Gripa, vējbakas, herpes un citi vīrusi grūtniecības laikā? Cik tie ir bīstami mammai un mazulim

Slimošana grūtniecības laikā raisa bažas ne tikai par sevi, bet arī par mazuli. Daudzos gadījumos bērnu no infekcijām un vīrusiem veiksmīgi pasargā placenta. Tomēr ir virkne bīstamu vīrusu vai it kā vieglu slimību, kuru ierosinātāji spēj šķērsot placentas izveidoto barjeru un nonākt līdz auglim, kas atrodas mātes dzemdē. 

Vakcinēties pirms grūtniecības iestāšanās vai tās laikā iesaka visā pasaulē

FOTO: Shutterstock.com

Vakcinēties pirms grūtniecības iestāšanās vai tās laikā iesaka visā pasaulē

Par to, kā un kādi vīrusi var ietekmēt grūtniecības gaitu, mums jautā lasītāji. Atbild Rīgas Dzemdību nama ārste ginekoloģe Vija Veisa. 
 

Ja kopumā jāraksturo vīrusu ietekme uz grūtniecību, nozīme ir tam, vai konkrētais vīruss ir teratogēns, proti, ietekmē augļa attīstību. Piemēram, gripa kā vīruss nav teratogēna, bet slimošanas laikā augstā temperatūra rada hipertermiju, kas var būt teratogēna. Teratogēni vīrusi ir, piemēram, masaliņas, vējbakas vai Dienvidamerikā izplatītais Zikas vīruss.  


Citomegalovīruss – vīruss, pret ko vakcīnas nav
Mans dēls piedzima ar citomegalovīrusu, ar ko es inficējos 32. grūtniecības nedēļā. Mazulim bija inficētas aknas, nieres, cistas galvā, mazs gestācijas svars, lēkmes ar elpošanas pārtraukumiem. Šis vīruss esot ļoti izplatīts, ar to daudz slimojot bērni, tas esot ļoti lipīgs, bet pret to nav vakcīnu. Latvijā vispār nav pieejama nekāda informācija par šo nopietno vīrusu un tā ietekmi uz grūtniecību. Vai ir iespējams pirms grūtniecībai vai tās laikā veikt pārbaudes, lai pārliecinātos, ka nav šā vīrusa? 


Citomegalovīruss (CMV) ir viens no visbiežākajiem infekcijas izraisītājiem, kā dēļ inficēti piedzimst līdz 2 % bērnu. Atkarībā no reģiona tiek lēsts, ka pieaugušie ar citomegalovīrusu inficējušies bieži – 50–85 %. Vairumam veselu cilvēku, kas inficējas un izslimo infekciju, nav klīnisku izpausmju un paliekošas sekas infekcija neatstāj. Reizēm CMV infekcija var izpausties nespecifiski, piemēram, ar drudzi, muskuļu sāpēm, palielinātiem limfmezgliem. Ja reiz infekcija notikusi, CMV organismā saglabājas visu dzīvi, infekcija dzīves laikā var aktivizēties, kā arī to var iegūt atkārtoti. CMV var iegūt no inficēta cilvēka ķermeņa sekrētiem – urīna, siekalām, asinīm, asarām, maksts sekrēta, spermas, krūts piena. Īpašs risks inficēties ir tiem, kas aprūpē mazus bērnus, jo tieši bērni salīdzinoši bieži mēdz slimot ar CMV infekciju un ar ķermeņa sekrētiem (siekalām, urīnu) izdala vīrusu ārvidē. 

 

Sabiedrībā, tai skaitā arī grūtnieču vidē, joprojām valda kļūdaini stereotipi par to, ka grūtniecības laikā nedrīkst nedz lietot medikamentus, nedz arī vakcinēties. 


Taču grūtniecības laiks ir īpaša situācija – ja sieviete ar CMV pirmo reizi inficējas gaidībās, līdz pat 40 % gadījumu viņa infekciju var nodot mazulim, un sekas ir ļoti nelabvēlīgas – gaidāmajam bērnam var būt augļa augšanas aizture, nieru un aknu bojājumi, izmaiņas galvas smadzenēs, mikrocefālija, dzirdes un redzes traucējumi, fiziskās un psihiskās attīstības traucējumi u. c. infekcijas izpausmes, diemžēl arī bērna bojāeja. Jo agrākā grūtniecības laikā notikusi inficēšanās, jo nelabvēlīgāk tā ietekmē augli. Ja sievietei infekcija jau bijusi līdz grūtniecībai, augļa inficēšanas risks ir ap 1 %, jo mammas organismā jau izveidojušās antivielas, kas mazuli pasargā. Efektīvas terapijas grūtniecības laikā diemžēl nav. Arī efektīva vakcīna patlaban nav pieejama. Profilaksei ir ieteicama personīgā higiēna, īpaši roku mazgāšana pēc saskares ar maza bērna ķermeņa šķidrumiem. Šā iemesla dēļ rutīnas CMV diagnostiku grūtniecēm neiesaka, jo nav efektīvas stratēģijas un ieteikumu, kā pasargāt augli no inficēšanās. CMV infekcijas diagnostiku grūtniecības laikā iesaka vien gadījumos, kad rodas aizdomas par mammas vai augļa inficēšanos. 

