Atgādinām svarīgāko par skolēna mācību vietas iekārtošanu

Šobrīd, kad skolēniem mācības notiek tikai mājās, ir vērts vēlreiz pārdomāt, vai vieta, kur bērns mācās, ir gana atbilstoša. Pareizi iekārtota mācību vide skolēnam neveidos nepareizu muguras izliekumu, nebojās stāju un redzi.

Lai galds būtu ergonomisks, jāievēro, lai bērnam pie tā sēžot, kājas būtu saliektas 90 grādu lenķī un pēdas pilnībā balstītos uz grīdu.

FOTO: Shutterstock.com

Lai galds būtu ergonomisks, jāievēro, lai bērnam pie tā sēžot, kājas būtu saliektas 90 grādu lenķī un pēdas pilnībā balstītos uz grīdu.

Bieži bērni mājas darbus vēlas pildīt uz dīvāna vai pie virtuves galda, kas ne vienmēr nodrošina pareizu mugurkaula atbalstu un pozu, īpaši, tagad, kad uzdotā pildīšana aizņem vairāk laika. Vislabāk, ja bērnam ir sava īpašā vieta, kur notiek mācīšanās. Tas var palīdzēt arī skolēnam koncentrēties mērķtiecīgam un sistemātiskam darbam.

 

Svarīgākās lietas, kam jāpievērš uzmanība, lai skolēna mācību vietu iekārtotu pēc iespējas pareizi:

Rakstāmgalds

Lai galds būtu ergonomisks, jāievēro, lai bērnam pie tā sēžot, kājas būtu saliektas 90 grādu lenķī un pēdas pilnībā balstītos uz grīdu. Arī roku apakšdelmiem, kad rokas uzliek uz galda, jābūt saliektiem nedaudz vairāk kā 90 grādos. Saliektas un nolaistas rokas elkonim jābūt 5-6cm zemāk par galda virsmu. Vēl kāds piemērs, kā saprast izmērus - 120 līdz 150 cm garam bērnam būs nepieciešams 55 līdz 65 cm augsts galds.

Ja bērnam mācībās nepieciešams dators, jāskatās, lai monitors atrodas izstieptas rokas attālumā no sēdvietas un tā augšējā daļa ir zem acu līmeņa.

Krēsls

Lai krēsls būtu ergonomisks, vēlams izvēlēties tādu modeli, kam augstumu var regulēt. Ir iespējams arī iegādāties krēslus, kas nodrošina pareizu atbalstu mugurai, kas skolēnam būs labs balsts, ja ilgstošs laiks jāpavada pie rakstāmgalda. Ja krēslam speciālā atbalsta nav, ir iespējams iegādāties speciālus balstus, ko vienkārši var piestiprināt krēslam, tā nodrošinot pareizu muguras izliekumu sēžot. Lai saprastu, vai krēsls ir atbilstošs skolēna augumam, jāraugās, lai pēdas taisnā lenķī būtu pie grīdas. 

 

Reklāma
Reklāma

Dators

Ja bērnam mācībās nepieciešams dators, jāskatās, lai monitors atrodas izstieptas rokas attālumā no sēdvietas un tā augšējā daļa ir zem acu līmeņa. Datoru vēlams novietot vietā, kur uz monitoru no logiem nespīd saule, pretējā gadījumā, ilgstoši lietojot datoru, acis ātrāk piekusīs. Tas var veicināt redzes problēmas nākotnē. Tāpat jāraugās, lai monitorā neveidojas atstarojumi no lampām. Ilgstoši lietojot datoru, jāatceras laiku pa laikam pavingrināt acis un novērst skatu no ekrāna, piemēram, pamācīt, ka vēlams paņemt piecu minūšu pauzi ik pēc stundas.

 

 

Gaismas avoti

Ļoti svarīgi ir saudzēt skolēna redzi, to visveiksmīgāk var izdarīt, piemeklējot pareizus gaismas avotus. Lai arī galda lampa ne vienmēr ir nepieciešama, ieteicams to iegādāties. Tā var noderēt, ja bērns lasa vai mācās vēlu vakarā, kā arī tad, ja nepieciešams pildīt uzdevumus, kuros nozīme ir smalkām detaļām. Rakstāmgaldam vajadzētu atrasties tuvāk logam, bet ne pie paša loga, lai būtu pieejama dabiskā dienasgaisma vai arī vietā, kur ir iespējams pieslēgt regulējamu lampu. Ja galda novietošanai telpā nav citas iespējas, tad ieteicams to pavilkt no loga vismaz pusmetra attālumā. Jāraugās, lai gaisam kristu no tā sāna, kas ir pretējs rokai, ar kuru bērns raksta, lai uz burtnīcas neveidotos ēna. Tāpat ir jāpadomā par aizkaru vai žalūziju uzlikšanu, kas spēj regulēt dienasgaismu, lai tā nebūtu par spilgtu.

Svarīga ir arī gaismas krāsa telpā. LED spuldzes ir pieejamas ar dažādu gaismas nokrāsu, pat zilganīgu. Atpūtas telpās ieteicams izmantot silti balto gaismu, kas atbilst 2700–3200 K, bet darbistabā – baltu gaismu, kas atbilst 3200–4000 K.