7 padomi, kā bērniem ikdienā uzņemt vairāk C vitamīna

Visiem zināms, ka C vitamīns jeb askorbīnskābe ir ļoti svarīga uzturviela, bez kuras mūsu organisms nespēj normāli un pilnvērtīgi funkcionēt. Tomēr ne visiem ir zināms, kādas funkcijas C vitamīns veic tieši bērnu organismā  un kas ir piemērotākie produkti bērniem, ar ko uzņemt C vitamīnu. Par to, kas vecākiem jāzina par C vitamīnu bērnu uzturā, konsultē uztura speciāliste Guna Bīlande.

Joprojām tiek maldīgi domāts, ka vislabākais C vitamīna avots ir citrusaugļi vai dzērvenes, bet īstenībā ievērojamu un pat krietni lielāku C vitamīnu devu satur daudz citi produkti

FOTO: Shutterstock.com

Joprojām tiek maldīgi domāts, ka vislabākais C vitamīna avots ir citrusaugļi vai dzērvenes, bet īstenībā ievērojamu un pat krietni lielāku C vitamīnu devu satur daudz citi produkti

Rakstu sērija par mazuļa uzturu tapusi sadarbībā ar Aptaclub.

 

Joprojām tiek maldīgi domāts, ka vislabākais C vitamīna avots ir citrusaugļi vai dzērvenes, bet īstenībā ievērojamu un pat krietni lielāku C vitamīnu devu satur daudz citi produkti kā, piemēram, kivi, kāposti, paprika, zemenes, upenes, smiltsērkšķi u.c. Ja uzturs ir daudzveidīgs, sezonāls un sabalansēts, ir gandrīz neiespējami iedzīvoties tā deficītā. Tomēr ir vērts pievērst uzmanību niansēm, lai nodrošinātu, ka bērni uzņem visu tiem nepieciešamo vitamīna devu.


Kāpēc bērniem ir nepieciešams C vitamīns?
Nereti par C vitamīna pamatfunkciju tiek uzskatīta imūnās sistēmas darbības nodrošināšana, bet C vitamīnam ir daudz citu funkciju, it īpaši, ja runa ir par mazuļiem. Lūk, kāpēc ir nepieciešams sekot līdzi, lai bērni uzņemtu pietiekamu C vitamīna daudzumu.

• C vitamīns veicina normālu kolagēna veidošanos, kas nepieciešams normālai kaulu darbībai

Svarīga C vitamīna funkcija, par kuru ir retāk dzirdēts, ir kolagēna veidošanās veicināšana, kas, savukārt, nepieciešams normālai skrimšļu, kaulu, smaganu, ādas, zobu darbībai. Palīdzot bērnam uzņemt nepieciešamo C vitamīna daudzumu viņa pirmajos dzīves gados, tiks veicināta veselīgas kaulu struktūras veidošanās, kas ir īpaši svarīgi straujas augšanas periodā. 

 

• C vitamīns ir svarīgs ādas veselības nodrošināšanā

C vitamīns veicina normālu kolagēna veidošanos, kas nepieciešams normālai ādas darbībai,  kā arī tas nodrošina saistaudu veselību un veicina brūču dzīšanu. Arī tas ir īpaši svarīgi mazajiem bērniem, kas bieži mēdz savainoties. 

 

• C vitamīns uzlabo dzelzs uzsūkšanos

C vitamīns uzlabo ar uzturu uzņemtās dzelzs uzsūkšanos, kas ir ļoti svarīga uzturviela, kas stiprina bērna vispārējo veselību un pozitīvi ietekmē attīstību. 

 

• C vitamīns veicina normālu imūnsistēmas darbību

Viena no C vitamīna vispazīstamākajām funkcijām organismā ir tā neatsveramā loma imūnās sistēmas funkciju uzturēšanā. C vitamīns var arī samazināt saaukstēšanās ilgumu un atvieglot saaukstēšanās simptomu izpausmes.

