Somijā tētiem ir iespēja doties tikpat ilgā bērna kopšanas atvaļinājumā kā mammām

Somijas jaunā valdība ir paziņojusi par plāniem visiem vecākiem Somijā piešķirt vienādas tiesības uz vienādi ilgu uz bērna kopšanas atvaļinājumu, raksta laikraksts The Guardian. Lēmuma mērķis ir veicināt abu vecāku līdzvērtīgu iesaisti bērna audzināšanā, stiprināt gan mammas, gan tēta saikni ar bērnu un veicināt ģimenē dzimumu līdztiesību.  

FOTO: Shutterstock.com

Paternitātes atvaļinājums tiks pagarināts līdz gandrīz septiņiem mēnešiem, un, tāpat kā grūtniecības un dzemdību atvaļinājums, piešķirs katram no vecākiem 164 dienas apmaksātas atvaļinājuma dienas, ko pavadīt ar bērnu.

Saskaņā ar pašreizējo sistēmu Somijā grūtniecības un dzemdību atvaļinājums sievietēm ir 4,2 mēneši, bet tēviem apmaksāts paternitātes atvaļinājums ir 2,2 mēneši. Izmaiņas neattieksies uz grūtniecības un pēcdzemdību atvaļinājumu, kas paliek nemainīgs. Vientuļajiem vecākiem būs iespēja izmantot abas atvaļinājuma daļas.  Statistika liecina, ka vidēji tikai 1 no 4 Somijas tēviem izmanto iespēju doties pilnā paternitātes atvaļinājumā. 

Somijas valdības Sociālo un Veselības lietu ministre Aino Kaisa Pekkonena skaidro, ka tādējādi vēlas “veicināt labklājību un dzimumu līdztiesību” un uzsākt radikālas reformas ģimenes pabalstu jomā.
 

 

Statistika liecina, ka vidēji tikai 1 no 4 Somijas tēviem izmanto iespēju doties pilnā paternitātes atvaļinājumā. 



Somijas premjerministre Sanna Marina norādīja, ka Somijai vēl ir tāls ceļš ejams, lai panāktu īstu dzimumu līdztiesību. "Tēvi pārāk maz pavada laiku kopā ar bērniem, kamēr viņi vēl ir pavisam mazi". Piemēram, Zviedrijā ir katrs vecāks saņem 240 apmaksāta atvaļinājuma dienas, ko pavadīt mājās ar bērnu.

Statistika liecina, ka vidēji tikai 1 no 4 Somijas tēviem izmanto iespēju doties pilnā paternitātes atvaļinājumā. 
Oslo Universitātes profesore Anna Lise Ellingsaeter,  kas ir pētījusi bērnu kopšanas atvaļinājumu sistēmu dažādās valstīs, uzsver, ka tieši Ziemeļvalstis vienas no progresīvākajām valstīm, kas virzās pareizā virzienā - nodrošina tēviem tikpat lielas tiesības būt kopā ar bērniem kādas tās ir mammām.

Reklāma
Reklāma

ES direktīva sociālā taisnīguma nodrošināšanai paredz, ka visām ES valstīm ir jāvirzās uz to, lai abiem vecākiem būtu iespēja vienlīdz aktīvi un pilnvērtīgi iesaistīties bērnu kopšanā un audzināšanā. 

 

Saistītie raksti