Gripa – vai grūtniecei vakcinēties?
Kas notiek, ja grūtniece saslimst ar gripu? Kā tā ietekmē bērnu, un vai vakcinēties pret gripu epidēmijas laikā ir droši? 


Grūtniecības laikā slimošana ar gripu var noritēt īpaši smagi, jo organisms ir uzņēmīgāks pret infekcijām, tam ir jāiztur daudz lielāka slodze, iznēsājot bērnu, turklāt citādāk strādā sirds–asinsvadu un elpošanas sistēma. Saslimstot ir ļoti liela iespēja piedzīvot smagas komplikācijas, proti, elpceļu problēmas un plaušu karsoni. Ja ar gripu saslimst pirmajā grūtniecības trimestrī un slimība norit ar augstu temperatūru, tad tas var izraisīt augļa anomālijas, piemēram, iedzimtu nervu caurulītes defektu u. c. Slimojot lielākā grūtniecības laikā, slimošana var noritēt smagāk, tas var būt iemesls priekšlaicīgai bērna piedzimšanai. Ja grūtniece saslimst ar gripu, svarīgi to pareizi diagnosticēt, jo tad var saņemt specifisku gripas medikamentu, ko ir atļauts lietot ātrākai atveseļošanai. 
Sabiedrībā, tai skaitā arī grūtnieču vidē, joprojām valda kļūdaini stereotipi par to, ka gaidību laikā nedrīkst nedz lietot medikamentus, nedz arī vakcinēties. Pieņemšanā ikreiz ir kāda sieviete, kas izlasījusi informāciju par vakcīnu kaitīgumu, tāpēc pret potēšanos izturas skeptiski. Nereti pēc tam viņa tomēr atgriežas, lai vakcināciju veiktu. Vakcinēties pirms grūtniecības iestāšanās vai tās laikā iesaka visā pasaulē. Ētisku apsvērumu dēļ plaši pētījumi ar grūtniecēm vakcīnu un medikamentu jomā netiek veikti, tomēr ilggadēji novērojumi liecina, ka saslimt un nomirt ar gripu ir daudz lielāka iespēja nekā tikt pie komplikācijām pēc vakcīnas. Gripas vakcīna ir tā sauktā „nedzīvā vakcīna”, kas nesatur dzīvus vīrusus un mikrobus, tāpēc ir droša grūtniecēm. Vakcinēties drīkst arī mammas, kas baro bērnu ar krūti, tādējādi nododot imūnvielas pret gripu arī mazulim. 


Klasika – masalas, masaliņas un vējbakas
Gaidu bērnu un neesmu droša, vai esmu vakcinēta pret masalām. Ģimenes ārsta pierakstos nav arī atzīmēts, vai esmu slimojusi ar vējbakām. Mani uztrauc, ka arvien biežāk izskan ziņas par saslimšanas ar masalām gadījumu skaita pieaugumu. Vai un kā tās ietekmē augli, kādas var būt sekas? Ja ir iespējams, paskaidrojiet, kāpēc šie vīrusi ir tik slikti tieši grūtniecības laikā. 


Masalas ir lipīga, taču ar vakcināciju kontrolējama vīrusa izraisīta infekcijas slimība, kuras biežums pēdējos gados Eiropas valstīs kļuvis satraucošs. Arī Latvijā pēdējos gados bijuši vairāki saslimšanas gadījumi. Infekcija grūtniecības laikā sievietēm, kurām nav imunitātes, ir bīstama – topošajai mammai ir liels pneimonijas jeb plaušu karsoņa risks, kas atkarībā no slimības gaitas var nopietni apdraudēt gan pašas, gan bērna veselību. Turklāt infekcija var būt iemesls spontānam abortam un priekšlaicīgām dzemdībām. Ja grūtniece slimo īsi pirms dzemdībām, palielinās risks ar masalām saslimt jaundzimušajam. Pret vakcināciju jāizturas ar atbildību – gan lemjot par sava bērna veselību, gan domājot par sabiedrības veselību kopumā. Jo vairāk cilvēki atsakās no vakcinācijas, jo lielāka iespēja, ka labi kontrolētu infekciju slimību biežums var strauji pieaugt un apdraudēt tos, kam imunitātes nav. Iespēja nevakcinēties būtu jāatstāj tiem, kas to nevar veselības dēļ.

