Kas jāzina par ādas veidojumiem bērniem

“Bērns piedzimst visbiežāk bez dzimumzīmēm vai arī uz jaundzimušā ādas jau piedzimšanas brīdī ir kāds traipiņš. Šie traipiņi var parādīties arī pirmajos dzīves divos gados. Tādus veidojumus sauc par iedzimtiem nevusiem. Tos var iedalīt atkarībā no izmēra, bet kopumā tie nerada nepatikšanu risku dzīves laikā,” stāsta dermatologs Raimonds Karls. 

Neatkarīgi no bērna vecuma, ja ir ādas veidojumi ir nepieciešams apmeklēt dermatologu.

FOTO: Shutterstock.com

Neatkarīgi no bērna vecuma, ja ir ādas veidojumi ir nepieciešams apmeklēt dermatologu.

Bērnam piedzimstot, uz ādas var būt dažādi iedzimti veidojumi – brūni (nevusi un pigmenta plankumi), sarkani (asinsvadu veidojumi, jeb hemangiomas) un citi. Absolūtais vairums nevusu zīdaiņiem ir gludi veidojumi. Gadiem ritot tie normālā kārtā kļūst piepacelti virs ādas virmas vai pat veido mezgliņus. Bērns var piedzimt ar liela izmēra dzimumzīmi un šādos gadījumos obligāti ir ieteicama speciālista konsultācija. Iedzimto nevusu raksturīgā pazīme ir matu augšana.

Veselības centra 4 grupas uzņēmumā “Derma Clinic Riga” tagad ir pieejama Baltijā pirmā uz mākslīgā intelekta darbības principiem balstīta diagnostikas iekārta, kas palīdz ārstam atpazīt un novērtēt pat vienu milimetru sīkus audzējus. Iekārta veic pacienta ādas virsmas skenēšanu ar augstas izsķirtspējas kameru (50 MPix), polarizētā gaismā iegūst augstas izšķirtspējas ādas veidojumu attēlus, saglabā tos datora atmiņā, automātiski salīdzina iegūtos veidojumus ar iepriekšējiem izmeklējumiem - atrod jaunus, līdz šim nebijušus veidojumus, izvērtē iepriekš eksistējošus veidojumus un atpazīst vismazākās izmaiņas, kas var liecināt par ļoti agrīnām ļaundabīgām pazīmēm. 

 

Ļaundabīgie ādas veidojumi bērna vecumā ir retums. Melanoma ir sastopama reti, bet tomēr ir sastopama. 


Bērnam, parasti 6-8 gadu vecumā, jau iespējams pamanīt vairāku jaunu pigmentētu ādas veidojumu parādīšanos. Tam ir savs skaidrojums – dzīves laikā jau sakrātā saulīte aktivē šūnas ādā, no kurām veidojas nevusi. Jā vecākiem pašiem uz ādas ir daudz nevusu, tad bērnam nevusu attīstība iespējama arī bez saules ietekmes. Tādā gadījumā galvenais iemesls ir ģenētiskā iedzimtība – daudz veidojumu vecākiem, daudz arī bērnam. Dauzās “dzimumzīmes” uz muguras un rokām bērna vecumā ir pārmērīgas sauļošanās pazīme.

Reklāma
Reklāma

Ļaundabīgie ādas veidojumi bērna vecumā ir retums. Melanoma ir sastopama reti, bet tomēr ir sastopama. Bērni medicīnā tiek uzskatīti līdz 19 gadu vecumam. Lielākā daļa melanomu bērnu vecumā ir virs 14 gadiem. Melanoma iespējama arī mazākiem bērniem, tādā gadījumā tā ir saistīta ar lieliem (tā saucamiem “peldkostīma” ) iedzimtiem nevusiem.

Bērnu vecuma melanoma atšķirās no pieagušo melanomas. Melanoma uz liela iedzimta nevusa vai ātri augošs ādas sārts mezgls – melanomas pazīmes bērnu vecumā.

Neatkarīgi no bērna vecuma, ja ir ādas veidojumi ir nepieciešams apmeklēt dermatologu un izrunāt visus jautājumus. Jāatceras! Kaut melanoma bērnu vecumā ir retums, bet tieši bērnu un pusaudžu vecumā gūtie saules apdegumi ir lielākais risks melanomas attīstībai dzīves laikā!