Galvassāpes var būt nopietns iemesls slimības lapas izmantošanai

Ilgstoši neārstētas galvassāpes ne tikai pazemina darbinieku produktivitāti, bet arī rada nopietnus zaudējumus darba devējam, kā arī pasliktina darba ņēmēja ģimenes, sociālo un darba dzīvi, tādēļ ir būtiski veicināt darbinieku uzticību darba devējiem, kā arī darba devēju izpratni par migrēnu un galvassāpēm.

Gandrīz puse (53,8%) no aptaujātajiem slimniekiem, kuri nav informējuši savu darba devēju par galvassāpēm.

FOTO: Shutterstock.com

Gandrīz puse (53,8%) no aptaujātajiem slimniekiem, kuri nav informējuši savu darba devēju par galvassāpēm.

 

Jaunākie Latvijas Galvassāpju biedrības veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka tikai 17% aptaujāto hronisko migrēnas pacientu savam darba devējam atzinuši, ka cieš no šīs saslimšanas, kamēr 83% to neuzskata par nepieciešamu vai baidās izpaust šāda veida informāciju par sevi darba devējam.

 

Gandrīz puse (53,8%) no aptaujātajiem slimniekiem, kuri nav informējuši savu darba devēju par šo problēmu, uzskata, ka tas nav tik nopietns iemesls, lai par to ziņotu, vienlaikus minot, ka darba devējs tik un tā nesapratīs un nespēs palīdzēt cilvēkiem, kuri no šīs slimības cieš. 

 

Katrs piektais aptaujas dalībnieks nevēlas, lai darba devējs būtu informēts par darbinieka veselības stāvokli. Savukārt 15,4% aptaujas dalībnieku uzskata, ka šādas informācijas sniegšana varētu radīt aizdomas, ka darbinieks nevarēs pildīt savus darba pienākumus.

 

Reklāma
Reklāma

Vienlaikus 12,8% respondentu pauda bailes, ka, informējot savu darba devēju, tam varētu rasties bažas, ka darbinieks arvien biežāk izmantos darbnespējas lapu. 

Informāciju par savu veselības stāvokli visvairāk baidās atklāt puse aptaujāto iedzīvotāju Latgalē, kamēr Vidzemē un Kurzemē šāda veida informāciju nevēlas izpaust vien katrs piektais respondents.

 

Kā norāda Galvassāpju biedrības vadītāja, neiroloģe – algoloģe (sāpju speciāliste) Aija Freimane, neatbilstoša vai pārmērīga pretsāpju medikamentu lietošana nediagnosticētas migrēnas gadījumā noved pie komplikācijām, rada smagu hronisku galvassāpju attīstības risku, pārslogo neatliekamās medicīnas dienestu un uzņemšanas nodaļu darbu.

 

Plašāku informāciju par migrēnu un galvassāpēm iespējams iegūt, apmeklējot mājas lapu: www.migrena-help.lv