Kas ir Covid-19 antivielu tests, un kāpēc tam pašreiz nav lielas nozīmes?

Vairākās valstīs jau pieejami antivielu testi uz Covid-19, tostarp arī Latvijā. Liela sabiedrības daļa maldīgi uzskata, ka gadījumā, ja šis tests ir pozitīvs un norāda uz to, ka cilvēks izslimojis Covid-19, no slimības vairs nav jābaidās. Kā atklāj CNN, mūsdienu realitātē antivielu pārbaude pret Covid-19 neko tādu nenozīmē.

Vēl joprojām par Covid-19 ir pārāk daudz nezināmo

FOTO: Shutterstock.com

Vēl joprojām par Covid-19 ir pārāk daudz nezināmo

Joprojām pastāv pārāk daudz nezināmā - gan par pieejamo antivielu testu precizitāti, gan par paša koronavīrusa raksturu.

"Ir skaidrs, ka mēs joprojām neatrodamies tur, kur mums būtu jāatrodas. Tā ir skarba patiesība, tomēr tas ir jāatzīst," CNN stāsta medicīnas korespondents neiroķirurgs Sandžejs Gupta. "Un tieši tāpēc es pastāvīgi iesaku cilvēkiem uzvesties tā, it kā viņiem būtu vīruss."

Kas ir antivielu tests?

Antivielu tests tiek veikts, noņemot asins paraugu vai nu no pirksta, vai no vēnas. Tieši asinīs cirkulē Y formas olbaltumvielas, ko sauc par imūnglobulīniem. Tās palīdz novērst infekcijas mūsu ķermenī. Balto asins šūniņu ražotās antivielas atpazīst un apkaro baktērijas un vīrusus, kas organismā bijuši sastopami iepriekš.

Pat gadījumā, ja persona nav izjutusi Covid-19 simptomus, antivielu klātbūtne asinīs parāda, ka ķermenis ir saskāries ar vīrusu. Jānorāda, ka antivielu testi noteikti nav salīdzināmi ar testiem, kas ir domāti, lai noskaidrotu vīrusa klātbūtni organismā.

Runājot par antivielām, par piemēru var ņemt vakcīnas - ķermenī tiek ievadīts tik liels vīrusa vai vīrusa daļiņu daudzums, lai pastiprinātu imūno reakciju, bet tai pat laikā vakcinētais nesaslimtu. Dažu cilvēku organismi uz vakcīnu nereaģē vispār, bet citiem imūnā reakcija nav pietiekami ātra, lai ķermeni aizsargātu.

Šobrīd ASV un citās valstīs tiek izmantoti vai izstrādāti desmitiem antivielu testu, bet tikai daži ir ļoti precīzi.

Tas nozīmē, ka tie nespēj atklāt aktīvo vīrusu, tādējādi nodrošinot kļūdainu drošības sajūtu.

Nesen veiktā, bet vēl nepublicētā pētījumā, Klīvlendas klīnika pārbaudīja piecus slimnīcās izmantojamos testus. Tika atklāts, ka 15% testu uzrādījuši viltus negatīvu rezultātu. Savukārt kāds Ķīnā veikts pētījums atklāj, ka viltus negatīvu skaits sasniedzis pat gandrīz 40%.

Reklāma
Reklāma

Saskaņā ar ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes datiem, pašreiz tiek izmantoti pat 130 zinātniski neapstiprināti antivielu testi. Pārvalde nesen paziņoja, ka tā pastiprina savu politiku, lai neļautu tirgū nonākt nepierādītiem un pat krāpnieciskiem testiem, pieprasot komerciālajiem uzņēmumiem ievērot jaunos precizitātes standartus un iesniegt informāciju, kas pierāda testu kvalitāti.

Ja man ir Covid-19 antivielas, vai es kļūšu imūns pret slimību?
Šis ir jautājums, uz kuru atbilde joprojām nav skaidra. Zinātnieki cer, ka tas tā būs, jo vēsturiski tas ir noticis ar citiem vīrusiem, piemēram, vējbakām un poliomielītu. Tomēr līdz šim nav pierādījumu, ka tas darbotos arī ar SARS-CoV-2.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) norāda, ka ir veikts pētījums ar asins paraugiem, kas ņemti no cilvēkiem, kuri izslimojuši Covid-19. Lai arī pētījumā secināts, ka asinis uzrāda imūnreakciju pret vīrusu, dažiem šis neitralizējošo antivielu līmenis asinīs ir ļoti zems. 

Iespējams, ka imunitātei jāveidojas šūnu līmenī. "Ķermenis veido arī T šūnas, kas atpazīst un izvada citas ar vīrusu inficētas šūnas. To sauc par šūnu imunitāti," skaidro PVO.

Vēl viens aspekts, kuru jāturpina pētīt - ja arī imunitāte izveidosies, cik ilgi tā saglabāsies. Piemēram, SARS pārslimojušajiem ilgstošas imunitātes nebija – tā saglabājās līdz gadam.

Kā uzsver CNN, pašreiz nav svarīgi, vai antivielu tests izrādās pozitīvs vai negatīvs, jo, kamēr testi nav uzlabojušies un vīruss pilnībā nav izpētīts, sabiedrība joprojām ir pakļauta riskam. Tāpēc vismaz šobrīd arī par "imunitātes pasi" ir jāaizmirst.

Jauns.lv jau ziņoja, ka arī Latvijā pieejami antivielu testi. Par 15 eiro tos iespējams veikt "Centrālajā laboratorijā". Pirmo divu dienu laikā 40 cilvēki šo iespēju ir izmantojuši un trim ir bijušas pozitīvas antivielas.

"Pēc divām nedēļām būs pieejami testi, kurus varēs izmantot, masveidā testējot cilvēkus, kas paātrinās šo procesu, un tas būs ievērojami lētāk. Testa rezultātus iespējams uzzināt vienas dienas laikā, no rīta nododot, vakarā jau uzzinot rezultātu," vēsta SIA "Centrālā Laboratorija" valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa.

No portāla www.jauns.lv