Atbalsta jaunus liegumus uzturlīdzekļu nemaksātājiem

Otrdien, 13. oktobrī, Ministru kabinets atbalstīja Tieslietu ministrijas likumprojektu “Grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā”, kas paredz īstenot pilotprojektu un uzturlīdzekļu parāda lietas nodot ārpustiesas atgūšanas pakalpojumu sniedzējiem. Vienlaikus Tieslietu ministrija rosina noteikt papildu ierobežojumus uzturlīdzekļu parādniekiem, aizliedzot viņiem spēlēt azartspēles. Plānots, ka regulējums stāsies spēkā 2021.gada 1.aprīlī. 

FOTO: Shutterstock.com

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns: “Izmaksāto uzturlīdzekļu apmērs joprojām ir ļoti augsts. Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija aptuveni 42 000 vecāku vietā katru mēnesi izmaksā aptuveni 4,7 miljonus eiro bērnu uzturam. Tādējādi kopējās uzturlīdzekļu nemaksātāju parādsaistības pret valsti ir vairāk nekā 369 miljoni eiro. Mūsu pienākums ir nodrošināt un īstenot visus iespējamos tiesiskos papildu instrumentus, lai samazinātu šo parāda apmēru pret valsti un motivētu uzturlīdzekļu parādniekus pildīt ar likumu noteikto pienākumu – nodrošināt savus bērnus ar uzturlīdzekļiem.” 

Pilotprojekta ietvaros Tieslietu ministrija iepirkuma procedūras rezultātā plāno piesaistīt uzturlīdzekļu parāda atgūšanai ārpustiesas piedziņas pakalpojuma sniedzējus. Ārpustiesas parāda atgūšanu no uzturlīdzekļu parādniekiem tiek plānots veikt pēc parāda konstatēšanas, bet pirms lēmuma par uzturlīdzekļu izmaksu nodošanu piespiedu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam. 

Tāpat Tieslietu ministrija plāno ieviest papildu ierobežojumu uzturlīdzekļu parādniekam izmantot azartspēļu pakalpojumus – aizliegumu spēlēt azartspēļu un izložu reglamentējošajos normatīvajos aktos noteiktās azartspēles, tostarp interaktīvās azartspēles, kā arī piedalīties interaktīvajās izlozēs. Tieslietu ministrijas un Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas ieskatā nav pieļaujama situācija, ka parādnieks izlieto finansiālos līdzekļus tādām aktivitātēm, kas vispirms primāri nav saistītas ar bērna uzturlīdzekļu nodrošināšanu. Projekts paredz, ka azartspēļu organizētājam būs pienākums azartspēļu organizēšanas vietā pārliecināties, vai persona nav uzturlīdzekļu parādnieks, liedzot tai atrasties spēļu organizēšanas vietā. 

Reklāma
Reklāma

“Tieslietu ministrija aktīvi turpinās strādāt pie minēto ierobežojumu ātrākas pieņemšanas Saeimā trešajā lasījumā, jo šajā krīzes situācijas laikā vēl jo svarīgāk ir primāri rūpēties par bērna interesēm un viņu tiesību aizsardzību,” uzsver tieslietu ministrs Jānis Bordāns.