Kā sevi pasargāt no zarnu infekcijas saslimšanas

Septembra otrajā pusē un oktobra sākumā parasti tiek novērots bērnu un jauniešu saslimstības gadījumu skaita pieaugums ar augšējo elpceļu un zarnu trakta infekcijām, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati. Tādēļ epidemiologi aicina bērnu vecākus un pedagogus atgādināt skolēniem, ka roku regulāra un rūpīga mazgāšana pasargā no saslimšanas ar vairākām infekcijas slimībām.

FOTO: Shutterstock.com

 

 

Augšējo elpceļu un zarnu trakta infekciju saslimšanas rudenī ir ciešā saistībā ar mācību gada sākumu un ar bērnu ciešāku savstarpējo kontaktēšanos skolās un bērnudārzos, kas veicina infekcijas slimību izplatīšanos. Bieži augšējo elpceļu un zarnu trakta slimību iemesls ir roku higiēnas prasību neievērošana - rokas netiek mazgātas pietiekami bieži un rūpīgi.

Zarnu trakta un elpceļu infekcijas avots ir inficēts cilvēks, tāpēc bērniem atrodoties ciešā kontaktā vienam ar otru, piemēram, klasēs vai bērnudārza grupiņās, infekcijas var viegli izplatīties. Svarīgi ir nodrošināt iespēju bērniem nomazgāt rokas ar ziepēm un tekošu ūdeni, par to regulāri atgādināt un palīdzēt maziem bērniem, kuri vēl paši neprot pareizi mazgāt rokas.

Rokas vienmēr jānomazgā:

- pēc tualetes,

- sabiedrisko vietu apmeklēšanas,

- pirms ēšanas un dzeršanas,

- pirms ēdiena gatavošanas un pasniegšanas,

Reklāma
Reklāma

- pēc saskarsmes ar slimnieku vai priekšmetiem, kuriem pieskāries slimnieks (rotaļlietas, trauki, rakstāmlietas u.c.),

- kā arī, ja rokas ir redzami netīras.

Atbilstoša roku higiēna palīdzēs izsargāties ne tikai no tādām zarnu un elpceļu infekcijām, ko izraisa rota vīrusi un norovīrusi, adenovīrusi, paragipas vīrusi u.c., bet arī no enterovīrusa meningīta.

Jau vēstīts par saslimšanas gadījumu skaita pieaugumu ar enterovīrusu meningītu SPKC reģistrējis pēdējo divu ar pus mēnešu laikā. Visvairāk slimoja bērni vecumā no 7 līdz 17 gadiem.

Tāpat augšējo elpceļu infekcijas slimību profilaksei ir ieteicama regulāra telpu vedināšana. SPKC arī atgādina, ka nav ieteicams padzerties no krāna, pieskaroties tam ar muti, jo uz krāna nereti atrodas slimību izraisītāji. Gadījumā, ja bērns vai izglītības iestādes darbinieks ir saslimis - jāpaliek mājās, lai neinficētu citus un nepasliktinātu savu veselības stāvokli. Atcerieties - ja esat saslimis, pēc iespējas ātrāk sazinieties ar savu ārstu.

SPKC epidemiologi aicina vecākus pirms mācību gada sākuma, pārliecināties, vai bērns ir saņēmis visas nepieciešamas vakcīnas, atbilstoši vakcinācijas kalendāram.  Ik gadu vakcinācijas rezultātā pasaulē tiek pasargāti vairāk nekā 2,5 miljoni bērnu dzīvības.

Epidemiologi atgādina, ka 7 gadu vecumā bērnam ir veicama vakcinācija ar kombinētām vakcīnām pret difteriju, stinguma krampjiem, garo klepu, poliomielītu un masalām, epidēmisko parotītu, masaliņām, 12 gadu vecumā meitenes tiek vakcinētas pret cilvēka papilomas vīrusa infekciju ar mērķi novērst turpmākajā dzīves gaitā saslimšanu ar dzemdes kakla vēzi. Savukārt 14 gadu vecumā bērniem jāsaņem kombinētā vakcīna pret difteriju, stinguma krampjiem, poliomielītu, kā arī iepriekš nevakcinētajiem pusaudžiem veicama vakcinācija pret B hepatītu.