Apetītes mazināšanai un pret vasarraibumiem – ārstnieciskā mugurene

Ārstnieciskā mugurene (Cupena officinalis L.) bieži aug vietās, kur atrodamas maijpuķītes, tām ir arī līdzīgas lapas. Šo augu var audzēt arī dārzā.

Ārstnieciskā mugurene

FOTO: Shutterstock.com

Ārstnieciskā mugurene

Tautas medicīnā lieto ārstniecības mugureni un daudzziedu mugureni, lai ārstētu dažādas saslimšanas.  Augu lieto tautas medicīnā apetītes mazināšanai un aptaukošanās novēršanai. 

Recepte
Ēdamkaroti lakstu aplej ar glāzi karsta ūdens, ļauj ievilkties līdz atdziest. Lieto pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā 15-20 minūtes pirms ēšanas. Devu nav ieteicams pārsniegt, jo augs ir mēreni indīgs.

Mugurenes ogas izmanto, kā vemšanu raisošus un caureju veicinošu līdzekli.
Daudzziedu mugurenes sakneņa novārījums ir efektīvs arī, lai ārstētu klepu, bronhītu un plaušu iekaisumus. To lieto ne tikai iekšķīgi, bet arī kompresēs, kā atsāpinošu līdzekli lumbago, radikulīta, reimatisma, podagras, hemoroīdu gadījumā, kā arī tas veicina ātrāku zilumu uzsūkšanos.

Ar svaigu mugurenes sulu ir iespējams atbrīvoties no vasaras raibumiem, kā arī ar sulu un novārījumiem paātrina brūču dzīšanu, neļaujot tām arī sastrutot.  Ar šo augu var arī mazināt saules iedegumu, kā arī mazināt pigmentācijas plankumu krāsas intensitāti.
 

Mugurene ir indīgs augs! Šo augu ir jālieto uzmanīgi! Šis augs ir aizliegts grūtniecības un laktācijas periodā, kā arī to nepielieto, lai ārstētu bērnus. Viss augs, īpaši tā ogas veicina vemšanu, tāpēc ar to ir jārēķinās, ja deva būs kaut mazliet augstāka, kā pieļaujams.

Reklāma
Reklāma

 

No ārsta, fitoterapeita Artūra Tereško grāmatas "Dieva dārza ārstniecības augi".