Ģimenei draudzīgas darba vietas piemērs – pētījumu kompānija TNS

Tirgus, sociālo un mediju pētījumu kompānija TNS šogad atkārtoti saņēmusi Labklājības ministrijas piešķirto “Ģimenei draudzīga komersanta” statusu. 

Ģimenei draudzīgas darba vietas piemērs – pētījumu kompānija TNS

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tirgus, sociālo un mediju pētījumu kompānija TNS šogad atkārtoti saņēmusi Labklājības ministrijas piešķirto “Ģimenei draudzīga komersanta” statusu. TNS ir īsteni ģimeniska darba vieta, kuras komandā ir ap 80 darbinieku ar 35 bērniem. Uzņēmums ir lielisks piemērs ģimenei draudzīgas darba vides veidošanā, izzinot darbinieku vēlmes un vajadzības laimīgas ģimenes un darba dzīves apvienošanai.

Ar uzņēmuma pieredzi ģimenei draudzīgas darba kultūras veidošanā dalās Laura Vendele, TNS mārketinga vadītāja

  • Kas Jūsu uzņēmumu motivē rūpēties par darbinieku ģimenes un darba dzīves līdzsvaru?
    Mēs uzskatām, ka ģimene ir lielākā vērtība un laimīga ģimenes dzīve pozitīvi ietekmē arī darba rezultātus. Galu galā - ja darbinieku nomāc raizes par to, ka viņš nevar pietiekami daudz laika pavadīt ar ģimeni, vai  nav kur atstāt bērnus kādā sarežģītā brīdī, tad tas novērš uzmanību un rada diskomfortu visā kolektīvā.
  • Ko no paveiktā uzskatāt par lielāko ieguvumu darbiniekiem?
    Svarīgs aspekts darba un ģimenes dzīves sabalansēšanā, ir iespēja darbiniekiem strādāt elastīgu darba laiku, kā arī attālināti. Vēl mūsu darbinieki novērtē birojā izveidoto bērnistabu, kā arī liela atsaucība ir rīkoto pasākumu darbinieku ģimenēm ar bērniem apmeklēšanā. Varam tiešām teikt, ka lielāko daļu svētkus mēs svinam tieši kopā ar mūsu darbiniekiem un viņu ģimenēm.
  • Kāds ir Jūsu ieteikums citiem uzņēmējiem - kā veidot ģimenēm draudzīgu darba kultūru?
    Svarīgākais ir runāt ar darbiniekiem – vispirms izzinot viņu vēlmes un vajadzības. Jo variet tapt pārsteigti, ka dažkārt ir nepieciešamas pavisam vienkāršas lietas, kas ikdienas darba ritmā nav pamanītas.

 

TNS pieredze un paveiktais, veidojot darbiniekiem ar ģimenēm draudzīgu darba vidi:

1. Darbinieku vajadzību izzināšana
Katru gadu visos TNS uzņēmumos 80 pasaules valstīs, tajā skaitā arī Latvijā, tiek veikts darbinieku apmierinātības un ekspektāciju pētījums, kurā tiek izzinātas darbinieku vēlmes un viedoklis par jau paveikto. Pēc pētījuma rezultātiem katru gadu tiek pilnveidots arī bērnu un ģimeņu atbalsts. 

2. Bērniem draudzīgas biroja telpas 
Situācijām, kad kādam no darbiniekiem nav kur darba laikā atstāt bērnus vai tie uz brīdi jāpieskata, TNS telpās ir bērnistaba ar rotaļlietām dažāda vecuma bērniem, kurā uzņēmuma darbinieku vai biroja apmeklētāju bērni nepieciešamības gadījumā var spēlēties un mācīties. Nepieciešamības gadījumā uzņēmums bērnistabā nodrošina arī auklīti.

Bērnistabā ir iekārtots „stūrītis”, kur var pārtīt un pabarot bērnus, bet netālu esošajā virtuvē ir iespēja ēdienu pagatavot un uzsildīt.

Savukārt ērtu iekļūšanu birojā ar bērnu ratiņiem nodrošina pie ārdurvīm izvietota speciāla uzbrauktuve.

Reklāma
Reklāma

3. Atpūšamies un svinam kopā ar ģimenēm
TNS darbinieki visus lielākos svētkus svin kopā ar savām ģimenēm un uzņēmums organizē svētkiem atbilstošus priekšnesumus un izklaides aktivitātes, kurās var iesaistīties gan lieli, gan mazi. Tostarp Ziemassvētkos visi uzņēmuma darbinieku bērni saņem individuāli piemeklētas dāvanas. 

Papildus tam skolēnu vasaras un rudens brīvlaikā tiek rīkotas darbinieku bērnu dienas nometnes, kuru laikā bērni dodas ekskursijās un apgūst dažādas noderīgas prasmes. Līdzi doties var arī vecāki, un TNS darbiniekiem šis laiks, ko pavada kopā ar bērniem, ir apmaksāta brīvdiena. 

4. Atbalsts ģimenēm nozīmīgos dzīves brīžos
TNS īpaši atbalsta darbiniekus, kuru bērni vēl mācās skolā un katra mācību gada sākumā tiem piešķir pabalstu bērna skolas gaitu uzsākšanai un skolas somas piepildīšanai. Darbinieki saņem arī pabalstu, iestūrējot laulības ostā un brīdī, kad ģimenei pievienojas mazulis. 

5. Elastīgs darbalaiks
Ne tikai darbiniekiem, kuriem ir bērni, bet visiem TNS darbiniekiem, ja to atļauj darba pienākumi, ir iespēja strādāt pēc elastīga darba laika grafika un ne tikai no biroja, bet arī ārpus tā, piemēram, no mājām. Savukārt TNS strādājošajiem vecākiem ir iespēja strādāt nepilnu darba laiku.

6. Papildu brīvdienas strādājošajiem vecākiem
TNS darbinieki, kuriem ir bērni, var saņemt apmaksātas brīvdienas vēl papildus likumā noteiktajam, tās ir:

  • 1 diena tēvam, lai būtu klāt bērniņa piedzimšanas brīdī;
  • 1 diena mācību gada sākumā bērnudārznieku un skolēnu vecākiem, kā arī TNS komandā strādājošajiem studentiem;
  • 1 diena, lai būtu kopā ar bērniem skolas vai citas mācību iestādes izlaidumā;
  • līdz 3 dienām, pavadot bērnu uz TNS organizētajām dienas nometnēm;
  • citās svarīgās dzīves situācijās, saskaņojot brīvdienas ar savu tiešo vadītāju.

Foto: TNS arhīvs