Septembrī Latvijas Radio 1 būs dzirdami divpadsmit bērnu oriģinālstāsti

Septembra svētdienās plkst. 10.35 Latvijas Radio 1 skanēs Radioteātra sagatavotie iestudējumi „Manas bērnības stāsts”, kuros būs dzirdami divpadsmit sākumskolas vecuma bērnu sacerējumu fragmenti par interesantākajiem, negantākajiem un brīžiem arī skumjākajiem notikumiem mazu bērnu dzīvēs. 

Publicitātes foro

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foro

Darbu fragmentus lasīs Latvijas Nacionālā teātra aktieri Dita Lūriņa un Ainārs Ančevskis. Lasījumus iestudējis režisors Valdis Lūriņš, savukārt muzikālā pavadījuma autors ir komponists Valdis Zilveris.

Iestudējumi tapuši sadarbībā ar Latviešu valodas aģentūru, kas ik gadu organizē skolēnu radošo darbu konkursu, aicinot piedalīties ikvienu Latvijā vai pasaulē dzīvojošu skolēnu. Pērn konkursam atsaucās vairāk nekā 600 bērnu. Darbus vērtē īpaša žūrija, labākos no tiem apkopojot un izdodot grāmatas formātā. Klajā laists jau trīspadsmitais “Mans bērnības stāsts” izdevums, kura fragmenti ar Radioteātra starpniecību nu skan arī audio formātā.

““Manā bērnības stāstā” Latvijas dabas un cilvēku skaistuma novērtējums bērnu darbos ir tāds, ka cepuri nost un kāju virsū! Mani patiesi aizkustināja šī grāmata, un tas nemaz nenotiek tik bieži. Jā, kad latvieši liek par sevi runāt pasaulē, jā, “Latvijas lepnuma” ceremonijās, jā, Dziesmu un deju svētkos, atzīst režisors Valdis Lūriņš.

“Ne jau visi grāmatas autori kļūs par rakstniekiem, kaut gan man ir aizdomas, ka daži no viņiem būs izcili. Pats galvenais, ka skolotāji viņos ir iedēstījuši būtiskāko – būt brīviem! Jo vairāk ritēs laiks, jo vairāk šiem darbiem būs vēl viena liela virsvērtība. Tās būs kā savdabīgas enciklopēdijas, kas ļaus ieraudzīt un sajust laiku, kad šo stāstu un pārdomu autori vēl nebija pieauguši. Ieraudzīt Latviju,” piebilst V. Lūriņš.

Radioteātra iestudējumā būs dzirdami fragmenti no Gulbīšu pamatskolas 2. klases skolnieces Gabrielas Kostigovas, Ogres sākumskolas 4.c klases skolnieces Danielas Majores, Valmieras Pārgaujas sākumskolas 4.e klases skolnieces Dārtas Asarītes, Rīgas Klasiskās ģimnāzijas 4.b klases skolnieces Annas Maļeckas, Krāslavas pamatskolas 2.a klases skolnieka Kristera Gapševičusa, Kalētu Mūzikas un mākslas pamatskolas 3. klases skolnieka Roberta Lindes, Ņūdžersijas Latviešu skolas 4. klases skolnieces Ellas Gulbes, Palsmanes pamatskolas 3. klases skolnieka Daniela Matišiņeca, Pļaviņu novada ģimnāzijas 4.b klases skolnieces Lauras Loritas Buševicas, Liepājas Centra sākumskolas 3.d klases skolnieces Martas Kursinskas, Līvānu 1. vidusskolas 5.b klases skolnieces Ievas Birzākas, Jelgavas 3. sākumskolas 6.c klases skolnieces Ilze Eizengraudas.

Atļaujamies padalīties ar izvilkumiem no dažu bērnu stāstiem un atziņām: „Ar nepacietību gaidu, kad izaugšu liela. Iespējams, tad man jau būs daudz bērnības stāstu, kurus varēšu apkopot piedzīvojumu grāmatā. Bet katrs piedzīvotais mirklis manā bērnībā liek saprast: visskaistākā zeme un septītais pasaules brīnums man vienmēr būs Latvija.” Gabriela Kostigova, Gulbīša pamatskolas 2. klase.

„Abas manas omas gribēja zināt visu par manu dzīvi Amerikā, kā man iet skolā un ko es daru brīvajā laikā. Man ļoti, ļoti patika abas Latvijas omas. Man liekas, ka mana pasaule tagad ir kļuvusi lielāka, jo man ir divas omas, kuras mani ļoti, ļoti mīl.” Ella Gulbe, Ņūdžersijas Latviešu skolas 4. klase.

„Mana bērnība ir saules apmirdzēta, ar dzintara rases pērlēm pārkaisīta. Manas bērnu dienu takas ievijas Latvijas simtgades vainagā, un tās manās atmiņās dzīvos mūžīgi.” Marta Kursinska, Liepājas Centra sākumskolas 3.d klase.

Reklāma
Reklāma