Kā pareizi žāvēt un gludināt veļu, lai drēbes nepārkalst un nekļūst raupjas?

Veļa top visgludākā, kad audumā vēl ir saglabājies tikko samanāms mitrums, pēc speciālistu sacītā – 6–8 procenti. Protams, mājās mitruma procentu nemērīsi, pietiks, ja veļu aptaustīsi ar roku. Atceries, ka veļu, kas tiek žāvēta laukā, karstā laikā nevajag atstāt uz visu dienu, citādi tā pārkaltīs. Ja izmanto speciālu žāvētāju, noregulē attiecīgu programmu vai laikus izņem veļu.

FOTO: Shutterstock.com

Ja gadījies veļu pārkaltēt

Tad gludināšanu atvieglos un procesu paātrinās samitrināšana: pulverizatorā ielej ūdeni un kārtīgi apsmidzini katru drēbes gabalu, pēc tam ieliec lielā polietilēna maisā un atstāj uz diennakti. Ja negribi tik ilgi gaidīt, smidzināšanai izmanto siltu ūdeni – tas auduma šķiedrās iekļūst ātrāk.

Šāda mitrināšana atšķiras no gludināšanas ar gludekli, no kura tiek izpūsts tvaiks, proti, laikā, kamēr veļa atrodas polietilēna maisā, mitrums vienmērīgi iekļūst visās šķiedrās, tās uzbriest, un audums kļūst vieglāk izgludināms. Turpretī no gludekļa izplūstošais tvaiks samitrina audumu tikai nelielā platībā, turklāt nevienmērīgi, rezultātā gludināšana prasa vairāk laika un pūļu.

Uz pakaramā izžūs

Blūzes, kreklus un tamlīdzīgas drēbes pēc gludināšanas vari atstāt arī nedaudz miklas, vienkārši pakarināt uz pakaramā, lai izžūst. Veļai, kas paredzēta salocīšanai, pēc gludināšanas gan jābūt pilnīgi sausai.

Reklāma
Reklāma

 

No: http://jauns.lv

Avots: žurnāls  ''100 Labi Padomi''

Saistītie raksti