Vai ceļošana ar lidmašīnu ir droša gaidāmajam mazulim?

Daudzas topošās māmiņas ģimenes portāla mammamuntetiem.lv speciālistiem vaicā, kas jāņem vērā, ja grūtniecības laikā gribas doties ceļojumā ar lidmašīnu – vai tas maz ir droši? Konsultē ginekoloģe Vita Začesta.

Ir pilnīgi normāli ceļot, kamēr sieviete ir stāvoklī, un ceļošana ir absolūti droša līdz par 36. grūtniecības nedēļai. Tomēr ir augstāka riska gadījumi, kad ārsts var ieteikt palikt mājās un izvairīties no ceļošanas.

FOTO: Shutterstock.com

Ir pilnīgi normāli ceļot, kamēr sieviete ir stāvoklī, un ceļošana ir absolūti droša līdz par 36. grūtniecības nedēļai. Tomēr ir augstāka riska gadījumi, kad ārsts var ieteikt palikt mājās un izvairīties no ceļošanas.

Ja tev ir normāla, veselīga grūtniecība, tad lidot vari droši gandrīz visu grūtniecības laiku. Tomēr apspried savus lidošanas plānus ar savu ārstu vai vecmāti, pirms veic biļešu iegādi. Kādreiz, kad grūtniecība ir paaugstināta riska stadijā, ārsts var ieteikt neveikt tālus lidojumus.

 

Otrais grūtniecības trimestris - no 14. līdz 27. nedēļai - ir perfekts laiks, lai ceļotu. Kad esi tikusi pāri pirmajam trimestrim, rīta nelabumi ir samazinājušies, tu būsi atguvusi enerģiju un iespēja piedzīvot spontāno abortu ir samazinājušās. Tomēr atceries, ka tev nevajadzētu ceļot pēc 36. nedēļas.

 

Pirms ceļojuma noskaidro iespējas galapunktā tikt pie ārsta, ja nepieciešams. Vienmēr jābūt gatavai uz to, ka arī ceļojuma laikā varētu būt nepieciešama ārsta palīdzība vai konsultācija. Būtu nepieciešams ceļojuma laikā arī ņemt līdzi tavu mātes pasi, lai nepieciešamības gadījumā ārstam būtu pieeja svarīgai informācijai. Neaizmirsti arī veselības apdrošināšanu!

Ja tu esi veselīga sieviete, kuras grūtniecība rit normāli, tev nevajadzētu būt nekādām problēmām lidojuma laikā.

Lidostās pasažieru drošībai tiek lietoti metāla detektori, kas tiek lietoti, lai identificētu ieročus pasažieru personīgajās mantās. Reizēm grūtnieces raizējas, vai šie metāla detektori nekaitēs bērnam. Tomēr nav pamats satraukumam, jo metāla detektori tiek uzskatīti par pilnīgi drošiem, arī grūtniecēm. Citas māmiņas raizējas, vai viņu bērniņiem kaitē spiediens, kas rodas salonā lidmašīnā lidojuma laikā. Tomēr arī satraukumam par šo nav pamata. Federālā Aviācijas Administrācija ir noteikusi standartu, kādam ir jābūt spiedienam lidmašīnās, lai tas nekaitētu nevienam. Tātad, ja tu esi veselīga sieviete, kuras grūtniecība rit normāli, tev nevajadzētu būt nekādām problēmām lidojuma laikā. Esi uzmanīga, kad lido ar daudz mazāka izmēra lidmašīnām, jo reizēm šādās lidmašīnās, kas neveic lielus attālumus un neveic lidojumu pārāk lielā augstumā, nav spiediena kontroles, kas var radīt tev grūtības.

