Pārbaudītas receptes un noderīgi padomi Jāņu siera pagatavošanai

 10. jūnijs 2019 11:05 mammamuntetiem.lv Raksts

Jāņu siers ir tikai latviešiem raksturīgs ēdiens, ko ceļ  galdā vasaras saulgriežu svinībās. Agrāk īstā Jāņu siera receptes tika nodotas no paaudzes paaudzē, un šobrīd atkal ir populāri sieru siet pašiem.




Jāņu siers ir tikai latviešiem raksturīgs ēdiens, ko ceļ  galdā vasaras saulgriežu svinībās. Agrāk īstā Jāņu siera receptes tika nodotas no paaudzes paaudzē, un šobrīd atkal ir populāri sieru siet pašiem. Saimniece Agita Gabrāne ne tikai dalās savas ģimenes sāļā un saldā Jāņu siera receptēs, bet arī atklāj noderīgus padomus, lai siers izdotos patiešām gards – tāds, kura recepti noteikti vēlēsieties nodot tālāk bērniem un mazbērniem.

 

Klasiski Jāņu siera recepte sastāv no piecām sastāvdaļām – biezpiena, piena, olām, sviesta vai salda krējuma un ķimenēm. Lai arī Jāņu siera gatavošana katrā mājā mēdz būt atšķirīga, saimniece Agita  stāsta, ka perfektā siera noslēpums meklējams svaigu un kvalitatīvu produktu izvēlē. 

 

Padoms, kas noderēs Jāņu siera gatavošanas procesā

  • Ja vēlaties, lai siers iegūst vienmērīgu, dzeltenu krāsu, olas jāliek kopā ar sviestu. Ja tās liksiet reizē ar biezpienu, siers izskatīsies ziedains.  
  • Lai arī mūsdienās ar sieriem veic dažādus garšu eksperimentus – pievieno saulespuķu sēklas, papriku, dilles, ķiplokus, sezama sēkliņas, kaltētus tomātus un visdažādākās garšvielas, tradicionāla Jāņu siera pagatavošanai parasti pietiek ar sāli un ķimenēm, kas rada īpašo Jāņu siera garšu un izskatu.
  • Ja sieru plāno nospiest marles vai linu audumā, to iepriekš vajadzētu samitrināt, lai siers neliptu pie auduma. 
  • Lai siers nebūtu pārāk sāļš, ar šo garšvielu siera rituli var ierīvēt beigās. 

Klasiskā Jāņu siera recepte
Lai pagatavotu mājās Jāņu sieru, jums vajadzēs:
1 kg biezpiena
5 l salda piena
1/2 l ūdens
2-3 olas
40 līdz 80 g sviesta (var aizvietot ar 1 glāzi saldā krējuma)
ķimenes un sāls pēc garšas

Pagatavošana:
Ūdeni un pienu katliņā uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, pievieno sagatavotu biezpienu un lēni karsē, kamēr atsūkalojas.
Pievieno ūdeni, lai siers būtu mīkstāks.
Biezpienu samaļ gaļas mašīnā vai izberž caur sietu.
Sakultas olas pievieno sasmalcinātam biezpienam, pielejot katlā vai piemīcot, kad siera masa no katla izlieta un atsūkalota.
Notecina sūkalas un iemīca sierā Sviestu vai krējumu, ķimenes un sāli.
Kad katliņā siera masa sāk atsūkaloties, to izlej mitrā drānā, maisot notecina sūkalas, sasien, virsū uzliek nelielu slogu un saspiež sieru vēlamajā formā.


Netradicionāls Jāņu siers ar žāvētiem augļiem
Lai pagatavotu netradicionālo Jāņu sieru ar žāvētiem augļiem, jums vajadzēs:
5l lauku piena
3 lauku olas
šķipsniņa sāls
kaltētas dzērvenes
rozīnes
žāvētas aprikozes
1,5 tējk. citronskābes
2 tējk. sviesta

Pagatavošana:
Uzkarsē pienu, kamēr tam parādās plēvīte.
Tajā iemaisa sakultas olas un šķipsniņu sāls.
Žāvētos augļus aplej ar karstu ūdeni un uzbriedina.
Tos liek pienā, pievieno citronskābi un sviestu. 
Kad pienam sāk atdalīties sūkalas, visu lej marlē, izveido apaļu formu.
To liek zem sloga nospiesties.



0 Pievienot komentāru

Saistītie raksti

Kategorijas