Itālijā Covid-19 dēļ bojā gājušo skaits pārsniedz... 10 000. Kāpēc mirstības līmenis ir tik augsts?

Patiešām, Itālijā tagad ir otrais lielākais apstiprināto gadījumu skaits pasaulē pēc Amerikas Savienotajām Valstīm, bet ASV ir proporcionāli mazāk nāves gadījumu. Kāpēc tā un ko mums mācīties no Itālijas piemēra?

Itālijā šobrīd saslimušo cilvēku skaits ir ļoti augsts.

FOTO: Shutterstock.com

Itālijā šobrīd saslimušo cilvēku skaits ir ļoti augsts.

Eksperti saka, ka tas ir atkarīgs no dažādu faktoru kombinācijas, piemēram, valstī ir liels vecāka gadagājuma cilvēku skaits. Un, kā zināms, viņi ir uzņēmīgāki pret vīrusu.

 

Neprecīzie dati
Milānas Sako (Sacco) slimnīcas infekcijas slimību nodaļas vadītājs Massimo Galli uzskata, ka Itālijā apstiprināto gadījumu skaits "nepārstāv visu inficēto populāciju". Patiesais skaitlis esot daudz lielāks. Viņš stāsta, ka tiek pārbaudīti tikai vissmagākie gadījumi. Lombardijas ziemeļu reģionā, kurā ir lielākā daļa reģistrēto gadījumu, katru dienu tiek veikti apmēram 5000 izmeklējumu, sacīja Galli. Viņš piebilda, ka tas ir daudz zemāks nekā patiesībā nepieciešams. Galvenais šķērslis veselības aprūpes darbiniekiem, kas veic testus, ir ierobežots pieejamais aizsardzības aprīkojums.
Ārsts Galli sacīja: "Mums ir valsts veselības aprūpes sistēma, kas darbojas ļoti labi, it īpaši Lombardijā, bet šis vīruss pārāk ir iedragājis mūsu sistēmu. Ir izdarīts brīnums, palielinot gultu skaitu slimnīcās, bet medikamentu un aprīkojuma trūkums ir liela problēma, kas var skart arī citas valstis."

Ir izdarīts brīnums, palielinot gultu skaitu slimnīcās, bet medikamentu un aprīkojuma trūkums ir liela problēma, kas var skart arī citas valstis.

Gados vecāki cilvēki ir pakļauti riskam
Būtisks augstās mirstības faktors ir Itālijas vecāka gadagājuma cilvēki, kas ir lielākais pasaulē aiz Japānas. Itālijas pacientu vidējais vecums, kuri miruši pēc pozitīva vīrusa noteikšanas, bija 78 gadi, piektdien paziņoja valsts Veselības institūts.
Tomēr joprojām izskan arī pozitīvi stāsti. Piemēram, Dženovā kāda 102 gadus veca sieviete pēc vairāk nekā 20 dienu pavadīšanas slimnīcā ir atveseļojusies.

 

Smagās sankcijas 
Tikmēr daži eksperti ir apšaubījuši, vai Itālijas ierobežojumi ir pietiekami strikti, lai apturētu vīrusa izplatību. Ķīnas Uhaņas pilsēta bija pirmā, kas janvārī noteica 11 miljonu iedzīvotāju pašizolāciju, atceļot visus reisus, vilcienus un autobusus, kā arī bloķējot ceļus uz pilsētu. Tagad, vairāk nekā divus mēnešus vēlāk, pandēmijas epicentra ierēdņi vēlas atvieglot šos ierobežojumus, jo jauni gadījumu skaits samazinājies. Tikmēr Itālijas skaitļi nepārtraukti kāpj uz augšu.

Reklāma
Reklāma

Itāļiem ar sabiedrisko vai privāto transportu aizliegts doties ārpus pašvaldībām, kurās viņi patlaban atrodas. Izņēmums attiecas uz cilvēkiem, kuriem jāatstāj sava dzīvesvieta ārkārtēju gadījumu vai veselības stāvokļa dēļ.

Ir slēgta lielākā daļa veikalu, slēgtas skolas un aizliegti visi publiskie pasākumi.

Apturēta "nesvarīgu" uzņēmumu darbība.

Itāļiem par krīzes apstākļos noteikto ierobežojumu neievērošanu draud naudas sodi līdz 3000 eiro.

 

Avots: edition.cnn.com

Saistītie raksti