Masaliņas ir tipiska vīrusa izraisīta bērnu infekcijas slimība. Masaliņu infekcija grūtniecības laikā ir īpaši bīstama auglim, un tās smaguma izpausmes atkarīgas no grūtniecības laika – jo infekcija agrīnāka, jo smagākas sekas. Biežākie iedzimtie attīstības traucējumi auglim ir kurlums (60–75 %), iedzimtas sirds anomālijas (10–20 %), acu patoloģija un aklums (10–20 %), garīgā atpalicība, mikrocefālija u. c. Ja grūtniece inficējas pirmajās 12 grūtniecības nedēļās, augļa inficēšanās risks ir līdz pat 100 % un 20 % gadījumu grūtniecība beidzas ar spontāno abortu. 

Pirms plānotas grūtniecības nepieciešams noskaidrot, vai sievietei ir imunitāte pret masaliņām (nosakot imūnglobulīnu G asinīs), kas var būt iegūta pēc bērnībā pārslimotas infekcijas vai pēc vakcinācijas. Ja imunitātes nav, ir ieteicama vakcinācija pret masaliņām pirms grūtniecības.
Vējbakas izraisa Varicella zoster vīruss, ar ko lielākā daļa cilvēku inficējušies un pārslimojuši jau bērnībā (> 90 %), tādējādi iegūstot imunitāti uz mūžu. Taču, ja sievietei imunitātes pret vīrusu nav, tad pēc kontakta ar slimnieku infekcija var attīstīties gaidību laikā. Pirmajā grūtniecības pusē līdz 2 % infekcija var skart augli, un tās izpausmes var būt augļa augšanas aizture, hidrocefālija, mikrocefālija, ādas un kaulu defekti ar roku un kāju anomālijām, iedzimti redzes defekti. Ja inficēšanās notiek ap dzemdību laiku, tad jaundzimušajam var attīstīties zibenīgas gaitas slimība un bērns var iet bojā. Infekcija bīstama arī pašai grūtniecei, īpaši trešajā trimestrī, kad var rasties plaušu iekaisums. Vakcinēties ieteicams pirms grūtniecības. Vai sieviete ir pārslimojusi vējbakas vai vakcinējusies iepriekš, var noskaidrot, nosakot asinīs imūnglobulīnu G.
 

Herpes. Vai nepieciešams ķeizargrieziens?
Man uz ārējiem dzimumorgāniem ir uzmetušās herpes. Dažreiz man ir herpes arī uz lūpām. Esmu stāvoklī, un drīz ir paredzētas dzemdības. Vai herpes vīruss ir iemesls veikt ķeizargriezienu, lai netiktu inficēts bērns?

Ir divi herpes vīrusa tipi: pirmais visbiežāk izraisa infekciju jeb tā sauktās „aukstuma pumpas” mutes rajonā, un vairāk nekā puse cilvēku ir šā vīrusa nēsātāji. Dzimumorgānu herpes pārsvarā izraisa otrais herpes vīrusa tips, kas konstatējams ap 20 % cilvēku. Ja inficēšanās ar jebkuru no vīrusa tipiem notikusi, tas saglabājas organismā visu dzīvi un noteiktos apstākļos, vājinoties imunitātei, rada svaigus ādas bojājumus noteiktajā ķermeņa rajonā. 

Ja sievietei herpes infekcija bijusi jau pirms grūtniecības, tad tās aktivizēšanās, gaidot mazuli, nav tik bīstama


Ja sievietei herpes infekcija bijusi jau pirms grūtniecības, tad tās aktivizēšanās, gaidot mazuli, nav tik bīstama, jo infekcijas risks auglim ir 4–5 %. Šajos gadījumos mammas organismā jau izveidojušās antivielas pret herpes vīrusu, kas bērnu pasargā. Izņēmuma gadījums ir dzimumorgānu herpes paasinājums ar svaigiem ādas un gļotādas bojājumiem, kas satur vīrusu augstā koncentrācija un var inficēt mazuli dzemdību laikā. Šādā gadījumā, ja sākušās dzemdības un vienlaikus ir svaigi herpes vīrusa izsitumi dzimumorgānu rajonā, lai pasargātu zīdaini no inficēšanās, apsverams ķeizargrieziens. 
Bīstama ir situācija, kad sieviete ar herpes vīrusu grūtniecības laikā inficējas pirmo reizi un pirms tam iegūtas imunitātes nav. Atkarībā no grūtniecības laika infekcija var izraisīt spontāno abortu, priekšlaicīgas dzemdības. Herpes vīrusa infekcija šajos gadījumos īpaši bīstama mazulim, jo var radīt ādas, acu un mutes infekciju ar paliekošām sekām, encefalītu, kā arī iesaistīt citus orgānus slimības norisē, kas var nopietni apdraudēt bērna veselību un pat dzīvību.


