Šogad bērni un grūtnieces pret gripu vakcinējušies piecreiz vairāk

Šogad bērni līdz divu gadu vecumam un grūtnieces pret gripu vakcinējušās piecas reizes vairāk nekā pērn, vēsta portāls LSM.lv. Slimību profilakses un kontroles centrā to sauc par pozitīvu tendenci.

Gripas vakcīnas daļai sabiedrības ir bez maksas.

FOTO: Shutterstock.com

Gripas vakcīnas daļai sabiedrības ir bez maksas.

Centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs Latvijas Radio skaidroja, ka tas lielā mērā ir tādēļ, ka šogad ir mainīta vakcīnu piegādes kārtība šīm grupām, ievērojami atvieglojot to saņemšanu.

Perevoščikovs, komentējot šo gripas sezonu, norāda, ka pagaidām aktivitāte vērtējama kā zema. Tāpat viņš norāda, ka šī gada gripas vakcīnas sastāvs ir atbilstošs gripas vīrusiem, kas šogad ir izplatīti, tātad vakcīna šogad vērtējama kā efektīva.  

“Pagājušajā sezonā pret gripu bija vakcinēti 1332 mazie bērni un grūtnieces, bet šogad jau pirmajā mēnesī, kad ir uzsākta vakcinācija, šis skaits ir pieaudzis piecas reizes un vairāk nekā 7000 bērni un grūtnieces jau saņēmuši šo vakcināciju,” pastāstīja Perevoščikovs.

Reklāma
Reklāma

“Līdz ar to pieprasījums pēc vakcīnas ir liels. Mēs skaidrojam šo lietu ar to, ka vakcinācija kā kompensējamās zāles mainītas uz to, ka vakcinācija ir iekļauta vakcinācijas kalendārā un līdz ar to ir cita piegādes sistēma. Vakcīnas tiek piegādātas katrai vakcinācijas iestādei, katram ģimenes ārstam pēc pieprasījuma. Iepriekšējā sistēma bija saistīta ar to, ka bija nepieciešams vakcīnu piegādāt caur aptieku, izrakstot speciālās receptes. Līdz ar to ir ļoti atvieglota pieejamība,” skaidroja SPKC pārstāvis.

Informācija no portāla LSM.lv