 

• C vitamīns veicina normālu nervu sistēmas darbību

Nervu sistēma ir unikāla ķermeņa saziņas sistēma, kas palīdz mums staigāt, runāt, ēst un mācīties. C vitamīns ir svarīgs gan bērna nervu sistēmas veselības uzturēšanai, gan normālas nervu sistēmas attīstībā kā tādā. 

 

Ņemot vērā, ka mūsu organismā neveidojas C vitamīna uzkrājumi, tas ik dienas ir jāuzņem ar uzturu. Bērnam dienā, atkarībā no vecuma, nepieciešami 20-75 mg C vitamīna. Tāpat jāatceras, ka C vitamīns ir ūdenī šķīstošs un, lai tas uzsūktos organismā, tad ir nepieciešama cinka klātbūtne. Termiskā apstrāde samazina C vitamīna daudzumu, jo tas noārdās, kad C vitamīnu saturošs produkts tiek karsēts virs 80°C, tāpēc vislabāk ik dienas savā uzturā iekļaut svaigus augļus, ogas un dārzeņus, bet aukstajā periodā var izmantot saldētas ogas vai skābētus kāpostus. Saldējot un atlaidinot ogas tiek zaudēts vien aptuveni 20% C vitamīna, bet vārot kāpostu zupu jau pat 50%.

 

Kā zināms, bērni ne vienmēr ar sajūsmu ēd to, kas būtu veselīgs vai vērtīgs. Lūk, astoņi radoši un vienkārši ieteikumi vecākiem, kā kopā ar bērniem palielināt ikdienā uzņemto C vitamīna daudzumu. 

1) Sagrieziet augļus un dārzeņus un nolieciet tos uz galda!
To sauc par pievienoto vērtību, jo gabaliņos sagriezts ābols vai paprika izskatās daudzreiz iekārojamāk nekā tad, ja tie vienkārši stāv traukā uz galda. 

2) Pagatavojiet smūtiju! Smūtiji ir abpusēji izdevīgs pasākums – tie garšo bērniem, bet vecāki tajos veiksmīgi var nomaskēt lielu daudzumu veselīgu un vajadzīgu uzturvielu – vitamīni, minerālvielas, antioksidanti, šķiedrvielas viennozīmīgi ir svarīgi un vajadzīgi ikvienam organismam. Smūtija pamatā var izvēlēties bērna attīstības posmam piemērotu piena maisījumu vai dzērienu, kurā ir nepieciešamie C un D vitamīni. Ideālā versijā, gatavojiet smūtiju kopā un ļaujiet bērnam improvizēt, jo tad smūtijs garšo dubultlabi un to noteikti gribēsies gatavot vēl un vēl.

 

3) Palutiniet ģimeni ar saldējumu vai sorbertu! Ja vienkārši saldētas ogas neizklausās tik intriģējoši, tad melleņu sorberts vai zemeņu saldējums jau raisa interesi un veicina iztēli par gaidāmajām garšas sajūtām. Tas prasa īsu mirkli virtuvē un pāris stundas saldētavā, lai mazi un lieli priecātos un, neko nenojaušot, apēstu visu dienas C vitamīna devu vienā piegājienā.

 

4) Augļi un ogas pie brokastu putras. Pievienojiet pie putras ne tikai banānu vai ābolu, bet pamēģiniet arī kivi vai granātābolu! Varat ieviest tematiskās putras, jo bērniem ir ļoti svarīgi, lai ēdiena noformējums būtu glīts un interesants.

 

5) Svaigi salāti kā neatņemama pusdienu un vakariņu komponente. Uztura paradumi, ko rādām un mācām bērniem pašreiz, būs arī tas, ko viņi kopēs un atdarinās, kad sāks patstāvīgu dzīvi. Ja šobrīd ģimenes maltītes lielākoties sastāvēs no pelmeņiem un saldētām picām, mēs nevaram cerēt, ka pieaugušā vecumā viņi pēkšņi sāks vakariņās gatavot un ēst svaigus salātus vai dārzeņu sautējumus.

