Palīdzi 8 gadus vecajam Kristapam! Ārstēšanai šogad nepieciešami vairāk nekā 12 000 eiro

"Kristapa ārstēšanai 2020. gadā ir nepieciešami 12 424 eiro. Bez jums, līdzcilvēkiem, tas nevar notikt -  intensīvie rehabilitācijas kursi ir dārgi un paši saviem spēkiem mēs tos nevarētu atmaksāt," portālam Mammamuntetiem.lv stāsta 8 gadus vecā Kristapa mamma Inga.

Kristaps ir kļuvis dzīvespriecīgāks, emocionālāks, cenšas uz muguras līst uz priekšu. Labāk noturas dažādās pozīcijās. Foto no Kristapa ģimenes albuma.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kristaps ir kļuvis dzīvespriecīgāks, emocionālāks, cenšas uz muguras līst uz priekšu. Labāk noturas dažādās pozīcijās. Foto no Kristapa ģimenes albuma.

Jau vairākus gadus Mammamuntetiem.lv stāstām, kā Klājas mazajam Kristapam, kā arī aicinām palīdzēt, ziedojot mazā zēna ārstēšanai. 

"Kristapiņam rehabilitācijas kursi ir šogad paredzēti jūnijā un oktonrī, bet delfīnu terapija - jūlijā. Kristapa ārstniecībai 2020. gadā saziedoti 2470 eiro no nepieciešamajiem 12 424 eiro. Bez Jums, mīļie, tas nevarētu notikt, jo intensīvie rehabilitācijas kursi ir dārgi un paši saviem spēkiem mēs tos nevarētu atmaksāt. Mēs ceram un ticam, ka tiks saziedoti līdzekļi, lai arī šogad Kristapiņš var turpināt ārstēšanos," vēstulē Mammamuntetiem.lv raksta Kristapa mamma Inga.

Astoņgadīgais Kristaps dzīvo Talsu novadā divu bērnu ģimenē. Kristapam ir vecāks brālis, kurš Kristapu ļoti mīl un vēlas, lai Kristaps kādu dienu kaut ar palīglīdzekļu palīdzību spētu pārvietoties un "padarīt kopā blēņas".

Kaut arī tagad Kristaps tikai guļ un sēž, lielais brālis daudz laika velta Kristapam - rotaļājas un māca tvert mantas.

"Brāļi kopā klausās mūziku, jo Kristapam patīk, klausīties dažādas bērnu dziesmas, tad viņa acīs mirdz patiess prieks un viņš ir jautrs. Jau pēc dzimšanas Kristapam tika uzstādīta diagnoze bērnu cerebrālā trieka, spastiska tetraperēze, simtomātiska epilepsija. Kad Kristaps bija maziņš, viņam bija biežas krampju lēkmes.Tā kā krampju lēkmes ir sāpīgas, Kristaps bieži raudāja, viņa actiņās nevarēja manīt dzīves prieku..." pārdzīvotjaā dalās mamma.

mazais Kristapiņš ziedojumi

"Līdz 3 gadu vecumam Kristaps tika barots caur zondi, jo nespēja pats ēst. Ārsti bija nolēmuši, ka nepieciešamas ievietot gastrostomu, jo zondi ilgāk nevarot turēt, tas var kaitēt bērna veselībai. No gastrostomas ievietošanas atteicāmies un meklējām ārstēšanās iespējas ārpus Latvijas. Adeli rehabilitācijas centrs Slovākijā atbildēja uz mūsu rakstīto vēstuli un teica, ka var palīdzēt Kristapam. Tā arī 2014. gadā Kristaps pirmo reiz devās uz Slovākiju uz pirmo rehabilitācijas kursu. Pēc ārsta apskates Kristapam tika nozīmēts intensīvais rehabilitācijas kurss. Bija ļoti smagi, jo ārsti jau pirmajā rehabilitācijas nedēļā izņēma Kristapam zondi ārā un viņam pašam bija jāsāk ēst pamazām. Tas bija smags periods, bet ar ārstu palīdzību jau pēc pirmā rehabilitācijas kursa Kristaps spēja pats ēst - nebija nepieciešama ne zonde, ne gastrostoma. .

