Ko ievērot, lai lidojums ar mazu bērnu būtu patīkams?

Ģimenes ceļojumi sniedz iespēju vecākiem izrauties no rutīnas un izzināt pasauli kopā ar bērniem. Kā vislabāk sagatavoties tam, lai lidojuma laikā bērni, vecāki un arī citi pasažieri justos ērti? 

Plānojot ceļojumu ar bērniem, vispirms pievērs uzmanību, vai lidojums noritēs mazā cilvēka aktīvajā laikā vai paredzamajā gulēšanas brīdī

FOTO: Shutterstock.com

Plānojot ceļojumu ar bērniem, vispirms pievērs uzmanību, vai lidojums noritēs mazā cilvēka aktīvajā laikā vai paredzamajā gulēšanas brīdī

Aviokompānijas vecākā apkalpes vadītāja Leila Abasova ierosina ievērot dažus praktiskus nosacījumus.

 

Kā sagatavoties pirms lidojuma

Katra ceļojuma pieredze sākas ar pamatīgu plānošanu. Plānojot ceļojumu ar bērniem, vispirms pievērsiet uzmanību lidojuma laikam. Vai lidojums drīzāk noritēs jūsu bērna aktīvajā laikā vai paredzamajā gulēšanas brīdī? Ja lidojums notiks laikā, kad jūsu bērns ierasti dodas gulēt, būtu jāpadomā, kā miegu lidmašīnā padarīt pēc iespējas ērtāku. Ceļotājiem ar bērniem vienmēr iesaku nēsāt līdzi nelielu ceļojumam paredzētu spilvenu un segu vai, ja tas nav iespējams, kā alternatīvu izmantot lielu, siltu šalli (vai lakatu), kas kļūs par lielisku spilvena vai segas aizvietotāju. Savukārt, ja lidojums paredzēts laikā, kad jūsu bērns parasti nododas aktīvām rotaļām, pirms iekāpšanas lidmašīnā ļaujiet viņam pēc iespējas vairāk kustēties. Tādējādi bērns savu enerģiju atstās ārpus lidmašīnas un lidojuma laikā būs mierīgāks.

Ceļojot ar lidmašīnu, bērnu ieteicams ietērpt apģērbā, kas tiek uzvilkts vairākos slāņos. Paturot prātā galveno nosacījumu - bērnam šajā apģērbā ir jājūtas ērti. 

Parasti lidmašīnās tiek uzturēta aptuveni 24°C augsta temperatūra, tomēr lidostā un pa ceļam uz lidmašīnu temperatūra var būt arī zemāka. 

Apģērbs vairākos slāņos, mainoties gaisa temperatūrai, sniedz iespēju vecākiem ātri noģērbt vai saģērbt bērnu, lai viņam nekļūtu karsti vai auksti.

 

Ēdiens

Ja priekšā ir garš ceļojums, jau pirms iekāpšanas ir prātīgi padomāt par uzkodām un ēdienu. Ir jāatceras, ka lidmašīnās un arī daudzās lidostās netiek pārdota īpaši bērniem domātā pārtika. Tāpēc būtu labi, ja katram gadījumam vecāki iesaiņotu bērna iecienītākāo maltīti. Tāpat iesakam parūpēties lai līdzi būtu, piemēram, košļājamā gumija, konfektes un dzeramais ūdens, kas veicina siekalu rīšanu, tādējādi palīdzot mazināt ausu aizkrišanas risku lidmašīnas pacelšanās un nolaišanās laikā.

 

Bagāža

Pirms iesaiņot un pakot bagāžu ceļojumam, pārbaudiet atļautos un pieļaujamos bagāžas izmērus.

Kad ceļojat ar bērniem, rekomendējam izmantot daudzkabatu somu. Tajā būs vieglāk un ātrāk atrast konkrētā brīdī vajadzīgās lietas. Tāpat šāda soma veiksmīgi ietilpst zem salonā priekšā esošā sēdekļa, kur tā ir viegli aizsniedzama. Koferi lidmašīnā ir daudz grūtāk atvērt, turklāt tas ir jānovieto bagāžas nodalījumos virs sēdekļiem, no kuriem to ir daudz sarežģītāk izņemt, lai atrastu vajadzīgo.

 

Izklaides

Reklāma
Reklāma

Noteikti paņemiet līdzi jūsu bērna mīļāko rotaļlietu vai grāmatu. Ja plānojat izklaidēt savu bērnu ar elektroniskām ierīcēm, pārliecinieties, ka esat izvēlējies bērna dzirdei draudzīgas austiņas.

 

Ko vajadzētu ievērot lidostā

Ja vēlaties ņemt līdzi bērnu ratiņus, pārliecinieties, ka esat tos parādījis lidostas personālam un reģistrējis pie reģistrācijas galda. Atkarībā no ratiņu lieluma tiks izlemts vai tos nekavējoties reģistrēs kopā ar pārējo bagāžu, vai arī jūs varēsiet tos ņemt līdzi lidmašīnā.

Iepakojumi, kuru saturā ir šķidrums, nedrīkst pārsniegt 100 ml, un tiem jābūt ievietotiem caurspīdīgā plastmasas maisiņā drošības kontroles un iekāpšanas pasākumiem. Ir svarīgi atcerēties, ka šis noteikums neattiecas uz zīdaiņu pārtiku. 

Zīdaiņu pārtika var tikt iepakota lielāka izmēra traukos, piemēram, piens var tikt pārvietots termosā, biezenis – stikla burkā. 

Tomēr jāņem vērā, ka arī zīdaiņu pārtikas trauks, iespējams, tiks atvērts pārbaudes nolūkiem. Tāpēc būtu labi, ja zīdaīņu pārtiku novietosiet pašā somas augšgalā, lai nepieciešamības gadījumā to viegli varētu uzrādīt drošības pārbaudes darbiniekiem.

 

Lidojuma laikā nekautrējieties lūgt palīdzību salona apkalpei

Lidojot ikkatra detaļa ir saistīta ar drošību. Mazajiem ceļotājiem, kas ir jaunāki par diviem gadiem, parasti nav nepieciešama atsevišķa sēdvieta. Bērnu vecākiem tiek izsniegta īpaša papildu drošības josta, lai piestiprinātu bērnu pie mātes vai tēva drošības jostas. Mēs esam pieraduši, ka daudzi cilvēki pirmo reizi ceļo kopā ar saviem bērniem, un mūsu komanda ir vienmēr priecīga palīdzēt piesprādzēt drošības jostas.

Ja lidmašīnas pacelšanās vai nolaišanās laikā jūsu bērnam aizkrīt ausis un siekalu rīšana nepalīdz, vislabāk ir lūgt salona apkalpei palīdzību. 

Sāpes ausīs bērniem var tikt viegli remdētas ar silta auduma gabalu vai krūzi ar tvaiku, ko var palūgt salona apkalpei. 

Pašsaprotami, ka, ceļojot ar mazuļiem, reizēm jāmaina arī autiņbiksītes. SmartLynx Airlines lidmašīnu tualetes ir aprīkotas ar īpašiem galdiem, kas paredzēti autiņbiksīšu nomaiņai.

 

Katra bērna vecāka labākie palīgi lidmašīnā ir salona apkalpes locekļi. Vēlos uzsvērt, ka salona apkalpe vienmēr ir gatava palīdzēt, sākot ar zīdaiņu ēdiena uzsildīšanu, beidzot ar bagāžas nolikšanu specializētajā nodalījumā un citām lietām. Pasažieri ar bērniem vajadzības gadījumā vienmēr var lūgt salona apkalpes palīdzību.