Pasākumā "Zinošs un drošs" mediķi stāstīs, kā pasargāt bērnus no traumām

Latvija bērnu traumatisma ziņā ieņem vienu no pirmajām vietām Eiropā. Tuvojoties vasarai, kad traumu un nelaimes gadījumu skaits aug, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) studenti kopā ar pieredzējušiem mediķiem jau otro gadu pēc kārtas rīko interaktīvi izglītojošu pasākumu Zinošs un drošs. 

 Tā kā pirmās minūtes pēc negadījuma var būt izšķirošas, bērniem un viņu vecākiem būs iespēja iesaistīties dažādās aktivitātēs, lai nepieciešamības gadījumā paši mācētu sniegt pirmo palīdzību cietušajiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tā kā pirmās minūtes pēc negadījuma var būt izšķirošas, bērniem un viņu vecākiem būs iespēja iesaistīties dažādās aktivitātēs, lai nepieciešamības gadījumā paši mācētu sniegt pirmo palīdzību cietušajiem.

Pasākumā, kas notiks 17. maijā no 14.00 līdz 19.00 Rīgas Centra humanitārās vidusskolas sporta kompleksā Krišjāņa Barona ielā 116A, vienkāršā un interaktīvā veidā bērniem un viņu vecākiem būs iespēja smelties padomus, kā izvairīties no traumām un kā rīkoties neatliekamās situācijās.

Pasākumu rīko RSU Pediatrijas studentu zinātniskais pulciņš, Latvijas Pediatru asociācija, Rīgas domes Labklājības departaments un Bērnu klīniskās universitātes slimnīca.

Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka visbiežāk bērni gūst traumas mājās, skolā un pirmsskolas izglītības iestādē. Bieži traumas tiek iegūtas vietās, kur notiek pārvietošanās ar transportlīdzekļiem (ceļi, stāvlaukumi un skeitparki), tāpat kā atpūšoties brīvā dabā. Biežākie ievainojumi ir lūzumi, sasitumi un zilumi, liela daļa no negadījumiem ir arī apdegumi, applaucējumi un saindēšanās.

Medicīnas studentiem pasākums "Zinošs un drošs" dod iespēju aicināt vecākus un bērnus apgūt zināšanas par drošu vidi un sevis pasargāšanu, īpaši akcentējot svarīgākos jautājumus pirms vasaras. Pasākuma laikā apmeklētajiem būs iespēja ne tikai piedalīties interaktīvajās stacijās, bet arī aprunāties ar ārstiem un uzdot sev interesējošos jautājumus par drošību.

Astoņu interaktīvu staciju ietvaros uzmanība tiks vērsta uz drošības pasākumiem, atpūšoties pie ūdeņiem vai uguns tuvumā, pavadot laiku uz ielas, pastaigājoties brīvā dabā vai vienkārši esot mājās, kā arī sportojot. Tiks atgādināts, kā pareizi izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību, neapjukt krīzes situācijās un paziņot dispečeram visu nepieciešamo informāciju. 

Tā kā pirmās minūtes pēc negadījuma var būt izšķirošas, bērniem un viņu vecākiem būs iespēja iesaistīties dažādās aktivitātēs, lai nepieciešamības gadījumā paši mācētu sniegt pirmo palīdzību cietušajiem. Būs iespēja pilnveidot iemaņas neatliekamās situācijās, kad līdzcilvēks ir zaudējis samaņu vai neelpo, kā arī glābt cilvēku, kas ir aizrijies, apgūt pirmo palīdzību lūzumu, asiņošanas, dzīvnieku kodumu, apdegumu, elektrotraumu, pārkaršanas vai slīkšanas gadījumā.

Apmeklējot pasākumā izveidotās stacijas un piedaloties aktivitātēs, tiek krāti zīmodziņi, ko varēs apmainīt pret balvām no pasākuma atbalstītājiem. Pasākuma laikā par bērnu drošību ir atbildīgi viņu vecāki. Pasākuma organizatori nenes materiālu atbildību par mantām, kas nozaudētas vai sabojātas pasākuma laikā.

Reklāma
Reklāma