Reklāma
Reklāma

Pēc trešā rehabilitācijas kursa Slovākijā izzuda epilepsijas lēkmes un krampju lēkmes vairs. Bet tas viss,  pateicoties līdzcilvēkiem, kuri nemitīgi palīdz Kristapam un ziedo naudu, lai Kristaps varētu doties uz visiem nepieciešamajiem rehabilitācijas kursiem. Arī šobrīd pēc 8 intensīvajiem rehabilitācijas kursiem Slovākijā Kristapam ir mazinājies muskuļu tonuss. Viņš saspringst tikai tad, kad satraucas. Ir uzlabojusies kopējā motorikas funkcija. Kristaps ir kļuvis dzīvespriecīgāks, emocionālāks, cenšas uz muguras līst uz priekšu. Labāk noturas dažādās pozīcijās. Labi izdodas balstīšanās uz rokām. Kad nopozicionē, tad izdodas sēdēšana turku pozā. Ikdienā Kristaps izbauda katru dienu, kad var kontaktēties ar bērniem, apmeklējot skolu.

Kristapam ļoti patīk skolā, jo tur viņš kopā ar asistenti veic dažādus darbiņus. Kristapam ļoti patīk, ja blakus notiek rosība. 

Skolā ar Kristapu strādā arī fizioterapeits un logopēds. Katru nedēļu Kristaps kopā ar asistenti apmeklē Talsu ģimeņu un attīstības centru "Brīnumiņš", kurā ar Kristapu strādā audiologopēds, kanisterapeits, fizioterapeits un ergoterapeits. Arī šogad šajā centrā Kristaps sācis apmeklēt arī montesori nodarbības. Visas šīs nodarbības ir pašvaldības atmaksātas un liels atbalsts vecākiem, kuri audzina bērniņus ar īpašām vajadzībām.

Kristapam ļoti patīk iet uz nodarbībām "Brīnumiņā", jo tur strādā ļoti sirsnīgi speciālisti . Ar katru bērnu strādā ļoti mierīgi un no sirds, lai palīdzētu ikvienam bērniņam. 2 gadā Kristaps iziet reitterapijas kursus Jaunķemeros, tās ir 20 nodarbības gadā. Kristapam patīk zirgi. Kad uzsēdina viņu zirga mugurā, viņš visu laiku smaida.. 2019. gadā Kristapam bija valsts atmaksātais rehabilitācijas kurss NRC Vaivari. Lai ātrāk ritētu veseļošanās laiks un lai būtu labāki rezultāti, ar Kristapu strādājam regulāri arī mājās. Ar to visu ir par maz, tāpēc, lai attīstība notiktu ātrāk, Kristaps ik gadu dodas uz intensīvajiem rehabilitācijas kursiem Slovākijā. Pēc katra intensīvā rehabilitācijas kursa ir manāmi uzlabojumi Kristapa veselības stāvoklī (kaut mazi, bet tomēr uzlabojumi ir). Viņš normāli ir sācis attīstīties. Arī 2020. gadā Kristapam ir paredzēti 2 intensīvie rehabilitācijas kursi Slovākijā un 1 delfīnu terapijas kurss Minskā. Lai nodrošinātu rehabilitācijas pakalpojumus 2020. gadā kopā nepieciešami 12424 eiro.

Viens rehabilitācijas kurss Slovākijā ar dzīvošanu un ceļa izdevumiem izmaksā 5312 eiro un delfīnu terapijas kurss 1800 eiro. . Šobrīd nepieciešami 9954 eiro.

Ja varat palīdzēt, ziedojiet: Inga Lazdāne SWEDBANK LV98HABA0551023851620 SEB LV16UNLA0050009241171 CITADELE LV06PARX0006057090001 Paypal evucis325@inbox.lv Maksājuma mērķis Kristapa Lazdāna ārstēšanai 2020. gadā.

Saistītie raksti