Šķirosim un nodosim atkritumus

Atkritumu šķirošana ir svarīga un nozīmīga ne tikai ekoloģisko problēmu risināšanā. Tas ir priekšnoteikums veselīgam dzīvesveidam, jo daudzi sadzīves atkritumi, pret kuriem izturamies nevērīgi un vieglprātīgi, var radīt nopietnu kaitējumu veselībai.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Papīrs
Papīru var novietot tam speciāli paredzētos konteineros, kas parasti ir zilā krāsā. Tajos drīkst mest papīru, avīzes, žurnālus, grāmatas, kartonu, kartona kastes (saplacinātā veidā). Tajos nedrīkst mest papīru un kartonu, kas ir netīrs un slapjš, lakotus (glancētus preses izdevumus), laminētus papīra izstrādājumus, kas satur metāla skavas un saspraudes.
Papīru var nodot tādos uzņēmumos kā SIA Juglas papīrs, SIA Gofre Baltija, AS L&T Hoetika u. c.
 
Plastmasa
Plastmasu var novietot tam speciāli paredzētos konteineros, kas parasti ir dzeltenā krāsā. Tajos drīkst mest saplacinātas plastmasas (PET) dzērienu pudeles, plastmasas maisiņus, plēves, bet nedrīkst — rotaļlietas, eļļas pudeles, ar pārtikas produktiem pildītus plastmasas iepakojumus u. c.  mājsaimniecībā izmantojamus plastmasas priekšmetus.

Stikls
Stiklu var novietot tam speciāli paredzētos konteineros, kas parasti ir zaļā krāsā. Tajos drīkst mest nesadauzītas stikla burkas, pudeles, logu stiklu, bet nedrīkst — spoguļstiklu, auto stiklu, dažādu krāsu stikla lauskas. Pirms izmešanas jāizskalo no ēdienu un dzērienu paliekām.
Atsevišķu veidu, piemēram, alus, stikla pudeles var nodot stikla taras pieņemšanas punktos par dažiem santīmiem gabalā.

Eļļas produkti
Izlietotās eļļas savākšanu organizē tādi uzņēmumi kā AS BAO, SIA Zaļā nafta V, SIA Eko osta, SIA Corvus Company, AS L&T Hoetika. Ja mājas apstākļos esi mainījis automašīnai eļļu, šos dažus izlietotās eļļas litrus vari mēģināt nodot kādā autoservisā. Eļļas pieņemšana gan nav viņu pienākums, taču, ja esi viņu patstāvīgais klients, iespējams, viņi neatteiks. Galu galā nopietni autoservisi tik un tā organizē izlietotās eļļas nosūtīšanu atpakaļ uz ražotājrūpnīcu. Vēl bezmaksas nodošana iespējama dažos garāžu kooperatīvos, ja tu tur īrē garāžu vai arī esi kādas īpašnieks.

Azbests
Azbesta atkritumi šobrīd tiek glabāti tikai Saldus rajona Brocēnu pagasta Dūmiņos. Lai nodotu šīferi, kas palicis pēc jumta nomaiņas, sazinies ar valsts SIA Vides projekti vai ar Brocēnu pagasta Dūmiņiem.

Elektropreces
Atbrīvoties no elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumiem var, tos nogādājot uz tuvāko pieņemšanas punktu, vai, ja iegādājies jaunu iekārtu, tad saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likumu komersantam, kas piegādā jaunas mājsaimniecības elektriskās vai elektroniskās iekārtas tieši to lietotājam, jānodrošina mājsaimniecības elektrisko vai elektronisko iekārtu atkritumu pieņemšana, neprasot par to samaksu, ja attiecīgā iekārta ir līdzīga tipa un veikusi tādas pašas funkcijas kā piegādātā iekārta.  

Elektropreces var nodot arī tādos uzņēmumos kā SIA Kuusakoski, SIA Eko reverss, AS L&T Hoetika u. c.


Baterijas
Baterijas iespējams nodot šādās vietās Rīgā:
    * a/s BAO Jelgavas ielā 36,
    * veikalā «Viss atpūtai dabā» Kalnciema ielā 28,
    * Vides aizsardzības klubā Audēju ielā 7/9,
    * žurnāla «Vides Vēstis» redakcijā Kalnciema ielā 28,
    * Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā,
    * Latvijas Vides aizsardzības fondā,
    * Lielrīgas reģionālajā vides pārvaldē,
    * Narvesen veikalos,
    * degvielas uzpildes stacijās Statoil,
    * atsevišķos veikalos Rimi un Maxima.
Ministru kabineta noteikumi paredz pienākumu tirgotājam, kurš pārdod baterijas, nodrošināt izlietoto bateriju pieņemšanu no patērētāja bez maksas neatkarīgi no tā, vai pircējs ir iegādājies šīs baterijas attiecīgajā tirdzniecības vietā.

Akumulatori 
Vecos akumulatorus var nodot, piemēram, SIA Auto starts tirdzniecība vai SIA Kuusakoski, par ko saņemsi pat nelielu naudiņu.  

Mobilie telefoni
Dažos veikalos izvietoti īpaši spainīši nolietotu telefonu savākšanai. Šo veikalu tīklu skaitā ir, piemēram, SIA Pērkons un dēli, AS Tigra, SIA Topo centrs veikalos.

 
Vecais auto
Lai atbrīvotos no sava vecā auto, tas vienkārši jānodod uzņēmumam, kuram ir tiesības nodarboties ar mehānisko transportlīdzekļu utilizāciju. Tur auto īpašniekam tiek izdots likvidācijas sertifikāts, bet tālākas formalitātes ar CSDD kārto apstrādes uzņēmums. Ar mehānisko transportlīdzekļu utilizāciju ir tiesības nodarboties tādiem uzņēmumiem kā SIA Kuusakoski un SIA Auto pārstrāde. Atšķirībā no daudzām citām Eiropas valstīm, kur par automašīnas utilizāciju maksā īpašnieks, pie mums saimnieks parasti vēl saņem atlīdzību — aptuveni 50 latus.

Nolietotās riepas
Ar riepu utilizāciju nodarbojas tādi uzņēmumi kā SIA Eko reverss, SIA Kuusakoski, SIA Riepu bloki, AS L&T Hoetika.

Metāllūžņi
Metāllūžņus var nodot tādu uzņēmumu kā SIA Metafor V, SIA Kuusakoski, SIA Bimetal, SIA Lemaks, par ko saņemsi nelielu naudiņu. Daudzi uzņēmumi piedāvā bezmaksas transporta pakalpojumus, ja nododamo metāllūžņu daudzums pārsniedz uzņēmuma noteikto minimālo normu.

Būvgruži 
Lai izvestu būvgružus, sazinies ar tādiem uzņēmumiem kā SIA RSC, SIA Agers, SIA Būvgružu pārstrāde, SIA Eko Rīga, SIA Nelsens u. c. Izvedot būvgružus, jārēķinās, ka vidēji tas varētu izmaksāt 100 latus.

Bioloģiskie atkritumi
Atdalītos bioloģiskos atkritumus kopā ar papīra maisiņu vai ietītus papīrā ievieto speciālā bioatkritumu konteinerā. Tas parasti ir brūnā krāsā un izveidots tā, lai būtu piemērots šādu atkritumu savākšanai.


Materiāls tapis ar biedrības Latvijas zaļā josta atbalstu

Reklāma
Reklāma