Vēdervīrusi grūtniecības laikā
Cik bīstami ir rota un citi vēdervīrusi grūtniecību laikā? Kā rīkoties mājas apstākļos, un kad jādodas pie ārsta? 

Ja grūtniecības laikā gadījies saslimt ar tā saukto „vēdera vīrusu”, tostarp ar rotavīrusu, svarīgākais ir pietiekamā daudzumā uzņemt šķidrumu. Paaugstinātas temperatūras virs 38 grādiem gadījumā ieteicams paracetamols temperatūras mazināšanai. Ārstēšanu var papildināt ar probiotikām, kas palīdz pēc infekcijas atjaunot zarnu mikrofloru un saīsina slimošanas laiku. Ja šķidruma uzņemšana nav pietiekama biežas vemšanas un caurejas dēļ un sāk parādīties ķermeņa atūdeņošanās pazīmes – izteikti sausa mute, vājums un nespēks, reta urinācija –, jāvēršas stacionārā. Smagākos gadījumos gastroenterīts jeb „vēdera vīruss” var būt grūtniecības pārtraukšanās un priekšlaicīgu dzemdību iemesls. 

Būtiski ievērot personīgo higiēnu gan profilakses nolūkā, gan arī situācijās, kad saslimšana jau notikusi, – jāmazgā rokas pēc tualetes apmeklējuma, pirms ēdienreizēm, jāizvairās no roku kontakta ar muti, pirms ēšanas jānomazgā augļi un dārzeņi. Attiecībā uz rotavīrusa ietekmi uz bērnu – pastāv mazāks risks, ka šī slimība ietekmēs gaidāmo mazuli nekā, piemēram, citas vīrusu infekcijas. 

Reklāma
Reklāma


Antibiotikas pret vīrusiem?
Paskaidrojiet, lūdzu, kāds ir pamatojums tam, ka ārsts izraksta antibiotikas, lai gan pēc pazīmēm slimība ir vīruss? 

Vīrusu izraisītas slimības ar antibiotikām jeb antibakteriālajiem līdzekļiem neārstē pēc būtības, jo tie ir paredzēti baktēriju radītu infekciju ārstēšanai. Taču dažkārt vīrusa ierosinātai slimībai kā komplikācija pievienojas baktēriju izraisīta infekcija, piemēram, pēc vīrusa radītām iesnām attīstās baktēriju izraisīts deguna blakusdobumu iekaisums, kas tad arī ir jāārstē ar antibiotikām. Parasti par bakteriāla iekaisuma pievienošanos liecina ilgstoša slimības gaita un veselības stāvokļa pasliktināšanās, kā arī noteiktas izmaiņas ir novērojamas asins analīzēs un citos izmeklējumos, ja tādi tiek veikti. Atsevišķiem vīrusiem ir speciāli pretvīrusu līdzekļi. Vienlaikus jāuzsver: ja situācija grūtniecības laikā nonākusi līdz nepieciešamībai izmantot antibiotikas, to lietošana atsver iespējamos riskus, un parasti grūtniecēm tiek izvēlēti tie antibakteriālie līdzekļi, kuri neatstāj negatīvas sekas uz bērna veselību. [1–4]


 


Papildu literatūra: 
1. Flu Vaccine Safety and Pregnancy. Pieejams šeit:
2. Diagnosis and Management of CMV Infection in Pregnancy. Pieejams šeit.
3. Management of Herpes Zoster (Shingles) During Pregnancy. Pieejams šeit.
4. Duff P. A Thoughtful Algorithm for the Accurate Diagnosis of Primary CMV Infection in Pregnancy. Am J Obstet Gynecol March 2007, pp. 196-7. 

 


Latvijas vecāku organizācija "Mammamuntetiem.lv" izdod žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem ar mērķi sniegt izglītojošu, uz pētījumiem bāzētu informāciju par priekšnosacījumiem veselīgai grūtniecībai, par dzemdību norisi, pāra attiecību stiprināšanu laikā, kad ģimenē ienācis bērniņš, un drošu, pareizu jaundzimušā aprūpi.
Žurnāls bez maksas pieejams ārstu praksēs un dzemdniecības iestādēs.


 

lejuplādēt PDF formātā

atvērt lasīšanai online