Kādu siltumnīcu izvēlēties dobei, dārzam, balkonam?

Čaklākie dārznieki jau plāno, ko stādīt siltumnīcā. Savukārt tiem, kas gatavojas iekopt savu pirmo siltumnīcu vai atjaunot novecojušo, ir pats piemērotākais laiks tās izvēlei. Pat ļoti mazā dārziņā vai uz balkona ir iespējams izlolot sevis paša audzētu tomātu.

Laiks iekopt dārziņu!

FOTO: Shutterstock.com

Laiks iekopt dārziņu!

Ērtas siltumnīcas gan ņipram redīsam, gan brangiem tomātiem 
Siltumnīcu klāsts ir ļoti plašs. Tajā vieglāk orientēties, atceroties, ka galvenie parametri ir izmērs un materiāls, no kura izgatavots siltumnīcas karkasa pārklājums.

Dārza vai balkona siltumnīcai ieteicamas tās, kas tiek izgatavotas no plēves vai polikarbonāta. Plēve ir vienkāršākais un arī lētākais risinājums: to ir salīdzinoši vienkārši uzklāt, tā ir viegla, elastīga un nodrošina labu gaismas caurlaidību.

Savukārt polikarbonāta lokšņu uzbūve ir līdzīga stikla pakešu logiem, līdz ar to ir mazākas temperatūras svārstības un siltuma zudumi. Turklāt, ja plēve kalpo lielākoties vienu sezonu, polikarbonāts, pareizi uzstādot, ir risinājums vairākiem gadiem. 

Stipra konstrukcija – īpaši svarīga ziemā
Lai gan saliekamo siltumnīcu metāla konstrukcijas ir diezgan vieglas, tās visticamāk neaizpūtīs stiprs vējš. Toties konstrukcijai ir būtiska nozīme ziemā, kad uzsnieg dāsnāka sniega kārta.

Reklāma
Reklāma

Siltumnīcu konstrukcijas ir gan vieglākas, gan izturīgākas – tas atkarīgs no metāla profilu platuma. Tieši ziemā tam ir vislielākā nozīme, jo polikarbonāta siltumnīcas parasti pa ziemu netiek nojauktas. Vieglākās konstrukcijas spēj izturēt 20 kilogramu svaru uz kvadrātmetru. Tātad sniegotā ziemā jāseko līdzi, lai uz siltumnīcas nekrātos sniegs, kas karkasu var saliekt. Jo stiprāka konstrukcija, jo mierīgāks prāts saimniekam – paši izturīgākie karkasi noturēs arī 180 kilogramus uz kvadrātmetru. 

Problēmas ar stipru vēju drīzāk saistītas ar to, ka vējš var noraut plēvi, kas tiek stiprināta pie zemes līdzīgi kā telts, vai arī atraut šaurākas polikarbonāta loksnes. Savukārt kvalitatīvas polikarbonāta siltumnīcas tiek izgatavotas no lielām vienlaidus loksnēm, kas tiek stiprinātas tieši pie karkasa, tādējādi pasargājot no vēja postījumiem. 

Ko tad, ja dārza vietā ir balkons?
Labas ziņas arī tiem, kuru vienīgā iespēja nodarboties ar dārzkopību ir daudzdzīvokļu nama balkons. Mūsdienās siltumnīcu ražotāji ir padomājuši par visiem, un veikalu sortimentā ir miniatūras, balkoniem piemērotas siltumnīcas. Tieši tāpat kā lielās, arī šīs ir izgatavotas vai nu no plēves, vai no polikarbonāta, tām ir no augšas vai no sāniem atverami logi, bet vairāki plaukti ļauj izvietot podiņus dažādos līmeņos. Šādas mini siltumnīcas ir pietiekami lielas gan ziedu un zaļumu, gan īpaši pielāgotu šķirņu, piemēram, balkona tomātu audzēšanai