Rīcības plāns vecākiem, ja bērnam ir akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ir izstrādājis ieteikumus vecākiem un izglītības iestādēm, kā rīkoties gadījumā, ja bērnam ir akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes,.

 

Photo by Gustavo Fring from Pexels

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Photo by Gustavo Fring from Pexels

SPKC to ir nodēvējuši par "rīcības algoritmu" un  tas nosaka, ka, ja bērnam novērota vismaz viena no akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmēm - viņam jāpaliek mājās.

Gadījumā, ja bērnam ir ķermeņa temperatūras paaugstināšanās virs 37 grādiem vienlaikus ar citām pazīmēm vai 37,4 grādi un vairāk, bet bez citām pazīmēm, kā arī tad, ja bērnam konstatēts sauss klepus, sāpes kaklā, garšas un ožas traucējumi vai zudums - vecākiem telefoniski jāsazinās ar ģimenes ārstu un jāpilda viņa norādījumus.

Tad ārsts pēc nepieciešamības var noteikt bērnam veikt Covid-19 testu. Attiecīgi, ja rezultāts ir pozitīvs bērnam jāievēro izolācija līdz ģimenes ārsta lēmumam par tās izbeigšanu, ja tas ir negatīvs - ģimenes ārsts pieņem lēmumu par mājas izolācijas izbeigšanu, minēts SPKC izstrādātajos ieteikumos.

 

Savukārt gadījumos, kad testu nav iespējams veikt - bērnam jāatrodas izolācijā mājās vismaz 14 dienas.  Pēc tam ar ārsta izziņu bērns var atkal apmeklēt izglītības iestādi.

 

Turpretī gadījumos, kad bērnam ir izteiktas iesnas, piemēram, aizlikts deguns, izdalījumi no deguna ārējām ejām vai aizdegunes, šķaudīšana, spiediena sajūta deguna apvidū un pierē, vai ķermeņa temperatūras paaugstināšanās līdz 37,5 grādiem bez citām slimības pazīmēm, vai stipras galvassāpes, muskuļu sāpes un caureja - bērnam jāpaliek mājās novērošanā līdz 72 stundām. Nepieciešamības gadījumā vecāki var konsultēties telefoniski ar ģimenes ārstu.

Ja bērna veselības stāvoklis šo stundu laikā ir pasliktinājies, parādījušās arī citas pazīmes, tad ārstam jāpieņem lēmums par Covid-19 testa veikšanu, taču, ja bērnam vairs nav infekcijas slimības pazīmju, vismaz 24 stundas nav paaugstinātas ķermeņa temperatūras, nelietojot temperatūru pazeminošus līdzekļus, joprojām var būt nedaudz izdalījumu no deguna, bet kopumā bērns jūtas apmierinoši, tad viņš var apmeklēt izglītības iestādi ar vecāku attaisnojumu.

Jau ziņots, ka Latvijā pieaug mācību iestādēs atklāto Covid-19 gadījumu skaits un patlaban inficētie reģistrēti piecās skolās, kā arī vienā augstskolā un bērnudārzā, otrdien žurnālistiem pavēstīja SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors, epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Reklāma
Reklāma

Arī no pirmdien atklātajiem 34 gadījumiem viens ir saistīts ar skolu, atklāja epidemiologs. SPKC dati rāda, ka kopumā pirmdien Covid-19 konstatēts pieciem cilvēkiem, kas ir skolas vecumā.

Pēc eksperta sniegtās informācijas, teju visos gadījumos atklāts tikai viens saslimšanas gadījums visā mācību iestādē, un inficēšanās nav notikusi pašā izglītības iestādē, tomēr inficēti bērni tajās ir pabijuši.

Vienā gadījumā gan notikusi iekšējā infekcijas izplatīšanās, atzīmēja Perevoščikovs. Viņš skaidroja, ka runa ir par klasi, kurai iepriekš tika noteikta mājas karantīna pēc Covid-19 gadījuma atklāšanas. Šis inficēšanās gadījums nācis gaismā epidemioloģiskās izmeklēšanas rezultātā.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā aģentūrai LETA apliecināja, ka pēdējās dienās saslimšana ar Covid-19 konstatēta Rīnūžu vidusskolā un pirmsskolas izglītības iestādē "Blāzmiņa", kas abas atrodas Vecmīlgrāvī.

Rīgas Austrumu vidusskola bija pirmā mācību iestāde, kurā šoruden tika konstatēta saslimšana ar Covid-19. Vēlāk atklājās, ka Covid-19 slimnieks konstatēts arī Daugavpils 16.vidusskolā.

Inficēšanās ar Covid-19 aizvadītajā nedēļā atklāta arī kādam vispārējās izglītības iestādes pedagogam un kādam augstskolas studentam, aģentūrai LETA pastāstīja SPKC pārstāve Ilze Arāja.

Viņa teica, ka no piektdien jaunatklātajiem 17 Covid-19 inficēšanās gadījumiem viens ir saslimšanas gadījums pedagogam vispārizglītojošā skolā Rīgā. Šajā gadījumā noteiktas inficētā kontaktpersonas, kas ir vienas klases ietvaros.

Izglītības un zinātnes ministrijas apkopotie dati liecina, ka 448 jeb 82% skolu īsteno mācības A jeb klātienes modelī, savukārt 102 skolas jeb 18% - mācības B jeb kombinētajā modelī.