 

6) Augļi kā deserts. Ja gribās našķi, tad piedāvājiet bērnam augli! Protams, pirmkārt, pašiem vecākiem ar savu rīcību būtu jārāda šāds piemērs. Ja nu tomēr kāre pēc konfektes vai cepuma nebūs pārgājusi, tad var atļaut kaut ko nelielu pēc tam, kad apēsts auglis vai oga.

 

7) Pikniks svaigā gaisā. Nereti darba dienas steigā nogurstam un tad gan maziem, gan lieliem gribās panašķēties ar dažādām uzkodām. Ja piefiksējat, ka ēdiens kalpo par izklaidi, tad dodieties ārā kaut vai pasēdēt uz mājas lievenīša un apēst kādu augli! Tas garšos daudzkārt labāk un pēc tam būs nesalīdzināmi vieglāk atkal koncentrēties darbam.

 

Katru dienu ir jācenšas apēst varavīksne – pēc iespējas krāsaināki augļi un ogas, dārzeņi. Iekļaujot daudzveidīgus produktus ikdienas ģimenes maltītēs, Jūs parūpēsieties, lai visi ģimenes locekļi būtu sveiki un veseli.

 


 

Svarīga informācija! Mātes piens ir vislabākais uzturs Jūsu zīdainim. Tajā ir visas nepieciešamās uzturvielas. Pirms uzsākt piena maisījuma lietošanu, konsultējieties ar savu ārstu.

aptaclubRaksts tapis sadarbībā ar Aptaclub.
Aptaclub darbojas saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas atziņām un ieteikumiem un dalās ar praktisku un noderīgu informāciju par zīdīšanu, bērnu uzturu un attīstību. Aptaclub vecāku tālruņa speciālistu komandā ir pieredzējuši speciālisti. Ja vēlaties bezmaksas konsultāciju par Jums interesējošiem tematiem saistībā ar piebarošanu vai piena maisījumiem, zvaniet pa tālruni 80200908, rakstiet e-pastu uz info@aptaclub.lv  vai
sazinieties ar mums sociālajos tīklos
 (FB vai IG). Kā arī, uzziniet padziļinātāku informāciju par Jums interesējošiem tematiem:
www.aptaclub.lv

 

Atsauces:

1. Health Direct, February 2018, Vitamin C, https://www.healthdirect.gov.au/vitamin-c
2. Better Health Channel, September 2012, Antioxidants, Victorian State Government, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/antioxidants
3. Scheers N, Sandberg A. Ascorbic acid uptake affects ferritin, Dcytb and Nramp2 expression in Caco-2 cells. European Journal Of Nutrition. 2008. 47 (7). 401-408. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18815723 
4. Sorice, A, Guerriero, E, Capone, F, Colonna, G, Castello, G, Costantini, S, Ascorbic Acid: Its Role in Immune System and Chronic Inflammation Diseases. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry. 2014. 14 (5). 1-9. https://www.researchgate.net/profile/Giovanni_Colonna/publication/261915305_Ascorbic_Acid_Its_Role_in_Immune_System_and_Chronic_Inflammation_Diseases/links/53ff43260cf236d97848be8d/Ascorbic-Acid-Its-Role-in-Immune-System-and-Chronic-Inflammation-Diseases.pdf 
5. Pavlovic, V, Sarac, M. A short overview of vitamin C and selected cells of the immune system. Central European Journal of Medicine. 6 (1). 1-10.

https://www.researchgate.net/publication/227152191_A_short_overview_of_vitamin_C_and_selected_cells_of_the_immune_system 
6. Harrison, F, May, J, Vitamin C Function in the Brain: Vital Role of the Ascorbate Transporter (SVCT2). Free Radic Biol Med. 2009. 46(6). 719 - 730. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2649700
7. Ieteicamās enerģijas un uzturvielu devas Latvijas iedzīvotājiem.
8. USDA(https://www.usda.gov/)