Vai taisnīgi, ka bērnudārzu pedagogiem ir viszemākās algas? Visu pašvaldību pirmsskolas pedagogu atalgojumu apkopojums

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) ir apkopojusi datus par pirmsskolas pedagogu atalgojumu un noslodzi; atklājas nevienlīdzība un zemas algas.

Informācija, kura iegūta no visām – 119 pašvaldībām –, atklāj nevienlīdzību pirmsskolas pedagogu atalgojumā un noslodzē.

FOTO: Shutterstock.com

Informācija, kura iegūta no visām – 119 pašvaldībām –, atklāj nevienlīdzību pirmsskolas pedagogu atalgojumā un noslodzē.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) ir apkopojusi datus par pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu darba slodzi un atalgojumu. Informācija, kura iegūta no visām – 119 pašvaldībām –, atklāj nevienlīdzību pirmsskolas pedagogu atalgojumā un noslodzē.

LIZDA noskaidroja, ka tikai 48 pašvaldībās pirmsskolas pedagogiem, kuri strādā ar bērniem vecumā no 1,5 līdz 4 gadiem tiek nodrošināta pilna darba slodze – 40 stundas nedēļā. Vairumā, 93 – pašvaldībās, pirmsskolas pedagogiem par darbu ar pusotra līdz četru gadu vecajiem bērniem maksā 750 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas, kas, atbilstoši pedagogu algu paaugstināšanas grafikam ir minimālā alga par likmi. Augstākā likme pirmsskolā ir noteikta Carnikavas novadā – 1 006 eiro. Vairāk par noteikto zemāko mēneša darba algas likmi maksā tikai piektdaļā pašvaldību.

Vairumā, 93 – pašvaldībās, pirmsskolas pedagogiem par darbu ar pusotra līdz četru gadu vecajiem bērniem maksā 750 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas.

“Šeit mēs redzam, cik nenovērtēts ir pirmsskolas pedagoga darbs, lai gan slodze un atbildība ir ļoti liela. Arī OECD izglītības eksperti ne reizi vien ir uzsvēruši, ka ir jāveido stratēģiska pieeja, lai uzlabotu pirmsskolas pedagogu darba kvalitāti un motivāciju. To noteikti veicinātu  atalgojuma pieaugums,  slodzes veidošanās pārskatīšana, profesijas prestiža celšana. LIZDA noteikti turpinās iesākto darbu, lai panāktu, ka atalgojumu pirmsskolas pedagogiem maksā no valsts nevis pašvaldību budžeta,” uzsver LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

LIZDA ir nosūtījusi vēstuli visām pašvaldībām, aicinot tās  no 2020. gada 1. septembra pirmsskolas pedagogiem nodrošināt zemākās darba algas likmi 790 eiro. Šāda zemākā mēneša darba algas likme ir paredzēta pedagogu atalgojuma paaugstināšanas grafikā.  

LIZDA apkopoja datus par pirmsskolas pedagogu atalgojumu un noslodzi, lai varētu profesionāli pārstāvēt savu biedru intereses, balstoties uz datiem. Neviena cita institūcija šādu informāciju līdz šim nav apkopojusi.

Reklāma
Reklāma

Ar LIZDA apkopotajiem datiem par pirmsskolas pedagogu atalgojumu un noslodzi var iepazīties ŠEIT

Saskaņā ar patreiz spēkā esošo kārtību pirmsskolas pedagogiem, kuri strādā ar bērniem vecumā no 1,5 līdz 4 gadiem algu maksā pašvaldība. Tādējādi pirmsskolas pedagogu atalgojuma lielums ir atkarīgs no vietējās pašvaldības labās gribas un finansiālās rocības. LIZDA iniciatīvu platformā Manabalss.lv turpina parakstu vākšanu, lai pirmsskolas pedagogiem atalgojumu turpmāk maksātu no valsts budžetu. Līdz iniciatīvas iesniegšanai Saeimā atlikuši aptuveni 1500 parakstu.

Par LIZDA iniciatīvu platformā Manabalss.lv var parakstīties ŠEIT.

IZLASI ARĪ: Igaunijā skolotāju minimālā alga pieaugs līdz 1315 eiro mēnesī. Latvijā tā ir ievērojami zemāka