Bieži strīdaties? Padomi, kā uzlabot attiecības

Kopdzīve ir darbs – šis teiciens jau dzirdēts ne reizi vien. Taču – ko konkrēti mēs varam darīt, lai attiecības patiešām uzlabotu? Savas idejas piedāvā psihoterapeite Veronika Pretella (Veronica Pretell) un koučinga trenere Sankika Getere (Suncica Getter).

Pāri, kuri konfliktus spēj atrisināt ar humoru, saprotas daudz labāk nekā citi.

FOTO: Shutterstock.com

Pāri, kuri konfliktus spēj atrisināt ar humoru, saprotas daudz labāk nekā citi.

Pirmām kārtām vērts ielāgot, ka bez pūlēm neko nepanāksim – cik enerģijas ieguldīsim attiecībās, tik daudz arī pašiem būs par tām prieks. Un tā – pirmie 5 soļi ceļā uz laimīgākām attiecībām.
 

1. Esi pateicīgs
Viens no universālākajiem padomiem, kas der ne vien pāru, bet arī draugu un kolēģu attiecībās, ir – neaizmirsti pateikties. Un ņem vērā, ka justies pateicīgam nav nekā kopīga ar to, ka zem deguna norūc vēsu “paldies” par dāvanu vai palīdzību. Īstais pateicīgums ir sajūta, ka tu novērtē un priecājies, ka tieši šis cilvēks ir tavā dzīvē. Nepieņem to kā pašsaprotamu faktu. Sirsnīga pateicīguma demonstrēšana nozīmē, ka mēs izrādām, ka patiešām novērtējam šo cilvēku un saprotam, cik svarīgs viņš mums ir. Un neaizmirsti regulāri atgādināt viņa labās īpašības.

Apdomā, ko tu varētu izdarīt sava mīļotā cilvēka dēļ, lai viņš būtu pārliecināts, ka tu viņu patiešām saproti? 

2. Centies ievērot attiecību 5:1
Attiecību eksperts Džons Gotmans (John Gottman) iesaka: ja vēlies uzturēt labas attiecības, jāievēro princips, ka pozitīvā jūsu attiecībās ir jābūt 5 reizes vairāk nekā negatīvā. Tas nozīmē, ka katru nepatīkamu sarunu vajag pamatīgi kompensēt. Kad attiecības ar tuvāko cilvēku un apkārtējiem ir piepildītas ar pozitīvām emocijām, vieglāk ir arī paciest likteņa pārbaudījumus un risināt problēmas.
 

3. Esi līdzjūtīgs
Empātija – tā ir spēja paraudzīties uz pasauli cita cilvēka acīm, saprast viņa domāšanas veidu. Tā ir kā degviela, ar kuras palīdzību darbina attiecībās. Apdomā, ko tu varētu izdarīt sava mīļotā cilvēka dēļ, lai viņš būtu pārliecināts, ka tu viņu patiešām saproti? Ko viņš tad sajutīs, un kā tas mainīs viņa dzīvi? Izsaki savu empātiju ar darbiem, jo mīlestība ir jāpauž ne tikai vārdos. Lai tavs cilvēks saprot, ka tu patiešām gluži kā grāmatu lasi viņa dvēseli.
 

4. Tiec vaļā no saviem stereotipiem par attiecībām
Sākot jaunas attiecības, mēs neizbēgami ienesam tajās jau nostabilizējušos priekšstatus par mīlestību, dzīvi, bērniem un visu citu. Un bieži vien savus noteikumus mēs uztveram kā absolūtas patiesības, aizmirstot noskaidrot, vai arī otram cilvēkam viss izskatās tāpat kā mums. Bieži vien konflikti rodas no atšķirīgiem skatījumiem uz pasauli, kuru abas puses pat nepiepūlas apspriest.

Reklāma
Reklāma

Lai attiecības būtu veselīgas, vispirms vajadzētu izrunāt, kādas jums katram ir vēlmes, gaidas un viedoklis par attiecībām. Pēc tam arī kopā izdomāsiet, ko no tā visa saglabāsiet attiecībās, bet ko veidosiet savu. Katras jaunas attiecības – tā ir pavisam jauna pasaule, kuru jūs veidojat kopā. Un tieši tāpēc tās ir tik brīnišķīgas. Tavs uzdevums – labāk saprast sevi un otru cilvēku, lai kopā izdomātu, ko jūs gaidāt no savas kopdzīves.
 

5. Mācieties pareizi risināt konfliktus
Attiecību kvalitāte ļoti bieži ir atkarīga no mūsu konfliktu kvalitātes. Veselīgas attiecības – tās nav attiecības bez konfliktiem. Tā ir spēja tās veiksmīgi atrisināt un vēl vairāk nostiprināt jūsu savstarpējo saikni. Atceries, ka aiz katras piezīmes vai pārmetuma slēpjas kāds lūgums. Tāpēc vajag reaģēt nevis uz pārmetumu, bet gan uz tajā ieslēpto lūgumu. Un, protams, arī pašam censties savas vēlmes paust skaidri un konstruktīvi, nevis aizvainojoši un “caur puķēm”. Piemēram, tā vietā, lai pārmestu: “Tu vienmēr rītos čammājies” tu vari teikt: “Klau, rīt iziesim no mājām 7.30. Man tas ir ļoti svarīgi.”

Vēl kas. Pāri, kuri konfliktus spēj atrisināt ar humoru, saprotas daudz labāk nekā citi. Un ir svarīgi prast klausīties. Vienmēr atrodi laiku uzklausīt savu partneri, lai cik ļoti aizņemts un steidzīgs tu arī būtu.
 

Avots: www.kasjauns.lv