"Nozares ministre redz mūsu bērniem vietu bērnunamā" - īpašo vajadzību bērnu vecāki izmisumā lūdz Levitu ieklausīties

Šajā nedēļas nogalē pie Valsts prezidenta Egila Levita ar emocionālu video uzrunu vērsušies vecāki, kuri audzina vai audzināja bērnus ar smagiem funkcionāliem traucējumiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

"Mēs negribam izdegt!" - ar šādu saukli pie prezidenta vērsušies īpašo vajadzību bērnu vecāki un viņu draugi. Visi kā viens norāda uz minimālo atbalstu, ko valsts sniedz ģimenēm, kurās aug bērni ar funkcionāliem traucējumiem.

"Jau gadiem ilgi ģimenes, kurās aug bērni ar funkcionāliem traucējumiem, runā par jēgpilna atbalsta trūkumu," norādīts video. "Vissmagākais ir asistentu un aprūpētāju jautājums."

Kā savā sociālās vietnes "Facebook" profilā norāda aktrise Anete Bendika, kura arī piedalījusies video tapšanā un audzina dēlu ar īpašām vajadzībām, Labklājības ministrija plāno izmaiņas asistenta pakalpojumā, kas no vecāku puses netiek pozitīvi vērtētas.

"Tās nekādā veidā nerisina to, ka neeksistē nekādas valsts veidotas asistentu apmācības, atalgojums ir ārkārtīgi zems, sociālo garantiju nav. Līdz ar to šo darbu veic ģimenes locekļi (visbiežāk mamma), ģimenei pietuvinātas personas un saujiņa entuziastu un cīnītāju, kuriem vecāki piemaksā krietni no savas kabatas. Taču asistents ir tik būtisks tam, lai ģimenes neizdegtu, lai iekļaujošā izglītība tiktu pareizi īstenota, lai vecāki atgrieztos darba tirgū, lai mēs kā ģimene iekļautos sabiedrībā," tā Bendika.

Reklāma
Reklāma

Video "Youtube" publicēts platformas piesaiste.lv profilā.

Avots: jauns.lv