Soctīklos redzot salasīto sēņu apjomus, mediķus māc bažas; parādās bīstama tendence

Ja pirms vairāk nekā 10 gadiem ar sēnēm saindējās pat 60 cilvēki sezonā, tagad pēdējos gados mediķu palīdzība vajadzīga vidēji pieciem – cilvēki labāk sākuši atpazīt sēnes, arī turīguma pieaugums kā iemesls, jo lielai daļai sēnes vairs nav būtisks iztikas avots, bet gan hobijs, šovakar vēsta TV3 Ziņas.

 

Photo by Fabian Wiktor from Pexels

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Photo by Fabian Wiktor from Pexels

Saindēšanās lielākoties notiek ar nejauši klāt pielasītām indīgām sēnēm. Slikta dūša, vemšana, caureja un sāpes vēderā ir vieglākās izpausmes.

"Zaļā mušmire, kas izraisa smagu aknu bojājumu, kura dēļ var nomirt. Ir sēnes, kas izraisa nieru bojājumus un paliek faktiski ar nieru mazspēju uz visu atlikušo mūžu. Ir sēnes, kas rada nervu sistēmas darbības traucējumus," skaidro Toksikoloģijas un sepse klīnikas reanimatologs Roberts Stašinskis.

Taču toksikologus satrauc kāda cita arvien pieaugoša tendence, ka cilvēku uzturā nonāk sarkanās mušmires. Nevis tāpēc, ka tās sajauktu, piemēram, ar sarkanajām bērzlapēm, bet sarkanās mušmires apzināti mežā tiek vāktas, lai no tām apreibinātos.

Reklāma
Reklāma

Sarkanās mušmires ir spēcīgi halucinogēni. Šo pacientu skaits esot ar zināmu tendenci pieaugt. Plašāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.