusē. Gladiolu platības novācamas vienā dienā, var mierīgi gaidīt līdz pirmajām kārtīgajām salnām, protams, ja stādījumus nav skārušas slimības. Vērtīgākās šķirnes, kurām jāsavāc visi vairsīpoliņi (ari vairsīpoliņu sējumi), gan jācenšas norakt, kamēr, šo darbu darot, vēl nesalst rokas.
Turpat uz lauka var apgriezt (saīsināt) saknes, atdalīt vecos lielos sīpolus - tad tie labāk nožūs. Attīrīt bumbuļsīpolus no segzvīņām gan rudenī nevajag!


Žāvēšana
Norakšanas dienā bumbuļsīpolus izvieto kastītēs un apžāvē saulē un vējā.
Novieto žāvēšanas telpā un žāvē 7-10 dienas paaugstinātā temperatūrā ar aktīvu gaisa apmaiņu. Ieteicamā temperatūra - ap +30 °C (ne augstāka par 35 °C).
Pēc intensīvas žāvēšanas bumbuļsīpolus turpina žāvēt vēl 2-3 nedēļas istabas temperatūrā (ap 18-20 °C).

Bumbuļsīpolus pārbauda un novieto glabāšanas telpā.

Ja jāžāvē ne pārāk daudz stādāmā materiāla, bet tas jādara dzīvojamas telpās vai dzīvoklī ar centrālapkuri (kas šajā laikā vēl nesilda), var lietot nelielu elektrisko sildītāju, kas aprīkots ar ventilatoru, - virs tā novieto kastītes, kam ir sieta pamatne. Cik augstu virs sildošajām ierīcēm novietot - to nosaka eksperimentāli ar termometru.
Veseli, neinficēti un laikus norakti bumbuļsīpoli var labi nožūt arī istabas temperatūra, savukārt inficētiem sīpoliem slimības progresēs, īpaši – pelēkā puve.
Aptuveni vienu-divas nedēļas no žāvēšanas sākuma no jaunā bumbuļsīpola vēl viegli atdalāmas saknes un vecā sīpola paliekas. Vēlāk vecā sīpola paliekas tā piekalst, ka attīrīšana prasa daudz vairāk laika un darba - reizēm bumbuļsīpols tiek pat sabojāts. Rudenī vajadzētu attīrīt lielos bumbuļsīpolus. Nenobriedušos vēlīno šķirņu sīpoliņus, kā arī III un IV lieluma no vairsīpoliņiem izaugušos labāk neattīrīt - būs mazāks risks, ka tie ziemā varētu izkalst.

Reklāma
Reklāma


Uzglabāšana
Ieteicamā glabāšanas temperatūra ir +4 °C (varētu būt robežas no +2 līdz +6 °C, bet ne augstāka par +10 °C), un tai jābūt stabilai. Lielas temperatūras svārsti kaitīgākas par glabāšanu nepiemērotā temperatūrā, jo tiek provocētas gladiolu perioda beigas.
Ieteicamais relatīvais gaisa mitrums ne augstāks par 70%. Ja telpa ir auksti, tad  jādrošina iespēja to apsildīt. Lielā telpā, kur glabājas gladiolas, var norobežot polietilēna plēves starpsienu. Nelielos dzimu gladiolu iespējams glabāt ai plauktā ledusskapī, bet stādāmo mātei vajag glabāt kopā ar augļiem un dārzeņiem.


Cīņa ar kaitēkļiem
Sēņu slimību bojāti bumbuļsīpoli nav glābjami.
Ja glabāšanas periodā tempera augstāka par +10 °C, lielas problēma var radīt gladiolu tripsis - sīks, ap 1,5 mm kaitēklis, ar neapbruņotu aci grūti saskatāms. Tripši īpaši bīstami ir, ja telpā temperatūra pārsniedz 10 °C, - tad tie aktīvi vairojas, sūc bumbuļsipolu sulu. Sīpola virsma kļūst plankumaina, klāta tumšiem tripšu ekskrementu punktiņiem, šķiet lipīga.
Glabātavā apkarot tripšus nav viegli- pirmām kārtām jānoregulē pareiza temperatūra. Kaitēkļus var iznīcināt, pavasarī kodinot bumbuļsīpolus (obligāti visus!) ar insekticīdiem - aktaru, fastaku u.c.