Vīrieši biežāk mirst no koronavīrusa. Zinātnieki pieļauj vairākus iemeslus, kāpēc vīruss neievēro dzimumu vienlīdzību

Jau kopš paša pandēmijas sākuma ir zināms, ka Covid-19 cilvēkus diskriminē pēc vecuma un veselības stāvokļa. Arvien vairāk skaidrs kļūst, ka tas diskriminē arī pēc dzimuma, jo tieši vīriešiem biežāk kā sievietēm ir pozitīvs Covid-19 tests, kā arī tieši vīrieši biežāk no šī vīrusa mirst. 

Cigarešu stends Pekinā. Ķīnā smēķē aptuveni 50% vīriešu un tikai 2% sieviešu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Cigarešu stends Pekinā. Ķīnā smēķē aptuveni 50% vīriešu un tikai 2% sieviešu.

Itālijā 71% no visiem nāves gadījumiem ir bijuši tieši vīrieši. Savukārt Spānijā miruši uz pusi vairāk vīriešu nekā sievietes.

‘’Godīgi sakot, neviens no mums nezina, kas izraisa šādu atšķirību starp vīriešiem un sievietēm,’’ saka Dzimuma un Globālās Veselības (Gender and Global Health) profesore Sāra Hauksa. 

Sākumā tieši smēķēšana tika uzskatīta par skaidrojumu, kāpēc ir tik augsta mirstība tieši vīriešu vidū. Ķīnā smēķē 50% vīriešu un aptuveni tikai 2% sieviešu. Arī citās valdīs smēķējošu vīriešu īpatsvars ir lielāks - Itālijā smēķē aptuveni 28% vīriešu un 19% sieviešu. 

Iespējams, ka nozīme ir arī uzvedības faktoriem, kas, izrādās, dzimumiem atšķiras. Daži pētījumi liecina, ka vīrieši retāk mazgā rokas, retāk lieto ziepes, retāk meklē medicīnisko palīdzību un biežāk ignorē sabiedrības veselības padomus. Lai arī tie ir plaši izplatīti vispārinājumi, tā tomēr ir viela pārdomām, kāpēc pasaules stiprais dzimums tik slikti tiek galā ar Covid-19.
 

 

Daži pētījumi liecina, ka vīrieši retāk mazgā rokas, retāk lieto ziepes, retāk meklē medicīnisko palīdzību un biežāk ignorē sabiedrības veselības padomus.



Iepriekš veiktos pētījumos atklāts, ka vīriešiem ir zemāka pretvīrusu imūnreakcija, ieskaitot C hepatītu un HIV. ‘’Viņu imūnsistēma, iespējams, jau sākotnēji neveic atbilstošu reakciju, kad organismā atpazīts vīruss,’’ teic profesore Sabra Kleina.

Reklāma
Reklāma

Nozīme var būt arī hormoniem. Ir pierādīts, ka estrogēns palielina imūno šūnu pretvīrusu reakciju. Daudzie gēni, kas regulē imūnsistēmu, kodēti X hromosomā (no kurām vīrietim ir viena, bet sievietei divas) un, tāpēc ir iespējams, ka daži imūnās atbildes reakcijā iesaistītie gēni ir aktīvāki sievietēm nekā vīriešiem.

 

 

 

Avots: The Guardian