Izmaiņas e-darbnespējas lapu izsniegšanas kārtībā vecākiem, kas kopjs smagi slimu bērnu

16. janvārī Nacionālajā veselības dienestā norisinājās E-veselības lietotāju padomes sēde, kurā informēja par jauno kārtību, izrakstot e-darbnespējas lapu vecākiem smagi slima bērna kopšanai, kurš nav sasniedzis 18 gadu vecumu, kā arī bērniem līdz 18 gadu vecumam par kuru kopšanu piešķirts bērna ar invaliditāti kopšanas pabalsts saistībā ar izmaiņām Ministru kabineta noteikumos no 2020. gada 1. janvāra.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jaunās izmaiņas Ministru kabineta noteikumos paredz, ka turpmāk darbnespējas lapa slimības pabalsta saņemšanai vecākiem par smagi slimu bērnu kopšanu tiks izsniegta nevis līdz bērna 14 gadu vecuma sasniegšanai, bet līdz pat 18 gadu vecumam.  Lai vecāki saņemtu darbnespējas lapu smagi slima bērna kopšanai, vecākiem nepieciešams ārsta konsilija lēmums. Slimības pabalsta saņemšanai izrakstītā darbnespējas lapa kopā ar iesniegumu jāiesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Likumā noteiktajā pārejas periodā darbnespējas lapas par ilgstoši slimojošu bērnu kopšanu un slima bērna kopšanu ar invalīda kopšanas pabalstu vecumā no 14 līdz 18 gadiem tiks izsniegtas papīra formātā.

Sēdes dalībniekiem arī ziņots kā E-veselības portālā izrakstīt medikamentus ar aktīvās vielas nosaukumu, pamatojoties uz to, ka, sākot ar 2020. gada 1. aprīli spēkā stājās jauns normatīvais regulējums, kas paredz visām ārstniecības personām pacientiem izrakstīt kompensējamos medikamentus, norādot aktīvo vielu nevis medikamenta nosaukumu. Savukārt aptiekās farmaceitiem jāizsniedz lētākie kompensējamo zāļu sarakstā iekļautie medikamenti. 

 

Reklāma
Reklāma