Rīgu grasās vadīt tukumnieks Staķis

Potenciālais Rīgas mērs Mārtiņš Staķis ir dzimis un audzis Tumes pagastā Tukuma pusē. Viņš pats kādā reklāmas intervijā skaidrojis: “Rīgā es dzīvoju ilgāk nekā Tukuma pusē, tāpēc sevi varu saukt par pilntiesīgu rīdzinieku.”

 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ar sievu Ilzi Paideri-Staķi un diviem bērniem Staķis dzīvo Rīgā un neslēpj: “Manā pagastā varēja uzbūvēt kaut vai NASA kosmisko izpētes centru, tik un tā būtu aizbēdzis uz Rīgu. Šķiet, teju vai visiem jauniešiem pienāk brīdis, kad viņus pievelk pilsētvide. Ar mani bija tāpat – 18 gadu vecumā pārcēlos uz Rīgu spīdošām acīm, ka nu visa dzīve tikai tagad sāksies!”


Gluži vai paraugzēns
Staķis ir no četru bērnu ģimenes, viņa māte ir bijusī labklājības ministre Dagnija Staķe. Televīzijas skatītāji viņu varētu atcerēties kā LTV1 raidījuma Saknes debesīs vadītāju, līdztekus politikai un kafijas biznesam Staķis ir zemessargs, dzied Garkalnes novada jauktajā korī Pa saulei, darbojas Vecās Ģertrūdes baznīcas draudzē un iedibinājis sabiedrisko iniciatīvu Ū vitamīns par bezmaksas dzeramā ūdens pasniegšanu kafejnīcās, restorānos un citās sabiedriskās vietās.

Laiks rādīs, bet pagaidām Staķim grūti saskatīt kādu plankumiņu – tik gaišs tēls Rātsnamā nav ilgi redzēts. “Mani nebaida, ka būs smagi jāstrādā. Es zinu, ko nozīmē strādāt, lai uzņēmums attīstītos, lai būtu par ko samaksāt darbiniekiem algas, valstij nodokļus. Bet naktīs es guļu mierīgi, jo man nav par ko stresot. Esmu godīgs, mana sirdsapziņa ir tīra, neesmu ņēmis kukuļus un kā uzņēmējs esmu nomaksājis visus nodokļus. Jā, tas ir grūti, toties miegs ir veselīgs!” paudis Staķis.


Ar uzņēmēja pieeju
Kā uzņēmējs viņš skatās arī uz Rīgu – pirmais darbs ir ātri noskaidrot, kur var samazināt nevajadzīgās izmaksas: “Jo bieži vien neveiksmju cēlonis ir tieši nepārdomāti tēriņi. Ejot cauri dokumentiem, ātri pamanīšu visādus parazītmaksājumus. Protams, es nepārbaudīšu visas pavadzīmes, bet ir ļoti svarīgi parādīt skaidru signālu, ka turpmāk uzpūstas tāmes vairs neizies cauri.”

Staķis arī sola mainīt pārvaldes mehānismu, kur amatus dabū savējie, un līdzīgi Viļņai izveidot speciālu aģentūru, kas atbildīga par investīciju piesaisti.

“Jāpanāk, ka iedzīvotāji vairs nemūk prom no Rīgas, kas pēdējos gados ir dzīvošanai nedraudzīga. Tā nav zaļa, tā nav droša velobraucējiem, nav vietas bērnudārzos. Pilnībā ir jāizmaina pilsētas plānošana, lai Rīgu padarītu par dzīvošanai draudzīgu. Jā, tas nebūs ātri, bet soli pa solim izdarāma lieta,” klāsta Staķis. 


Pensionāriem neko neatņemšot
Runājot par mazākiem sapnīšiem, tie esot vairāki. “Gribētu, lai Rīgā vairāk tiktu izmantoti tās ūdeņi. Visās pilsētās, kas ir pie ūdeņiem, tas tiek maksimāli izmantots – izveidotas skaistas promenādes, atpūtas vietas, peldvietas, restorāni. Pirmskara Rīgā Krastmala bija viena no aktīvākajām pilsētas zonām.”

Staķis sola saglabāt pensionāriem bezmaksas braucienus Rīgas satiksmē un ne tikai: “Nav tā, ka senioru vienīgā vēlme ir par brīvu ik dienu aizbraukt uz tirgu un atpakaļ! Nē, viņi arī vēlas vietas, kur var kvalitatīvi pavadīt vecumdienas, un tie ir interešu centri, kur satikties, kur apgūt datorprasmes, uzspēlēt galda spēles. Rīgas domei ir jānodrošina senioriem šādas iespējas, jāatrod viņiem telpas!”
 

Personas kartīte
Dzimis:
1979. gadā.

Reklāma
Reklāma

Izglītība: Tukuma Raiņa ģimnāzija, bakalaura grāds Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē ar specializāciju pašvaldību organizācijā, mācījies vadības izglītības programmā Helsinku Ekonomikas skolā.

Bizness: bijis "Narvesen" veikalu ķēdes mārketinga direktors, kopš 2010. gada "Illy" kafijas izplatītājs un "Innocent Cafe" īpašnieks.

Politika: 2017. gadā piedalījās partijas Kustība Par! dibināšanā, 2018. gadā ievēlēts 13. Saeimā, kļuvis par Aizsardzības ministrijas parlamentāro sekretāru. Kandidējot uz Rīgas domi, nolika deputāta mandātu.

Misija: brīvprātīgais treneris izglītības programmā MOT, ko aizsāka norvēģu olimpiskie sportisti pēc ziemas olimpiskajām spēlēm 1994. gadā ar mērķi novērst sociāla rakstura problēmas, stiprinot jauniešu izpratni, pārliecību, drosmi pateikt nē atkarībām.

Ģimene: precējies, divi bērni.

Īpašumi: kopīpašumā zeme Tumes pagastā, dzīvoklis Rīgā.

Nauda: uzkrājumā 10 000 eiro, parādu nav.