Grāmata, kas saņēmusi Eiropas Savienības Literatūras balvu: Lietas, kas krīt no debesīm

Izdevniecība "Latvijas Mediji" laidusi klajā somu rakstnieces Seljas Ahavas vēstījumu par notikumiem, kas izmaina dzīvesstāstus “Lietas, kas krīt no debesīm”. Šī grāmata ir saņēmusi Eiropas Savienības Literatūras balvu. No somu valodas tulkojusi Maima Grīnberga. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lietas, kas krīt no debesīmRomāna četros vēstījumos dzirdam trīs dažādas balsis, kas katra stāsta par negaidītiem un pārsteidzošiem notikumiem un to, kā tie mainījuši iesaistītos un apkārtējo vidi. Caur  grāmatas varoņiem autore iedziļinās notikumu negaidītajā un neizskaidrojamajā būtībā, radot  romānu, kurā ikdienišķais savijas ar absurdo, skaistais ar nežēlīgo un pilnīgi neiespējamas pasakas ar patiesām, taču absolūti neizprotamām lietās, kas notiek tikpat negaidīti kā lietus no skaidrām debesīm. Cauri visam Ahava it kā brīnās par to, cik pacietīga un izturīga var būt mīlestība, cik skaudras ir zaudējuma sāpes un vai laiks tiešām dziedina. Grāmata, kas liek domāt, just līdzi, pasvītrot un izrakstīt izlasīto un pēc laika ņemt vēlreiz rokā, lai pārlasītu.


“Seljas Ahavas lieliskais romāns „Lietas, kas krīt no debesīm” stāsta par cilvēka emocionālajām robežām pēkšņu, nekontrolējamu notikumu iespaidā. Par nejaušības nepārvaramo spēku. Gluži kā dzīvē. Kaut mīlestības piepildīta, tomēr savā tiešumā smaga, vienlaikus izsmalcināta un zemapziņas neizdibināmajās dzīlēs vedinoša grāmata“ rakstniece Jana Egle.


“Pirmajā grāmatas nodaļā es uzvilku somu meitenes apavus, kas piepeši manai lielajai, pieaugušā cilvēka kājai derēja kā uzlieti un aizceļoju uz kādas mājas pagalmu Somijā, kur, pirms noticis kas šausmīgs un prātam neaptverams, ir noticis arī kas brīnišķīgs. Lasītāju pārvērš virves akrobātā, kurš nu jau no debesu rakursa novēro dzīves maznozīmīgās detaļas. Grāmata liek ar bažām un sajūsmu jautāt, kuras tad tavā bērnā būs tās neizdzēšamās dzīves drumslas. Obligātā lasāmviela mammām, jēdziena „obligāts” vislabvēlīgākā nozīmē” rakstniece Andra Manfelde.


Selja Ahava (1974) ir absolvējusi Helsinku teātra akadēmiju kā scenāriste, rakstījusi scenārijus filmām, TV seriāliem un radio lugas. Tāpat darbojusies starpdisciplināri, veidojot teksta, telpas un performances mākslas darbus.

Reklāma
Reklāma


Par savu pirmo grāmatu 2010. gadā saņēmusi Lailas Hirvisāri fonda stipendiju spožiem somu literatūras debitantiem. "Lietas, kas krīt no debesīm" ir autores otrā grāmata, tā nominēta Finlandia un Tulenkantajat balvām un 2016. gadā saņēmusi Eiropas Savienības  Literatūras balvu. Arī trešā rakstnieces grāmata tika sagaidīta ar atzinību.


Grāmata izdota ar Somijas literatūras eksporta centra atbalstu.
 

Ieskaties: https://veikals.la.lv