Svarīga informācija cilvēkiem, kuri pensionējas: nenokavējiet termiņus!

“Mans pensionēšanās datums ir 26. decembris. Vai ir nozīme tam, kurā brīdī pensionējos - šī gada decembrī vai nākamā gada janvārī? Vai pensionēšanās vecums nemainīsies, jo katra gada 1. janvārī tas palielinās par trim mēnešiem, līdz 2025. gadā sasniegs 65 gadus. Man šī gada 26. decembrī būs 63 gadi un deviņi mēneši”, jautā žurnāla “Likums un Taisnība” lasītāja Laimdota.

 

FOTO: Shutterstock.com

Atbild Ina Samoilova, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra vecākā eksperte:

“Saskaņā ar tiesību normās noteikto vecuma pensiju var pieprasīt no pensijas vecuma iestāšanās dienas vai no vēlāka laika. Ja vecuma pensija tiek pieprasīta nākamajā gadā pēc pensijas vecuma sasniegšanas, tad tiek ņemts vērā nākamajā gadā noteiktais vecums.

Šogad valstī noteiktais pensionēšanās vecums ir 63 gadi un 9 mēneši, bet 2021. gadā tas būs palielinājies par trīs mēnešiem. Tādējādi 2021. gadā pensiju varēs pieprasīt, sasniedzot 64 gadu vecumu”.

Reklāma
Reklāma

Jānorāda, ka likuma “Par valsts pensijām” 35. pants nosaka, ka “aprēķinātās valsts pensijas summas, ko pensijas saņēmējs laikā nav saņēmis, izmaksā par pagājušo laiku, bet ne ilgāku par trim gadiem pirms pensijas pieprasījuma iesniegšanas dienas”. Bet pensionāram pašam jāseko līdzi, lai viņš laicīgi pieprasītu pensiju un “iekļautos termiņā” konkrētajā kalendārajā gadā, un nepazaudētu trīs mēnešu pensiju par katru gadu. Pensiju jāpieprasa Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (informatīvais tālrunis – 64507020).