 

Dažas grūtnieces interesējas, vai ir iespējams, ka krasa spiediena vai temperatūras izmaiņu rezultātā rīta nelabumi būs izteiktāki. Atbilde ir - jā, tas ir iespējams. Ja dodies uz siltajām zemēm, tad var gadīties, ka pirmās pāris dienas nebūsi tik aktīva un pašsajūta nebūs no labākajām. Bet atceries - saudzē sevi, un nelabums pēc laika pāries.

 

Reklāma
Reklāma

Radiācija ir vārds, ar ko var nobiedēt jebkuru grūtnieci. Tāpēc grūtnieces raizējas, vai radiācija lidmašīnās var ietekmēt viņu grūtniecību. Eksperti min, ka ikkatrs no mums katru dienu ir pakļauti dažādu veidu radiācijām, un lidmašīna nav bīstamāka un tādēļ nekaitē nevienam cilvēkam.

 

Ir pilnīgi normāli ceļot, kamēr sieviete ir stāvoklī, un ceļošana ir absolūti droša līdz par 36. grūtniecības nedēļai. Tomēr ir augstāka riska gadījumi, kad ārsts var ieteikt palikt mājās un izvairīties no ceļošanas.

 

Šie gadījumi var būt:

  • Ja tev ir gaidāmi dvīņi vai vairāk bērnu.
  • Ja tev ir cukura diabēts vai paaugstināts asinsspiediens.
  • Ja tev ir priekšguloša placenta vai vaginālā asiņošana.
  • Ja tu esi riska grupā uz pirmstermiņa dzemdībām.
  • Ja tev kādreiz bijušas venozas trombozes.

Pat, ja tava grūtniecība norit normāli, izvairies no lidošanas pēdējā grūtniecības mēnesī, kad ir liela iespēja sākties dzemdībām. Dažas aviokompānijas pat nelaiž grūtnieces lidmašīnā, ja grūtniecība ir pārsniegusi noteiktu ilgumu - neviens negrib, lai tev sāktos dzemdības lidojuma laikā! Lidostā tev var prasīt uzrādīt ārsta izziņu, kurā apliecināts grūtniecības laiks un grūtniecības fizioloģiska norise. Atceries, ka dažādām aviokompānijām noteikumi var atšķirties.

 

Kad esi lidmašīnā, ir dažādi paņēmieni, kā likt sev justies ērtāk:

  • Lūdz tevi nosēdināt lidmašīnas vidū, nevis pie spārna - tas tev nodrošinās mazliet mierīgāku lidojumu.
  • Vari arī rezervēt sēdvietu pie gaiteņa, lai vari tikt uz tualeti, cik bieži vien nepieciešams.
  • Ilgstoša sēdēšana liek tavām pēdām un potītēm piepamt, tādēl novelc kurpes un atbalsti tās pret savu rokas bagāžu, kas noliktas uz grīdas.
  • Ja sēdvieta blakus tavējai ir tukša, vai uzcelt kājas uz tā.
  • Lai izvairītos no trombu veidošanās vēnās, ko veicina ilgstoša sēdoša poza, atceries bieži kustināt pēdas,  un dzert daudz šķidruma, īpaši ūdeni. Dažkārt sievietes baidīdamās, ka būs bieži jāiet uz tualeti, ierobežo šķidruma uzņemšanu, taču tas ir ļoti nepareizi un pat bīstami. Var uzvilkt arī vēnu kompresijas zeķes (tas ir obligāti, ja tev jau ir problēmas ar vēnām).
  • Izvairies no gāzu saturošiem ēdieniem un dzērieniem pirms lidojuma, jo spiediena ietekmē gāzes zarnās izplatās vairāk, kas izraisīs tev nepatīkamu ceļojumu.
  • Velc apģērbu, kurā jūties visērtāk. Kleitas un divdaļīgi apģērbi - bikses un kāds krekliņš - atvieglos tualetes apmeklējumu.  
  • Velc ērtus apavus, jo tavas pēdas un potītes, visticamā, pietūks. Vari arī paņemt līdzi čības, ko vilkt lidojuma laikā.